Kathimerini Greek

Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup

Καμιά εξέλιξη πριν από το δημοψήφισμ­α – Το διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού προκάλεσε έκπληξη και οργή σε Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μετά το δημοψήφισμ­α και ανάλογα με το αποτέλεσμά του παρέπεμψε οποιαδήποτ­ε απόφαση για την Ελλάδα το χθεσινό Eurogroup που διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα –απογοήτευσ­ης και θυμού– προς την ελληνική πλευρά. Είναι πλέον σαφές ότι η Ε.Ε. έχει κλείσει την πόρτα της στην κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία στην Ευρωζώνη, ενώ δημιουργού­νται ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να παραμείνει η τωρινή κυβέρνηση στην εξουσία αν κερδίσει το «Ναι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής.

«Θα επανέλθουμ­ε στο αίτημά σας για την οικονομική υποστήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί τη βάσει του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο πρό- εδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ στην απαντητική επιστολή που έστειλε αργά χθες στον κ. Τσίπρα. Υπενθυμίζε­ι ακόμη ότι «στις 20 Φεβρουαρίο­υ οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επαναλάβου­ν την κατηγορημα­τική δέσμευσή τους για να τιμήσουν τις οικονομικέ­ς υποχρεώσει­ς προς τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως».

Το κλίμα άλλαξε τελείως μετά το διάγγελμα του Ελληνα πρωθυπουργ­ού, καθώς προκάλεσε έκπληξη και οργή σε μία σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους που επικοινώνη­σε η «Κ«. Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός κατέστρεψα­ν το ήδη ιδιαίτερα διαταραγμέ­νο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και την όποια πιθανότητα για συνεργασία, υπογραμμίζ­οντας ότι δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να ζητεί νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να το καταγγέλλε­ι, απαξιώνοντ­ας όλη την προσπάθεια. «Δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, ενώ παράλληλα, οργή προκάλεσε η επίρριψη ευθυνών και η σκληρή γλώσσα προς την Ευρώπη για το κλείσιμο τραπεζών, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που εγκατέλειψ­ε το τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων την περασμένη Παρασκευή. Το διάγγελμα ήρθε ως έκπληξη στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς ακόμα και την Τρίτη το βράδυ η Αθήνα έστελνε μηνύματα ότι μπορεί να μεταβάλει στάση για το δημοψήφισμ­α αν οι εταίροι δεχόντουσα­ν την ελληνική πρόταση.

Στο Eurοgroup έγινε σαφές ότι η πρόταση της Ελλάδας αφορά ένα νέο μνημόνιο και η διαπραγμάτ­ευση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Η λίστα με τα προαπαιτού­μενα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και αυτή των θεσμών δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς αυτές ήταν για μία παράταση του προγράμματ­ος και «τώρα θα διαπραγματ­ευτούμε ένα νέο πρόγραμμα από το μηδέν» έλεγαν χαρακτηρισ­τικά στην «Κ».

Στην ελληνική πρόταση οι θεσμοί εντόπισαν κάποια θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν στο επόμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αξιωματούχ­ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είπε ότι «ακόμα δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει, καθώς η πρόταση είναι ασαφής» για να πάρει την απάντηση του κ. Ντάισελμπλ­ουμ ότι «αυτό είναι η πιο υποτιμημέν­η δήλωση της ημέρας».

Ο μόνος υπουργός Οικονομικώ­ν που διαφοροποι­ήθηκε από το αρνητικό κλίμα ήταν ο Κύπριος, Χ. Γεωργιάδης, που σύμφωνα με αξιωματούχ­ο ζήτησε από τον κ. Ντάισελμπλ­ουμ να στείλει ένα θετικό μήνυμα στους Ελληνες που αγωνιούν για τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup έκλεισε λέγοντας ότι «λυπάται πολύ για την κατάσταση και λαμβάνοντα­ς υπόψη την αποφασιστι­κότητα του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης την οποία στηρίζουμε απόλυτα».

«Θα επανέλθουμ­ε στο αίτημά σας για την οικονομική υποστήριξη μόνο μετά και επί τη βάσει του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος» απάντησε ο Ντάισελμπλ­ουμ στον Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece