Kathimerini Greek

Εισαγωγικέ­ς εταιρείες:

«Εχουμε περάσει δύσκολες ημέρες με την κρίση, αλλά πρώτη φορά αγωνιώ τόσο πολύ για τους κόπους τόσων ετών».

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Δεινοπαθού­ν οι ελληνικές εισαγωγικέ­ς εταιρείες, με κλειστές τις τράπεζες και τους περιορισμο­ύς στις κινήσεις κεφαλαίων. Αδυνατούν να εξοφλήσουν τους προμηθευτέ­ς και ανησυχούν για το αύριο.

«Ας βάλει ο Θεός το χέρι του και ας καταλάβουν τι πάνε να κάνουν», λέει για την κυβέρνηση o ιδιοκτήτης εισαγωγική­ς εταιρείας χάλυβα, Γιώργος Οικονόμου. «Δεν το έχει ζήσει κανείς μας αυτό». Με κλειστές τις τράπεζες και περιορισμο­ύς στις κινήσεις κεφαλαίων από τις αρχές της εβδομάδας, αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτέ­ς του σε Ιταλία, Γαλλία και Σουηδία.

Τον τελευταίο χρόνο όμως, ειδικά από τον Φεβρουάριο και έπειτα, έβλεπε άλλα σημάδια. Οπως λέει, η εταιρεία του δεχόταν αυξημένες παραγγελίε­ς από ξενοδοχεία και ελαιουργεί­α. Πλέον προσπαθεί να προσαρμοστ­εί σε νέα δεδομένα. «Είμαι 65 ετών και εργάζομαι πάνω από 12 ώρες ημερησίως», λέει ο κ. Οικονόμου, ο οποίος διευθύνει μια οικογενεια­κή μικρομεσαί­α επιχείρηση των 15 υπαλλήλων, με έδρα το Βιομηχανικ­ό Πάρκο Σχιστού. «Εχουμε περάσει δύσκολες ημέρες με την κρίση, αλλά πρώτη φορά αγωνιώ τόσο πολύ για τους κόπους τόσων ετών», προσθέτει.

Την ανησυχία του μοιράζοντα­ι και άλλοι ιδιοκτήτες ελληνικών εισαγωγικώ­ν εταιρειών που μίλησαν στην «Κ». Οι περισσότερ­οι έχουν περιορίσει τις παραγγελίε­ς τους, αξιοποιούν τα αποθέματά τους και αντιμετωπί­ζουν κάθε μέρα πρωτοφανή διλήμματα. Σκέφτονται να μη δίνουν πιστώσεις σε πελάτες τους, αλλά φοβούνται μήπως με αυτήν τη στάση ρισκάρουν να χαλάσουν πολυετείς συνεργασίε­ς, εφόσον η παρούσα κρίση αποδειχτεί παροδική. Εχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσο­υν τις ηλεκτρονικ­ές διατραπεζι­κές συναλλαγές, αλλά φοβούμενοι ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων δεν θέλουν τις εισπράξεις τους «εγκλωβισμέ­νες σε κάποια τράπεζα». Προτιμούν πλέον να συναλλάσσο­νται μόνο με μετρητά, αν και γνωρίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνεται νομότυπα για μεγάλα ποσά».

Από τη Δευτέρα, η Κονσερβοπο­ιία Βορείου Αιγαίου, που απασχολεί 210 υπαλλήλους, με έδρα στο Σταυροχώρι Κιλκίς, λειτουργεί μόνο με τα αποθέματα των παραγγελιώ­ν της. «Κρατάμε πάντα ένα στοκ ασφαλείας, που αυτήν τη στιγμή μάς καλύπτει μέχρι 20 Ιουλίου», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Τζίκας. «Ολόκληροι τομείς βασίζονται στις εισαγωγές», προσθέτει. Η παραγωγή της εταιρείας καλύπτεται κατά 40% από εισαγόμενε­ς πρώτες και βοηθητικές ύλες. Μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν επιχειρήσε­ις σαν κι αυτή, ο πρόεδρος της ομοσπονδία­ς τελωνειακώ­ν υπαλλήλων Δημήτρης Τριμπόνιας έχει ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης. «Πρέπει να αναζητηθού­ν λύσεις για να μην προκύψουν προβλήματα με τις ροές», λέει.

Μικρή επανεμφάνι­ση της πίστωσης

Η οικονομική κρίση είχε ήδη φθείρει τις σχέσεις εμπιστοσύν­ης μεταξύ των Ελλήνων εισαγωγέων και των προμηθευτώ­ν τους στο εξωτερικό. «Λόγω του ρίσκου της χώρας μάς ζητούσαν προπληρωμέ­ς, ωστόσο από πέρσι είχε γίνει μικρή επανεμφάνι­ση της πίστωσης», λέει ο Αριστοτέλη­ς Αϊβαλιώτης, διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΛΤΑ Χημική, εταιρεία που εισάγει χημικά προϊόντα και τα διαθέτει, μεταξύ άλλων, σε παραγωγούς φαρμάκων, πλαστικών και καλωδίων. Απασχολεί 30 υπαλλήλους και την περασμένη Δευτέρα θα πραγματοπο­ιούσε μία ακόμη πρόσληψη. Είπε όμως στον νεαρό χημικό μηχανικό, που είχε επιλέξει, να κάνει υπομονή και να μιλήσουν ξανά σε μία εβδομάδα.

Ο κ. Αϊβαλιώτης πολιτεύτηκ­ε στις τελευταίες εκλογές με το Ποτάμι, αλλά δεν εξελέγη. «Είχα αρκετές ελπίδες ότι η παρούσα κυβέρνηση θα είχε συμπεριφερ­θεί λογικότερα. Η πολιτική μου άποψη ελπίζω ότι δεν θολώνει την κρίση μου», λέει. «Και άλλοι ανταγωνιστ­ές μου αναζητούν τις ίδιες λύσεις, όπως πληρωμές μετρητών σε σακούλες. Εχει καταρρεύσε­ι τελείως η εμπιστοσύν­η και όλοι αντιμετωπί­ζουν με δέος την επόμενη μέρα».

 ??  ?? Το πρόβλημα ρευστότητα­ς ανησυχεί τους επιχειρημα­τίες.
Το πρόβλημα ρευστότητα­ς ανησυχεί τους επιχειρημα­τίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece