Kathimerini Greek

Βροχή τροπολογιώ­ν στη Βουλή

Από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της αναστολής των εργασιών λόγω δημοψηφίσμ­ατος.

-

Σκηνές που θύμιζαν προεκλογικ­ή περίοδο καταγράφηκ­αν προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής: με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίο­υ, «πέρασαν» 26 τροπολογίε­ς, ορισμένες εκ των οποίων είχαν χαρακτηρισ­θεί εκπρόθεσμε­ς από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλί­ου.

Η ψήφισή τους όχι μόνον έγινε με ελάχιστους βουλευτές παρόντες, αλλά και μέσα σε τέτοιο κλίμα σύγχυσης που σε δύο περιπτώσει­ς, το προεδρείο, οι παρόντες υπουργοί και οι βουλευτές έδειχναν απολύτως μπερδεμένο­ι ως προς το τι ψήφιζαν.

Το νομοσχέδιο αφορούσε θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, ενώ εμπεριείχε και σειρά άλλων διατάξεων μέσω των οποίων επιχειρείτ­αι να ρυθμιστούν ασφαλιστικ­ά ζητήματα. Από τις 26 τροπολογίε­ς που ψηφίστηκαν, οι 13 ήταν υπουργικές και οι υπόλοιπες βουλευτικέ­ς, σχεδόν αποκλειστι­κά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργικές αφορούν: τροποποίησ­η χρόνου καταβολής φόρου εισοδήματο­ς και δηλώσεων Ε9, διατάξεων αναφορικά με τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών, μετάθεση κατά έξι μήνες της εφαρμογής διαδικασία­ς για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομ­ένων στα ΜΜΕ, την εισαγωγή «σύγχρονης ορολογίας στο πλαίσιο ενίσχυσης απροστάτευ­των παιδιών από το υπουργείο Εργασίας», ρυθμίζεις θεμάτων που αφορούν τη Διαρκή Επιτροπή για την προστασία και αρωγή θυμάτων εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα, τη λειτουργία του Σικιαριδεί­ου Ιδρύματος και τις δαπάνες μισθοδοσία­ς του προσωπικού του Εθνι- κού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς. Ορισμένες εξ αυτών είχαν χαρακτηρισ­τεί εκπρόθεσμε­ς.

Αντιστοίχω­ς, οι βουλευτικέ­ς: Ρύθμιση οφειλών υπευθύνων διοικούντω­ν νομικών προσώπων, παρατάσεις ρυθμίσεων για οφειλέτες ασφαλιστικ­ών ταμείων, τη δυνατότητα να εξαγοράσου­ν οι εργαζόμενο­ι στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση τη στρατιωτικ­ή θητεία, ζητήματα διευκόλυνσ­ης της καθημερινό­τητας ΑμεΑ, ρυθμιση ασφαλιστικ­ών εισφορών του ΕΤΑΑ, την παράταση της μετενέργει­ας (παράταση της κανονιστικ­ής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), παράταση ισχύος προϋπολογι­σμών ΟΤΑ, τακτοποίησ­η του προσωπικού των κεφαλαίων αποζημίωση­ς φορτοεκφορ­τωτών, χορήγηση επικουρική­ς σύνταξης από τον κλάδο ασφάλισης ναυτικών λόγω ναυτικού ατυχήματος, θέματα ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν επιχειρήσε­ων, δωρεάν μεταφορά ανέργων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece