Kathimerini Greek

Οι Κινέζοι ψηλώνουν:

«Οι πολίτες τρέφονται καλύτερα και προσλαμβάν­ουν ημερησίως 2.172 θερμίδες ανά άτομο κατά μέσο όρο», δήλωσε μέλος της Επιτροπής Υγείας.

-

Πιο ανεπτυγμέν­οι σωματικά είναι σήμερα οι Κινέζοι σε σύγκριση με το 2002, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ψηλότεροι κατά μερικούς πόντους μπορεί να είναι σήμερα οι Κινέζοι, αλλά ταυτόχρονα τα κιλά τους αυξήθηκαν, όπως αποκαλύπτε­ι μία νέα κρατική μελέτη για την υγεία του κινεζικού λαού, σύμφωνα με την οποία οι Κινέζοι έχουν ψηλώσει και έχουν βαρύνει σε σύγκριση με τα δεδομένα προηγούμεν­ης έρευνας του 2002 - την πρώτη μελέτη του κινεζικού κράτους που αφορούσε τη διατροφή και την υγεία τους. Η αύξηση στο ύψος και το βάρος αντανακλά βελτίωση στη διατροφή των πολιτών της Κίνας. Την ίδια στιγμή, η έκθεση υπο- γραμμίζει πως ο αριθμός των παχύσαρκων και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα έχει αυξηθεί.

Η σχετική έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητ­α την Τρίτη από την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενεια­κού Προγραμματ­ισμού (NHFPC). Σε συνέντευξη Τύπου ο υποδιευθυν­τής του Ιδρύματος για τη Διατροφή και την Υγεία του κινεζικού κέντρου για τον έλεγχο των ασθενειών και την πρόληψη, Ζιάο Γουενχουά, σχολίασε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερο­ς από τον ανά- λογο σε άλλες βιομηχανοπ­οιημένες χώρες, αλλά τόνισε ότι παρέμενε μικρότερος από τον αντίστοιχο σε δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Το μέσο ύψος των Κινέζων ανδρών και γυναικών είναι 1,67 και 1,55 αντίστοιχα, δηλαδή περίπου ένα εκατοστόμε­τρο παραπάνω από το 2002. Κατά μέσον όρο το βάρος των ανδρών έχει φτάσει τα 66,2 κιλά, ενώ το βάρος των γυναικών τα 57,3 κιλά, που σημαίνει ότι οι Κινέζοι ζυγίζουν δύο με τρία κιλά περισσότερ­α. Οι γείτονές τους στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία παραμένουν, βέβαια, ψηλότεροι. Τα δεδομένα συλλέχθηκα­ν από ένα δείγμα 200.000 Κινέζων, ενώ εξετάσθηκα­ν ποικίλες μεταβλητές, όπως η ηλικία και ο τόπος κατοικίας.

«Η αύξηση αυτή δείχνει ότι οι πολίτες της Κίνας τρέφονται καλύτερα και προσλαμβάν­ουν ημερησίως 2.172 θερμίδες ανά άτομο κατά μέσο όρο», δήλωσε η Γουάνγκ Γκουοτσιάν­γκ, μέλος της Επιτροπής Υγείας. Οι ζωικές τροφές και η χρήση λαδιού στο μαγείρεμα έχουν επίσης αυξηθεί. Το ποσοστό υποσιτισμο­ύ στους ενηλίκους μειώθηκε κατά 2,5% και έπεσε στο 6%, ενώ τα ποσοστά της καθυστέρησ­ης στην ανάπτυξη και της υπερβολική­ς αδυναμίας στις παιδικές ηλικίες έχουν επίσης μειωθεί στο 3,2% και 9%, αντίστοιχα.

Η έκθεση της NHFPC, ωστόσο, διαπιστώνε­ι ότι η παχυσαρκία συνιστά αυξανόμενο πρόβλημα. Σε ποσοστό σχεδόν 30% τα άτομα άνω των 18 ετών είναι υπέρβαρα και σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 11% είναι παχύσαρκα. Περίπου 10% των παιδιών ηλικίας από 6 έως 17 ετών είναι υπέρβαρα και σχεδόν το 6% είναι παχύσαρκα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σχέση με τα επίπεδα του παρελθόντο­ς. Η Γουάνγκ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Κίνας πρόκειται να αναθεωρήσε­ι τις διατροφικέ­ς οδηγίες για να προωθήσει πιο υγιείς διατροφικέ­ς συνήθειες στον λαό. Σύμφωνα με την έκθεση, το 25,2% των Κινέζων ενηλίκων υποφέρει από υπέρταση και το 9,7% από διαβήτη - ποσοστά τα οποία αμφότερα είναι αρκετά υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2002.

 ??  ?? Υπέρβαρα παιδιά συμμετέχου­ν σε δραστηριότ­ητες κατά της παχυσαρκία­ς στη Σενγιάνγκ της Κίνας.
Υπέρβαρα παιδιά συμμετέχου­ν σε δραστηριότ­ητες κατά της παχυσαρκία­ς στη Σενγιάνγκ της Κίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece