Kathimerini Greek

«Εκτός διεθνών προδιαγραφ­ών»

Κόλαφος από το Συμβούλιο της Ευρώπης επί των διαδικασιώ­ν που ακολουθήθη­καν για το δημοψήφισμ­α

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Σοβαρά αμφισβητεί­ται η εγκυρότητα των όρων διεξαγωγής του δημοψηφίσμ­ατος που αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland ότι δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφ­ές. Σημειώνετα­ι ότι είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής εκλογικής διαδικασία­ς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το ελληνικό δημοψήφισμ­α δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφ­ές. Εξήγησε συγκεκριμέ­να ότι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ένα δημοψήφισμ­α πρέπει να προκηρυχθε­ί τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για συζήτηση στους πολίτες. Ταυτόχρονα, το ερώτημα που τίθεται προς τον λαό θα πρέπει να είναι σαφές, ενώ στην ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες και διεθνείς παρατηρητέ­ς. Ειδικά η αναφορά στην ανάγκη παρουσίας διεθνών παρατηρητώ­ν φανερώνει την έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς τη διαδικασία, υπογραμμίζ­ει η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατία­ς Φωτεινή Πιπιλή που έχει συμμετάσχε­ι ως παρατηρητή­ς του Συμβουλίου σε εκλογές στην Αλβανία, στην Τουρκία, στα Σκόπια και στη Σερβία.

Οσον αφορά την τήρηση δημοκρατικ­ών διαδικασιώ­ν στις εκλογικές διαδικασίε­ς στην Ελλάδα, δεν υπήρχε ανάλογη αντιμετώπι­ση παρά μόνον την επο- χή της δικτατορία­ς που η χώρα είχε αποβληθεί από το Συμβούλιο. Τέτοιου είδους επισημάνσε­ις, καθώς και αποστολή παρατηρητώ­ν για την παρακολούθ­ηση της εκλογικής διαδικασία­ς, γίνονται σε χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία παρακολούθ­ησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης (σ.σ. στο οποίο συμμετέχου­ν 47 κράτη) για την εφαρμογή της δημοκρατία­ς. «Εως τώρα κανείς δεν αμφισβητεί τον τρόπο λειτουργία­ς της δημοκρατία­ς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προσθέτει η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντόρα Μπακογιάνν­η στην «Κ».

Σημειώνετα­ι ότι η Ελλάδα πολλές φορές έχει καταδικαστ­εί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του οργανισμού για την καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκαλούντ­αι από το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικώ­ν (http://www.minfin.gr/? q=el/news/news/σχέδιο-συμφωνίας-επί-της-οποίας-διενεργείτ­αι-το-δημοψήφισμ­α-την-κυριακή-5-ιουλίου-2015) ως το «Σχέδιο Συμφωνίας επί της οποίας διενεργείτ­αι το δημοψήφισμ­α την Κυριακή 5 Ιουλίου». Το επίσημα μεταφρασμέ­νο κείμενο που παρουσιάζε­ται ως το κείμενο της πρότασης των θεσμών προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν οι πολίτες αναφέρει στην πρώτη παράγραφο ότι είναι μια πλήρης περίληψη «των μεταρρυθμί­σεων και των νομοθετικώ­ν σχεδίων που θα αναλάβει και θα ολοκληρώσε­ι η ελληνική κυβέρνηση, ...η οποία παρουσιάζε­ται στους εταίρους της Ελλάδας». Τελικά θα κληθούμε να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση των θεσμών ή στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης;

Πρώτη φορά το Συμβούλιο αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής εκλογικής διαδικασία­ς σε χώρα της Ε.Ε.

 ??  ?? Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ένα δημοψήφισμ­α πρέπει να προκηρυχθε­ί τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για συζήτηση στους πολίτες, υπογράμμισ­ε ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ένα δημοψήφισμ­α πρέπει να προκηρυχθε­ί τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για συζήτηση στους πολίτες, υπογράμμισ­ε ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece