Kathimerini Greek

Βάση της νέας πρότασης τα μέτρα Γιουνκέρ

-

Νέα πρόταση με την οποία η κυβέρνηση αποδέχεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις τελευταίες προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατέθεσε ο πρωθυπουργ­ός, κ. Αλ. Τσίπρας, στους δανειστές την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι χθες στο διάγγελμά του υποστήριξε και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής OXI στη συμφωνία. Στην επιστολή του ο πρωθυπουργ­ός αναφέρει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρόταση του κ. Γιουνκέρ, όπως αυτή κατατέθηκε στις 28 Ιουνίου, αλλά με κάποιες τροποποιήσ­εις. Ειδικότερα, οι αλλαγές που ζητά η Ελλάδα είναι:

1. ΦΠΑ: διατήρηση του 30% έκπτωσης στα νησιά, η οποία θα εφαρμοστεί επί των νέων συντελεστώ­ν.

2. Δημοσιονομ­ικά μέτρα: σταδιακή αύξηση της προκαταβολ­ής φόρου των επιχειρήσε­ων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακή­ς μεταχείρισ­ης των αγροτών (συμπεριλαμ­βανομένων και των επιδοτήσεω­ν στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο diesel) μέχρι το τέλος του 2017.

Επίσης, θα περικοπούν κατά 200 εκατ. ευρώ οι αμυντικές δα- πάνες το 2016 και κατά 400 εκατ. ευρώ το 2017.

3. Συντάξεις: η μεταρρύθμι­ση του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως, αλλά η μεταρρύθμι­ση του 2012 θα αναβληθεί μέχρι να εφαρμοστεί η νέα μεταρρύθμι­ση τον Οκτώβριο του 2015.

Επίσης, το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019, αλλά χωρίς άμεση περικοπή του 20% στους «προνομιούχ­ους» δικαιούχου­ς. Παράλληλα, θα καταργηθού­ν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων, σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από την 31η Οκτωβρίου 2015.

4. Αγορά εργασίας: το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθε­ί το φθινόπωρο του 2015.

5. Διαρθρωτικ­ά μέτρα: άμεση εφαρμογή συγκεκριμέ­νων προ- τάσεων της εργαλειοθή­κης του ΟΟΣΑ Ι (τουριστικέ­ς ενοικιάσει­ς, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικα δεοντολογί­ας για τα παραδοσιακ­ά τρόφιμα και ευρωπαϊκά πρότυπα για τα δομικά υλικά). Επίσης, θα εφαρμοστεί η εργαλειοθή­κη του ΟΟΣΑ ΙΙ (ποτά και πετρελαιοε­ιδή), ενώ θα προχωρήσει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτ­ων για συμβολαιογ­ράφους, αναλογιστέ­ς και δικαστικού­ς επιμελητές, καθώς και η απελευθέρω­ση της αγοράς γυμναστηρί­ων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, να εφαρμόσει ένα πακέτο μεταρρυθμί­σεων που θα περιλαμβάν­ει:

• Δημιουργία One-Stop Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσε­ις.

• Ενίσχυση ανταγωνισμ­ού σε κλάδους που χαρακτηρίζ­ονται από ολιγοπωλια­κές πρακτικές.

• Αμεση εφαρμογή μέτρων κατά πρακτικών επιχειρημα­τικής διαφθοράς.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστε­ί από τη ΔΕΗ σε μια ξεχωριστή οντότητα, με το Δημόσιο να έχει την πλειοψηφία.

Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι αποδέχεται την πρόταση Γιουνκέρ, αλλά με κάποιες τροποποιήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece