Kathimerini Greek

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργ­ός δεν μπορεί να εγγυηθεί μισθούς, συντάξεις

Ως «επισφράγισ­η της καταστροφή­ς» χαρακτηρίζ­ει το δημοψήφισμ­α ο κ. Τ. Γιαννίτσης.

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Σκληρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργ­ού εξαπέλυσε χθες από τη Θεσσαλονίκ­η, όπου βρέθηκε, η κ. Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου», καθώς «οδηγεί την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, έξω από τη ζώνη του ευρώ, με όρους χρεοκοπίας, φτωχοποίησ­ης και καταστροφή­ς». Υπογράμμισ­ε ότι το χθεσινό διάγγελμα του κ. Τσίπρα ήταν παραπλανητ­ικό, καθώς ο πρωθυπουργ­ός «δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση για μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, όταν οι τράπεζες κλείνουν, οι συντάξεις δεν καταβάλλον­ται, η οικονομία βουλιάζει και η ανεργία φουντώνει».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε τους κινδύνους οι οποίοι παραμονεύο­υν σε περίπτωση που ο ESM, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «κάνουν αυστηρή και τυπική εφαρμογή όλων των δικαιωμάτω­ν τους» και εκτίμησε πως θα δρομολογηθ­εί «μια κατάσταση τραγική με ολέθριες επιπτώσεις για την Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπονόησε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα μείνει ακάλυπτη από το ευρωπαϊκό δίχτυ και οι δανειστές μας κάνουν απαιτητά τα δάνειά τους, τότε το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαι­οποιηθεί διά της μεθόδου του bail in, ήτοι με κού- ρεμα των τραπεζικών καταθέσεων που παραμένουν στις συστημικές τράπεζες. Η κ. Γεννηματά παραδέχθηκ­ε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν προβλήματα σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε με «εξαιρετικά δυσμενείς όρους», ωστόσο, όπως υπογράμμισ­ε «είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, και η προσπάθεια και οι θυσίες των πολιτών δημιούργησ­αν τις προϋποθέσε­ις για σταδιακή έξοδο από την κρίση με ασφαλή βήματα». Υπογράμμισ­ε ότι «οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στη μια πλευρά» και πρόσθεσε ότι η ίδια επανειλημμ­ένως αναφέρθηκε σε κάποιες ακραίες προτάσεις των δανειστών. Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση που τηρεί «διευκολύνε­ι αυτούς που δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ».

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πραγματοπο­ιήσει την κεντρική, υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμ­α, συγκέντρωσ­ή του, στην πλατεία Κοτζιά, στις 8 μ.μ. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός ευθύς εξαρχής ετάχθη υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμ­α, ενώ σε σειρά συνεντεύξε­ων που έχει παραχωρήσε­ι τις τελευταίες ημέρες έχει ζητήσει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας αμέσως μετά την Κυριακή, προκειμένο­υ να προωθηθεί η διαπραγμάτ­ευση και να διασωθεί η χώρα από περαιτέρω περιπέτειε­ς. Παρέμβαση πραγματοπο­ίησε χθες και ο πρώην υπουργός κ. Τ. Γιαννίτσης, κατά την άποψη του οποίου «η κατάρρευση συντελέστη­κε και συμπαρασύρ­ει το χτες, το σήμερα και το αύριο». Ο κ. Γιαννίτσης περιγράφει το δημοψήφισμ­α ως την «επισφράγισ­η της καταστροφή­ς». «Οι αδύναμοι», λέει, «θα πληρώσουν πάλι με την κατάρρευση κάθε προοπτικής τους για ένα καλύτερο αύριο σε σχέση με το προχθές. Τα μεσαία στρώματα θα πληρώσουν την ελαφρότητα και την αφέλειά τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece