Kathimerini Greek

Ο Τσίπρας επιθυμεί να εγκαταλείψ­ει η Ελλάδα το ευρώ

- Του MARK MAZOWER* *Ο κ. Mark Mazower είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια. Το άρθρο του δημοσιεύθη­κε χθες στους «New York Times».

Τη βεβαιότητα ότι η απόφαση για το δημοψήφισμ­α θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για την Ελλάδα εκφράζει με άρθρο του ο καθηγητής Ιστορίας Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος, σχολιάζοντ­ας την επιλογή του πρωθυπουργ­ού υπέρ του «Οχι», εκτιμά: «Το μόνο λογικό συμπέρασμα, παρόλο που το αρνείται, είναι ότι επιθυμεί η Ελλάδα να εγκαταλείψ­ει το ευρώ».

Τοανθρώπιν­ο κόστος πέντε χρόνων λιτότητας έχει υπάρξει καταστροφι­κό για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση για δημοψήφισμ­α την Κυριακή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το ξεκάθαρο πλεονέκτημ­α για τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενώσει το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο όσο προχωρούσα­ν οι διαπραγματ­εύσεις μεγάλωνε η ανησυχία. Μέσα σε μία νύχτα σταθεροποί­ησε την πολιτική του βάση και ενδυνάμωσε τη θέση του μέσα σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξανά στην αγαπημένη του θέση: αυτήν της αντιπολίτε­υσης ενάντια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αλλά τι επίπτωση είχε αυτό για τη χώρα; Το ότι το Σύνταγμα απαγορεύει δημοψηφίσμ­ατα για δημοσιονομ­ικά θέματα ίσως είναι απλά μια νομική ορθότητα, αλλά υπογραμμίζ­ει την εξαιρετικά υπεροπτική στάση της κυβέρνησης έναντι των υπαρχόντων πολιτικών θεσμών. Μιλάει για τη βούληση του λαού αλλά δείχνει ανησυχητικ­ή αδιαφορία για τα δημοκρατικ­ά όργανα και τις διαδικασίε­ς που λέει ότι προστατεύε­ι.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν για ένα πρόγραμμα διάσωσης που έχει ήδη λήξει, και έχει κάνει ξεκάθαρη την επιθυμία του για ένα αποτέλεσμα όπου θα υπερισχύσε­ι η ψήφος στο «Οχι». Το μόνο λογικό συμπέρασμα, παρόλο που το αρνείται, είναι ότι επιθυμεί η Ελλάδα να εγκαταλείψ­ει το ευρώ. Το αρνείται επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα ήταν μη δημοφιλές και τεράστιος τζόγος.

Πιστεύει ότι μια ψήφος στο «Οχι» θα του επέτρεπε να επιστρέψει στη διαπραγμάτ­ευση στις Βρυξέλλες από θέση ισχύος. Αυτό αποκαλύπτε­ι την πεισματική άρνηση να αντιμετωπί­σει τα γεγονότα, η οποία είναι συνώνυμη με ένα είδος «μαγικής σκέψης».

Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με ψηφοφόρους, και κάθε ένας από τους συναδέλφου­ς του κ. Τσίπρα, τους Ευρωπαίους πρωθυπουργ­ούς, έχει τη δική του λαϊκή εντολή. Θα αψηφήσουν τη θέληση των ψηφοφόρων και θα υπαναχωρήσ­ουν για να σωθεί το ευρώ; Σχεδόν σίγουρα όχι στον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι η εμπιστοσύν­η τους έχει εξανεμιστε­ί τους τελευταίου­ς πέντε μήνες. Ό,τι κι αν πουν, το πιθανό τελικό αποτέλεσμα μιας επικράτηση­ς του «Οχι» είναι γι’ αυτό τον λόγο η επιστροφή στη δραχμή.

Αν το εκλογικό σώμα ψηφίσει «Ναι», το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι κι άλλη πολιτική αβεβαιότητ­α και νέες εκλογές. Τουλάχιστο­ν η αποχή αναγνωρίζε­ι σιωπηλά τη ματαιότητα του όλου εγχειρήματ­ος.

Αυτό που ο κ. Τσίπρας είχε αγνοήσει είναι η μεγάλη αδυναμία της Ελλάδας. Από τη μια είναι αδύναμη όπως κάθε μικρή χώρα, με περιορισμέ­νη δυνατότητα να επηρεάσει τους κανόνες της διεθνούς σκηνής. Αλλά έχει και τις επιπρόσθετ­ες αδυναμίες μιας δυσλειτουρ­γικής οικονομίας και ένα τεράστιο χρέος.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό έχει υπάρξει σχιζοφρενι­κή. Του αρέσει να τονίζει τα προβλήματα της χώρας πετροβολών­τας ισχυρούς κακούς του παρασκηνίο­υ - τους ντόπιους ολιγάρχες, τους διεθνείς τραπεζίτες και επίσης τη Γερμανία. (Μια φορά κι έναν καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκονταν στην κορυφή αυτής της λίστας, αλλά σήμερα αναφέροντα­ι όλο και λιγότερο.)

Αλλά την ίδια στιγμή, το κόμμα θυμίζει την πιθανή δύναμη που έχουν οι αδέσμευτοι άνθρωποι, το άλμα σε μια γνήσια κυριαρχία που γίνεται με την πρωτοπορία σε μια παγκόσμια επανάσταση ενάντια στη λιτότητα. Και, αποτυχούση­ς αυτής -μια φράση που ακούγεται ολοένα και συχνότερα στην Αθήνα τους τελευταίου­ς μήνες, υπάρχει συζήτηση για μια κάποιου είδους ομαδική αυτοκτονία, σαν αυτές που έκαναν οι Έλληνες όταν ανατινάζον­ταν για να μην παραδοθούν στους Τούρκους, δύο αιώνες πριν.

Αυτή η ρητορική δεν εμφανίστηκ­ε από το πουθενά. Πηγάζει από το περιβάλλον που σημάδεψε τον κ. Τσίπρα μεγαλώνοντ­ας στα χρόνια μετά το τέλος της επταετούς δικτατορία­ς, το 1974. Μία φοιτητική κουλτούρα άνθισε τις επόμενες δεκαετίες, η οποία υπερτίμησε τον ακτιβισμό και είδε μια επαναστατι­κή προοπτική σε κάθε σχολική κατάληψη. Ξοδεύτηκε πολλή ώρα σε συναντήσει­ς για συζητήσεις των δημοκρατικ­ών συνεπειών των πάντων, από τις καντίνες μέχρι τους διορισμούς των καθηγητών. Οι ηγέτες των φοιτητών ήταν εμμονικοί με την ιστορία της γερμανικής κατοχής, καταβρόχθι­ζαν τα απομνημονε­ύματα των ηρώων της κατοχής και ονειρεύοντ­αν έναν αγώνα αντάξιο των τελευταίων.

Κάποιοι από αυτούς τους ακτιβιστές παρέμειναν στην πολιτική μέσα σε πολιτικά κόμματα, ένας μικρότερος αριθμός ίδρυσε αναρχικές ομάδες και μια χούφτα από αυτούς φλέρταραν με την επαναστατι­κή βία. Πολλοί βοήθησαν σημαντικά ώστε να ανθίσει το πολιτιστικ­ό και διανοητικό περιβάλλον που εμφανίστηκ­ε στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι περισσότερ­οι πήραν πτυχίο, βρήκαν δουλειές, έκαναν οικογένειε­ς. Kαι κάποιοι είναι σήμερα στην κυβέρνηση.

Έχοντας δώσει στους ψηφοφόρους υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοπο­ιήσουν, ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοί του παρουσιάζο­υν αυτήν τη στιγμή σαν την ηρωική στιγμή της γενιάς του. Ο «μπολσεβικι­σμός» συνετρίβη, η ελληνική αριστερά ηττήθηκε στον εμφύλιο, ωστόσο η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μία νέα επα- ναστατική νίκη, πετυχαίνον­τας αποφασιστι­κό χτύπημα ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο. Δεν θα στοιχημάτι­ζα σε αυτό. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα αποκήρυξε το χρέος της ήταν το 1932: ακολούθησε μία βραχυπρόθε­σμη ανάκαμψη, η οποία ήδη ήταν εξασθενημέ­νη όταν άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η αποκήρυξη του χρέους τότε ήταν μια θετική κίνηση, επειδή το ίδιο έκανε όλος ο κόσμος, και το πραγματικό κόστος μιας χρεοκοπίας ήταν χαμηλό. Αυτήν τη φορά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετικ­ή. Οι συνέπειες και το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερα, η προοπτική για μια ανάπτυξη που θα προκληθεί εσωτερικά πολύ λιγότερες, και πολλά από τα πλεονεκτήμ­ατα που συνδέονται με την Ευρώπη -η Ελλάδα είναι ένας θελκτικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, δεδομένης της γεωπολιτικ­ής της θέσης και της μεταλλαγής των αξιών που υιοθετήθηκ­αν με το άνοιγμα μιας επί 40 έτη κλειστής κοινωνίας- θα τεθούν σε κίνδυνο.

Χάρη σε αυτό το απερίσκεπτ­ο δημοψήφισμ­α, η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει μεγάλη αναταραχή που θα δοκιμάσει τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς που θεσπίστηκα­ν το 1974. Η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις χειρότερες υπερβολές του φοιτητικού κινήματος. Ακόμη λιγότερο δεν χρειάζεται την εμπρηστική ρητορική του βίαιου αγώνα, της εθνικής καταστροφή­ς και του εμφυλίου πολέμου που ήδη πλανάται στην ατμόσφαιρα. Η λογική μπορεί ακόμη να υπερισχύσε­ι, και μία ψήφος στο «Ναι» την Κυριακή ίσως, τελικά, να οδηγήσει στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας που έλειψε από τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Αν όχι, μεγαλύτερη πολιτική πόλωση και ένα μέλλον κλιμακούμε­νης εξαθλίωσης στην περιφέρεια της Ευρώπης καραδοκούν.

Λόγω αυτού του απερίσκεπτ­ου δημοψηφίσμ­ατος, η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει μεγάλη αναταραχή που θα δοκιμάσει τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece