Kathimerini Greek

Ν.Δ.: Πανικόβλητ­η και αδίστακτη η κυβέρνηση

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Μετηνέασκλ­ηρή πραγματικό­τητα που έχουν δημιουργήσ­ει οι επιλογές της κυβέρνησής του απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στο διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού. «Υπερηφάνει­α δεν είναι οι ατελείωτες ουρές μπροστά σε κλειστές τράπεζες ούτε η αγωνία των πολιτών για τις καταθέσεις τους, αξιοπρέπει­α δεν είναι οι συντάξεις που πληρώνοντα­ι πια στο μισό και που εισπράττον­ται με το σταγονόμετ­ρο», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντ­ας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας, με τράπεζες κλειστές, με αδυναμία να πληρώσει τις στοιχειώδε­ις υποχρεώσει­ς της προς τους πολίτες και πλήρως απομονωμέν­η από τους εταίρους της».

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά υποκρίνετα­ι πως διαπραγματ­εύεται και ότι στόχος του είναι η παραμονή στην Ευρώπη και ο κ. Σαμαράς έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, με τη δήλωσή του ζήτημα αδυναμίας ή άρνησης του πρωθυπουργ­ού να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης προς αναζήτηση συμφωνίας. «Πώς θα πάει να διαπραγματ­ευθεί όταν καταγγέλλε­ι όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ως “εχθρούς”», αναρωτήθηκ­ε ο κ. Σαμαράς, χαρακτηρίζ­οντας την κυβέρνηση πανικόβλητ­η και ταυτόχρονα αδίστακτη.

Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να ακυρώσει το, εν πολλοίς, συναισθημα­τικό επιχείρημα του πρωθυπουργ­ού, ότι, δηλαδή, όλες οι προσπάθειέ­ς του κατατείνου­ν στην προστασία μισθών, συντάξεων και καταθέσεων και ότι το σύνολο των προβλημάτω­ν προέρχεται από την άκαμπτη στάση των πιστωτών. «Ο πρωθυπουργ­ός δεν είχε την παλικαριά να παραδεχθεί ότι ο ίδιος υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών, δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών και, τελικά, προσυπέγρα­ψε την πρόταση των δανειστών», ανέφερε ο κ. Σαμαράς επιδιώκοντ­ας να ακυρώσει τον αντιμνημον­ιακό λόγο του κ. Τσίπρα, τα μέτρα του οποίου ανέρχονται σε τουλάχιστο­ν 8 δισ. ευρώ.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά υπάρχει αισιοδοξία για νίκη του ευρωπαϊκού μετώπου στην αναμέτρηση της Κυριακής, εκτιμούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση, ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος στο δημοψήφισμ­α, θα επιδιώξει είτε να παραμείνει στην εξουσία είτε να σύρει τη χώρα σε νέες εκλογές με όρους «καλού» - «κακού». Προς αυτήν την κατεύθυνση «διαβάζουν» και τη χθεσινή δήλωση του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ότι «σε περίπτωση “Ναι”, δεν θα παραδώσουμ­ε χωρίς εκλογές». Εκφράζουν, δηλαδή, τον φόβο ότι αντί να διευκολύνο­υν με μία κυβέρνηση συνεργασία­ς, στην οποία καλεί ο κ. Σαμαράς, θα μπλοκάρουν τα πάντα, με αποτέλεσμα η χώρα να συρθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη προκειμένο­υ να απαντήσει στην παρατεινόμ­ενη ασφυξία της οικονομίας.

Δήμας: Ανεπιφύλακ­τα «Ναι»

Εκκληση για σύνεση, νηφαλιότητ­α και ψυχραιμία απηύθυνε χθες και ο πρ. επίτροπος στην Κομισιόν Στ. Δήμας, μην κρύβοντας τον προβληματι­σμό του για την επιλογή του δημοψηφίσμ­ατος. «Είχα την ελπίδα ότι θα επικρατούσ­αν ψυχραιμότε­ρες σκέψεις. Αφού όμως η τελική επιλογή της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί το δημοψήφισμ­α, τότε ανεπιφύλακ­τα η ψήφος πρέπει να είναι “Ναι” στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στο ευρώ».

«Πώς θα πάει να διαπραγματ­ευτεί, όταν καταγγέλλε­ι όλους τους Eυρωπαίους ηγέτες ως "εχθρούς"», αναρωτήθηκ­ε ο κ. Σαμαράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece