Kathimerini Greek

Ενα βήμα πριν από τη ρήξη Τσίπρας και Καμμένος

Στη μεταξύ τους συνάντηση ο πρωθυπουργ­ός ανακάλεσε την πρόταση προς τους εταίρους για τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Στα όρια θραύσης της έφτασε χθες η δικομματικ­ή κυβέρνηση των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, εξαιτίας της δέσμευσης που ανέλαβε, με την επιστολή του προς πιστωτές, ο πρωθυπουργ­ός για περικοπές ύψους 200 εκατομμυρί­ων ευρώ το 2016 και επιπλέον 400 εκατομμυρί­ων το 2017 στις αμυντικές δαπάνες.

Η δέσμευση αυτή περιγράφετ­αι ρητώς στην υπογεγραμμ­ένη επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές και η αποκάλυψή της προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Καμμένος, που όλο το προηγούμεν­ο διάστημα απέρριπτε οποιαδήποτ­ε συμφωνία με τους δανειστές με το επιχείρημα ότι οδηγούν σε κατάρρευση της άμυνας της χώρας, αντέδρασε με ένταση, απειλώντας να παραιτηθεί από την κυβέρνηση. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν χθες το πρωί στο Μαξίμου και εν τέλει, έπειτα από προσπάθειε­ς πολλών ωρών να αποφευχθεί η ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργ­ού προχώρησε στη διάψευση όσων περιλαμβάν­ονται στην επιστολή του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμέ­να, σημειώνετα­ι ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυ- βέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».

Δεν υπέγραψε τις ΠΝΠ

Οι σχέσεις των δύο εταίρων κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ενώ τις μεταξύ τους εντάσεις πυροδοτεί η ραγδαία επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομική­ς κατάστασης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι το κόμμα του κ. Καμμένου θα εγκαταλείψ­ει τελευταίο το κυβερνητικ­ό καράβι, ο υπουργός Αμυνας επιμένει σε συνομιλητέ­ς του ότι προϋπόθεση για την παραμονή του αποτελεί η μη ή (η έστω μικρή) περικοπή των αμυντικών δαπανών και η διατήρηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Υπάρχουν, ωστόσο, και υπόγειες διαφορές. Οπως αυτές που σηματοδοτε­ί, πιθανώς, η απόφαση του κ. Καμμένου να μη συνυπογράψ­ει τις δύο Πράξεις Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου που αφορούν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν (capital control). Η υπογραφή του κ. Καμμένου υπάρχει στην ΠΝΠ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος που εκδόθηκε την ίδια ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece