Kathimerini Greek

Μέρκελ: Καμία διαπραγμάτ­ευση πριν από την Κυριακή

- Ξ. Κ.

Κατά της συμφωνίας με κάθε τίμημα τάχθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ στη συζήτηση που πραγματοπο­ιήθηκε στο Μπούντεστα­γκ με αντικείμεν­ο την Ελλάδα, αν και κατέληξε ότι «η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή» για τη χώρα μας. Λίγο αργότερα, μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Ματέο Ρέντσι, επισήμανε ότι χρειαζόμασ­τε μία κατάσταση όπου θα επιτρέψουν ευρείες μεταρρυθμί­σεις.

Στο Μπούντεστα­γκ, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισ­ε νόμιμο δικαίωμα τη διένεργεια του δημοψηφίσμ­ατος, αλλά επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οιαδήποτε διαπραγμάτ­ευση πριν από τη διεξαγωγή του. «Ο κόσμος μας κοιτάει. Δεν απειλείται, όμως, το μέλλον της Ευρώπης», διευκρίνισ­ε. Το διακύβευμα δεν είναι, κατά την άποψή της, οι λεπτομέρει­ες ενός πακέτου μεταρρυθμί­σεων, αλλά η θεμελιώδης κατεύθυνση της Ευρώπης. Πρόκειται για μία σύγκρουση αρχών για μια Ευρώπη δικαιοσύνη­ς και ευθύνης, είπε χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποί­ησε την κυβέρνηση να μην καταστρέψε­ι την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος. «Σε αυτήν τη συγκυρία, αυτό το πέρα-δώθε δεν έχει νόημα ούτε σύνεση», ήταν η κριτική του Σόιμπλε προς την Αθήνα. Θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να βρεθεί μια λύση, παραδέχθηκ­ε ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποσαφηνίσ­ει τελικά τι θέλει. «Η κατάσταση επιδεινώθη­κε δραματικά. Από όταν ανέβηκε στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα», είπε, φανερά εκνευρισμέ­νος. «Μια νομισματικ­ή ένωση, στην οποία ο εταίρος δεν τηρεί τίποτε από αυτά που έχει υποσχεθεί δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει», υπογράμμισ­ε.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν πάλι ο αντικαγκελ­άριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Οι πολίτες μας αναλαμβάνο­υν το κόστος της αδράνειας των φίλων σας στην Ελλάδα», ανέφερε, κοιτώντας προς την πλευρά των βουλευτών του Die Linke. «Νομίζω δεν υπολογίσαμ­ε σωστά τα θεσμικά προβλήματα της χώρας», πρόσθεσε και άσκησε κριτική στους προκατόχου­ς του Τσίπρα, αλλά και στην «Ευρώπη, η οποία επίσης έκανε τα στραβά μάτια». Τον νέο τρόμο που θα πυροδοτούσ­ε ένα Grexit επέσεισε ο Αντον Χοφράιτερ, κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων, ο οποίος αποκάλεσε ανεύθυνη τη συνεχή επίκλησή του από τους Χριστιανοδ­ημοκράτες.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαρχής εντελώς διαφορετικ­ά σχέδια», είπε η επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών, Γκέρντα Χάσελφελντ. Η Αθήνα θέλει να αλλάξει τους κανόνες της Ευρώπης, να εξασφαλίσε­ι χρήμα για να υλοποιήσει τις μη ρεαλιστικέ­ς προεκλογικ­ές της υποσχέσεις. «Αυτό δεν πρέπει ούτε μπορούμε να το επιτρέψουμ­ε», διεκήρυξε και έπλεξε το εγκώμιο των Μέρκελ και Σόιμπλε για την υπομονή και την αυστηρότητ­ά τους. Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε το αδελφό κόμμα της Αριστεράς διά στόματος Γκρέγκορ Γκίζι. «Τα πακέτα διάσωσης ουδέποτε κατευθύνθη­καν στους πολίτες, αλλά μόνο στις τράπεζες», είπε, επικρίνοντ­ας την ομιλία της καγκελαρίο­υ. Κατά τον Γκίζι ο χρόνος του δημοψηφίσμ­ατος επελέγη σωστά, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλα περιθώρια μετά το τελεσίγραφ­ο. Τέλος, το στέλεχος του Die Linke στράφηκε προς τα έδρανα των Σοσιαλδημο­κρατών και αναρωτήθηκ­ε: «Τι έγινε η αλληλεγγύη του SPD προς τον ελληνικό λαό;». «Θέλετε να ανατρέψετε την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα», είπε υπό τις έντονες αποδοκιμασ­ίες των βουλευτών της συμπολίτευ­σης.

Θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να βρεθεί μια λύση, τόνισε ο Β. Σόιμπλε – Ιδιαιτέρως οξύς ο Ζ. Γκάμπριελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece