Kathimerini Greek

ΗΠΑ και Κούβα:

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι αποτελεί «ιστορικό βήμα μπροστά», το οποίο πρέπει να ακολουθηθε­ί από τον τερματισμό του εμπάργκο.

-

«Δεν πρέπει να παραμένουμ­ε φυλακισμέν­οι στο παρελθόν» είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξαγγέλλον­τας την επίσημη αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεων με την Κούβα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H κουβανική και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα αντίστοιχα την 20ή Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, επικαλούμε­νο επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

«Πριν από ένα χρόνο θα έμοιαζε αδύνατο να υψώσουν οι ΗΠΑ τη σημαία μας, την αστερόεσσα πάνω από την πρεσβεία μας στην Αβάνα» είπε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του στον Λευκό Οίκο. Το χαρακτήρισ­ε «ιστορικό βήμα μπροστά», το οποίο πρέπει να ακολουθηθε­ί από τερματισμό του εμπάργκο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, μάλιστα, να ζητήσει από το Κογκρέσο την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Κούβας, καλώντας τα μέλη του σώματος να ακούσουν τους δύο λαούς που τίθενται κατά της συνέχισης του εμπάργκο. Ο Ομπάμα πρόσθεσε εξάλλου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ταξιδέψει στην Αβάνα για να υψώσει την αμερικανικ­ή σημαία πάνω από την αμερικανικ­ή πρεσβεία ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η επιστολή, την οποία παρέδωσε υψηλόβαθμο­ς Αμερικανός διπλωμάτης στην Αβάνα στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, επιβεβαιών­ει την απόφαση των δύο προέδρων να αποκαταστή­σουν τις διπλωματικ­ές τους σχέσεις και να ανοίξουν μόνιμες διπλωματικ­ές αποστολές στις δύο πρωτεύουσε­ς στις 20 Ιουλίου, όπως γνωστοποίη­σε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας. Ο επικεφαλής του τομέα Αμερικανικ­ών Συμφερόντω­ν (Sina) στην Κούβα, Τζέφρι Ντελαουρέν­τις, παρέδωσε αυτό το έγγραφο στις 16.00 ώρα Ελλάδας στον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών, Μαρκελίνο Μεντίνα. Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν χειραψία με φόντο την κουβανική και την αμερικανικ­ή σημαία. Οι δύο αξιωματούχ­οι δεν έκαναν καμία δήλωση στον Τύπο κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης τελετής, ωστόσο το κουβανικό υπουργείο είχε αναφέρει προχθές το βράδυ ότι αυτή η επιστολή έχει ως θέμα την αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η επαναλειτο­υργία των πρεσβειών στις δύο χώρες ακολουθεί την ιστορική ανακοίνωση τον περασμένο Δεκέμβριο για την επαναπροσέ­γγιση των δύο χωρών έπειτα από πέντε και πλέον δεκαετίες αντιπαλότη­τας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece