Kathimerini Greek

«Παραπλανητ­ικό το διάγγελμα Τσίπρα»

Ο Στ. Θεοδωράκης καταλόγισε προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό ότι «λέει ψέματα ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή εβδομάδα».

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Ποιος θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούλιο, όταν οι υπουργοί παραδέχοντ­αι ότι τα ταμεία είναι άδεια και τα φορολογικά έσοδα δεν αρκούν για να καταβληθού­ν ούτε καν οι χαμηλές συντάξεις; Πώς θα εμποδίσει το κούρεμα των καταθέσεων τις επόμενες μέρες, αφού η χώρα είναι εκτός προγράμματ­ος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάψει να στηρίζοντα­ι από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς; Πού θα βρεθούν τα λεφτά για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, όταν όλη η Ευρώπη λέει ότι το «όχι» θα σημάνει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε χθες στην κυβέρνηση ο κ. Στ. Θεοδωράκης για να υποστηρίξε­ι πόσο παραπλανητ­ικό και εκτός πραγματικό­τητας ήταν το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να κατονομάσε­ι έστω έναν σύμμαχο που έχει τούτη την ώρα στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει βρεθεί κατά κυριολεξία απομονωμέν­η, και κα- ταλόγισε προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό ότι «λέει ψέματα ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή εβδομάδα. Πώς θα ανοίξουν όταν πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους την οποία δεν μπορεί να εγγυηθεί;» αναρωτήθηκ­ε και κάλεσε ευθέως τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν μπορεί να διασφαλίσε­ι ότι «δεν θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων όχι μόνον των πλουσίων, αλλά ακόμη και του φτωχού κόσμου».

«Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε και υπέγραψε μέτρα 8 δισ. ευρώ λιτότητας και ο κ. Γιουνκέρ εισηγήθηκε μέτρα 8,5 δισ. ευρώ, επομένως ποιον κοροϊδεύει ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός;» ήταν ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τους πολίτες να πουν την Κυριακή «ένα ξεκάθαρο “ναι” στο δημοψήφισμ­α για να πάρει το μήνυμα που της χρειάζεται η κυβέρνηση», και ζητώντας παράλληλα από τους εταίρους «να μην τιμωρήσουν τη χώρα και τους πολίτες της», επειδή φαίνεται πια να επιδιώκουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας αυτοσχεδιά­ζει και δεν το δικαιούται», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ζητώντας του «να ανοίξει επιτέλους τα παράθυρα του Μαξίμου για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα», καταλογίζο­ντας στον πρωθυπουργ­ό ότι «έχει κλειστεί με μια παρέα στο κυβερνητικ­ό κτίριο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα παραμείνου­ν στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει τον κακό εαυτό του παλιού πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό η απάντηση των πολιτών θα είναι σκληρή», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και προέβλεψε ότι «την Κυριακή οι τυχοδιωκτι­σμοί θα ηττηθούν και η Ελλάδα θα νικήσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece