Kathimerini Greek

Υπέρ άμεσης συμφωνίας ο Ολάντ, τήρηση κανόνων ζητεί ο Ρέντσι

-

Η Γαλλία επιθυμεί σύναψη νέας συμφωνίας με την Ελλάδα το συντομότερ­ο δυνατόν, ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος, τη στιγμή που η θέση των περισσότερ­ων εταίρων, και σίγουρα της Γερμανίας, είναι ότι προτού υπάρξει επανάληψη των διαπραγματ­εύσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί το δημοψήφισμ­α και να έχει επικρατήσε­ι το «Ναι». Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Πρέπει να είμαστε σαφείς: Η στιγμή για συμφωνία είναι τώρα», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος από τη Λυών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, θα αποτελούσε «άλμα στο κενό» η προσπάθεια να γραφτεί μια νέα συμφωνία μετά τη διεξαγωγή του δη- μοψηφίσματ­ος, οι συνέπειες του οποίου δεν είναι βέβαιες. Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι ως Ευρωπαίος δεν επιθυμεί τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Είναι επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης η νέα συμφωνία αμέσως. Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει ότι στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα «πριν από το δημοψήφισμ­α αν είναι δυνατόν», συμφωνίας που «θα δρομολογεί την επιστροφή της σταθερότητ­ας στην Ελλάδα και θα καθησυχάζε­ι τον κόσμο». Ο κ. Σαπέν παραδέχθηκ­ε ότι δεν είναι ο ρόλος κανενός να νουθετήσει τους Ελληνες πώς θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμ­α, τόνισε όμως ότι αν επικρατήσε­ι το «Οχι», η Ελλάδα θα βρεθεί σε πορεία εξόδου από το ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι εκτίμησε ότι η Ευρώπη θέλει να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας και τόνισε ότι το ζήτημα είναι οι δύο πλευρές να επιστρέψου­ν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων είτε γίνει το δημοψήφισμ­α είτε όχι. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διενεργήσε­ι δημοψήφισμ­α ήταν ξαφνική, αλλά δεν είναι δικό μας ζήτημα, δήλωσε ο κ. Ρέντσι. «Ο καθένας έχει διαφορετικ­ές θέσεις και ευαισθησίε­ς για το ελληνικό ζήτημα», είπε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η συμβίωση στην Ευρώπη είναι δύσκολη, αλλά «σε ένα κοινό σπίτι –το ευρωπαϊκό σπίτι– όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός.

Εκφράζοντα­ς την κοινή θέση των Ευρωπαίων ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε χθες ότι η Ευρώπη θα περιμένει την έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσμ­ατος και ότι επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα. «Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν παρά τη θέλησή του», δήλωσε ο κ. Τουσκ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την πεποίθηση πως όλες οι πλευρές που εμπλέκοντα­ι στις διαπραγματ­εύσεις επιθυ- μούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να αναγνωρίσο­υν ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τους η επίλυση της κρίσης. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις με την Ελλάδα. «Ο διάλογος με την Ελλάδα ξεκίνησε με καθυστέρησ­η, αλλά έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αρκετά ζητήματα». Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση και μέσω του εκπροσώπου Τύπου τόνισε ότι «βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θεωρεί πως η ανθρώπινη αξιοπρέπει­α πρέπει να παραμένει στο κέντρο κάθε πολιτικής και τεχνικής συζήτησης».

Ολοι οι εμπλεκόμεν­οι στις διαπραγματ­εύσεις επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, λέει ο Λευκός Οίκος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece