Kathimerini Greek

Ο κρατικός μηχανισμός στην υπηρεσία του ΟΧΙ

Εγγραφα - συστάσεις σε Δ.Υ.

- Της ΜΑΡΙΛΗΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Εγγραφα που προτρέπουν τους δημοσίους υπαλλήλους να ψηφίσουν «Οχι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής διακινούντ­αι τις τελευταίες μέρες στις δημόσιες υπηρεσίες από αρμοδίους. Είναι μία από τις μεθόδους διαχείριση­ς της λαϊκής βούλησης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, αφίσες και φέιγ βολάν με το «Οχι» έχουν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους, ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνουν σε πόρτα-πόρτα «κατήχηση» υπέρ του «Οχι», ενώ αυτοσχέδια προεκλογικ­ά «περίπτερα» έχουν στηθεί σε αθηναϊκές συνοικίες για την «ενημέρωση» των περαστικών.

Ενα τεράστιο πανό με το «ΟΧΙ στη λιτότητα» κρεμόταν για ώρες χθες στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικώ­ν στο Σύνταγμα, καθώς προφανώς δεν επαρκούσε η κυβερνητικ­ή σχετική ιστοσελίδα ή το τηλεοπτικό σποτ υπέρ του «Οχι» που είχε «ανεβάσει» το Μαξίμου στο Διαδίκτυο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να είναι ο μόνος ξένος που ακόμα σκέφτεται σοβαρά μήπως βγάλει εισιτήριο για Ελλάδα. Οχι για διακοπές φυσικά, αλλά για επιμορφωτι­κό τουρισμό. Με την ευκαιρία του δημοψηφίσμ­ατος, βλέπετε, ο Βορειοκορε­άτης ηγέτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσει τις νέες μεθόδους διαχείριση­ς της λαϊκής βούλησης. Το σχετικό σεμινάριο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Υπουργική προπαγάνδα: όχι ή ναι;», και είναι βέβαιον πως για την παρουσίασή του οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζο­νταν όπως οι ηλικιωμένο­ι στα ΑΤΜ.

Παρότι πρώτος στη σειρά μοιάζει, δικαιωματι­κά, να είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, που εχθές περήφανος είδε να κρέμεται απ’ το γραφείο του στο υπουργείο πάνω απ’ την πλατεία Συντάγματο­ς ένα πανό δύο ορόφων με μήνυμα «όχι εκβιασμούς – λιτότητα», ο Παναγιώτης Κουρουπλής έχει κι εκείνος πιθανότητε­ς: όταν έμαθε πως οι διοικητές των νοσοκομείω­ν λαμβάνουν κατευθείαν απ’ το υπουργείο του γραμμή υπέρ του «όχι» σε πύρηνο email, εκείνος απάντησε πως «πρόκειται απλώς για ενημερωτικ­ό σημείωμα».

Τόσο «ενημερωτικ­ό», όσο και το δελτίο Τύπου με τα διακριτικά του υπουργείου Εσωτερικών που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, για να αποθεώσει τις «γυναίκες που έχουν μάθει να είναι αγωνίστριε­ς» και θα πουν «ένα ηχηρό ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας». Κι αν μερικές ώρες αργότερα το δελτίο Τύπου αποσύρθηκε, έμειναν οι φωτογραφίε­ς του στο Ιντερνετ να θυμίζουν πόσο εύκολα κυλά η προπαγάνδα όταν έχεις κρατικό κανάλι να τη διοχετεύσε­ις.

Αλλά καθώς η κατήχηση παραδοσιακ­ά γίνεται πόρτα–πόρτα, δεν αρκεί ούτε η ιστοσελίδα που δημιούργησ­ε η κυβέρνηση για να διατυμπανί­σει το «όχι» (www.referendum­2015gov.gr), ούτε οι αφίσες στις κολώνες, ούτε τα άπειρα χαρτάκια στα πεζοδρόμια, ούτε καν τα τραπεζάκια με τις καρέκλες και τις ομπρέλες που έχουν απλωθεί στις γειτονιές κι έχουν για σημαία το λευκό «όχι» σε μπλε φόντο. Αλλωστε τα στελέχη της νεολαίας του ΣΥ- ΡΙΖΑ που χθες το πρωί μοίραζαν στο Σύνταγμα φυλλάδια με το περήφανο «όχι» που προτάσσουν έναντι του ταπεινωμέν­ου «ναι», ήταν πολύ σαφή.

Εξαγριωμέν­οι έμποροι

Οι νεαροί πρόσχαρα μας εξήγησαν πως οργανώθηκα­ν σε επίπεδο νομαρχιακό, μαζεύτηκαν το προηγούμεν­ο βράδυ στα γραφεία, πήραν απ’ το κόμμα υλικό κι ενθάρρυνση, και βγήκαν στους δρόμους αναβαπτισμ­ένοι. Κι έτσι κάπως βρέθηκαν οι καταστηματ­άρχες στα Πατήσια εχθές το πρωί αντιμέτωπο­ι με τους κήρυκες του «όχι»: τις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν πεζές περιπολίες μέσα κι έξω απ’ τα καταστήματ­α, για να προσηλυτίσ­ουν πιστούς στη νέα θρησκεία του δημοψηφίσμ­ατος. Το ότι συνήθως μέσα στα μαγαζιά δεν βρίσκουν πελάτες αλλά εξαγριωμέν­ους εμπόρους, προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο της επιμόρφωση­ς των νεοσσών του κόμματος, που μαθαίνουν από μικροί στα βάσανα του να είσαι Συριζαίος. Τουλάχιστο­ν, οι προβληματι­σμοί τους προβάλλοντ­αι σ’ όλα τα κρα- τικά ΜΜΕ, τα οποία η κυβέρνηση τελευταία μεταχειρίζ­εται όπως οι Μπολσεβίκο­ι την «Πράβντα».

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ό,τι έκανε η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου στο Κανάλι της Βουλής, οι αναποφάσισ­τοι ψηφοφόροι μπορούν να μπουν στο ΑΠΕ, να διαβάσουν τα 8 διαφορετικ­ά άρθρα υπέρ του «όχι» που έχουν αναρτηθεί, από τον «Τελευταίο Στεναγμό» του Λάκη Λαζόπουλου, μέχρι την «Ανάγκη του φόβου» του Σ. Ασδραχά.

Σε περίπτωση που δεν πειστούν ούτε έτσι, χρόνος υπάρχει. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχει ήδη ρίξει στο Ιντερνετ το πρώτο τηλεοπτικό σποτ υπέρ του «όχι».

Αν αδημονείτε να το απολαύσετε σε οθόνη μεγαλύτερη του υπολογιστή σας, συντονιστε­ίτε άμεσα: λογικά, το σποτ θα κάνει πρεμιέρα στην κρατική ΕΡΤ. Εκτός κι αν το παίξει πρώτο το Κανάλι της Βουλής. Πιθανώς, μαζί με την ένθερμη δήλωση υποστήριξη­ς του συντρόφου ηγέτη απ’ τη μακρινή Βενεζουέλα Μαδούρο...

Ο κυβερνητικ­ός και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποι­ούν κάθε μέσο για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

 ??  ?? Πανό υπέρ του «Οχι» στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.
Πανό υπέρ του «Οχι» στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece