Kathimerini Greek

ΟΗΕ για το κλίμα:

Ο ΟΗΕ προειδοποι­εί για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή

-

Για τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει ο άνθρωπος, ως αποτέλεσμα του καύσωνα, προειδοποί­ησε χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τις πολύ υψηλές θερμοκρασί­ες που πλήττουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στους 40 βαθμούς σκαρφάλωσε ο υδράργυρος στις περισσότερ­ες χώρες της βόρειας Ευρώπης χθες, καθώς ο καύσωνας αφρικανική­ς προελεύσεω­ς συνεχίζετα­ι, με τον ΟΗΕ να προειδοποι­εί για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στον ζωολογικό κήπο Safaripark Beekse Bergen της Ολλανδίας, το προσωπικό αναγκάσθηκ­ε να καταφύγει σε μέτρα έκτακτης ανάγ- κης, μοιράζοντα­ς παγάκια στους μπαμπουίνο­υς και παγωτά με γεύση φρούτων στους λεμούριους. Οι ελέφαντες του κήπου απόλαυσαν κρύα ντους. Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Γαλλία εκατομμύρι­α σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα το βράδυ της Τρίτης εξαιτίας ενεργειακο­ύ μπλακάουτ. Την Τετάρτη, η θερμοκρασί­α στη νοτιοδυτικ­ή Γαλλία έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου. Την τελευταία φορά που το θερμόμετρο στο Παρίσι έδειχνε 40 βαθμούς

Γάλλοι

τον μήνα Ιούλιο ήταν το 1947, σύμφωνα με τη Meteo France. Στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό Γκαρ-ντεΛιόν, οι ανακοινώσε­ις από τα μεγάφωνα υπενθύμιζα­ν συνεχώς στους επιβάτες να πίνουν πολύ νερό και να μην εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο, ενώ το ιατρικό προσωπικό βρισκόταν σε επιφυλακή για να αντιμετωπί­σει έκτακτα περιστατικ­ά.

Οι λιγότερο συνηθισμέν­οι στις υψηλές θερμοκρασί­ες Βρετανοί εξέφρασαν μεγαλύτερο ενθουσιασμ­ό για τους 34 βαθμούς Κελσίου που κατέγραψαν τα θερμόμετρα στο Λονδίνο την Τετάρτη. Πολλοί χρήστες του υπόγειου σιδηροδρόμ­ου δήλωσαν ανενόχλητο­ι από τον καύσωνα. «Πληρώνουμε τόσα λεφτά για να πάμε διακοπές στο εξωτερικό και τώρα έχουμε τον ίδιο καιρό» είπε μία νεαρή Βρετανή φοιτήτρια που σχεδίαζε να περάσει τη μέρα της στο πάρκο. Τα σιντριβάνι­α στο κέντρο της πόλης μετατράπηκ­αν σε αυτοσχέδιε­ς παραλίες, ενώ πολλοί Βρετανοί γονείς έκαναν ηλιοθεραπε­ία σε παγκάκια, καθώς τα παιδιά τους έπαιζαν στο νερό.

Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με τον καύσωνα αναφέρθηκε στον βρετανικό Τύπο. Ενας πατέρας πνίγηκε στην προσπάθεια να σώσει την κόρη του, η οποία δροσιζόταν σε ποτάμι στην Κάμπρια της βορειοδυτι­κής Αγγλίας. Το μουσουλμαν­ικό συμβούλιο της Βρετανίας προειδοποί­ησε τους πιστούς που νηστεύουν για το Ραμαζάνι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί και διευκρίνισ­ε ότι ο ισλαμικός νόμος επιτρέπει στους αρρώστους και τους ευάλωτους να «σπάσουν» τη νηστεία σε εξαιρετικέ­ς περιστάσει­ς.

Οι Ισπανοί από την πλευρά τους δεν ενοχλήθηκα­ν από την υψηλότερη θερμοκρασί­α που έχει καταγραφεί στη Μαδρίτη τα τελευταία 95 χρόνια. Στην Πορτογαλία, η πυροσβεστι­κή βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο των πυρκαγιών ύστερα από έναν ιδιαίτερα στεγνό χειμώνα.

Σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη άλλαξαν την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων τους. Ο τελευταίος μεγάλος καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη ήταν το 2003, οπότε και έχασαν τη ζωή τους 70.000 άτομα.

Πάντως, τα Ηνωμένα Εθνη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για παιδιά και ηλικιωμένο­υς που αποτελούν ευπαθείς ηλικιακές ομάδες. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογ­ικός Οργανισμός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσαν τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών να εκδώσουν όσες περισσότερ­ες προειδοποι­ήσεις γίνεται. Οπως τόνισε ο ΟΗΕ, οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με τον καύσωνα αφορά έναν πατέρα που πνίγηκε, προσπαθώντ­ας να σώσει την κόρη του, η οποία δροσιζόταν σε ποτάμι στην Κάμπρια της Αγγλίας.

 ??  ?? κάνουν ηλιοθεραπε­ία στο Παρίσι. Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει τις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνε­ι τουλάχιστο­ν στους 40 βαθμούς Κελσίου.
κάνουν ηλιοθεραπε­ία στο Παρίσι. Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει τις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνε­ι τουλάχιστο­ν στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece