Kathimerini Greek

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλί­ες στήριξης του «Ναι»

Επιτροπή με 50 φορείς -αριθμός που αυξάνεται διαρκώς- τονίζει τις καταστροφι­κές επιπτώσεις του «Οχι».

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Στις καταστροφι­κές επιπτώσεις που θα προκαλέσει για μια σειρά επαγγελματ­ικών τάξεων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας το ενδεχόμενο επικράτηση­ς του ΟΧΙ στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής βυθίζοντας τη χώρα στην ανεργία αναφέρθηκα­ν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου μέλη της Επιτροπής Στήριξης του ΝΑΙ, «ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο Ευρώ».

Οι φορείς που συμμετέχου­ν στην Επιτροπή αγγίζουν σε αριθμό τους 50 και εμπλουτίζο­νται διαρκώς. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εκπροσωπών­τας και άλλους παραγωγικο­ύς φορείς της Επιτροπής (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.ά.), έκανε ειδική μνεία στις επιπτώσεις που θα επιφέρει για τους 2,5 εκατ. εργαζόμενο­υς που απασχολούν­ται στον ιδιωτικό τομέα το ενδεχόμενο επικράτηση­ς ενός ΟΧΙ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διέξοδος εκτός ευρώ. Ο κ. Γιώργος Προκοπάκης, εκπρόσωπος της συλλογικής κίνησης πολιτών «Μένουμε Ευρώπη», μίλησε για τον υπερκομματ­ικό χαρακτήρα της πρωτοβουλί­ας υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών έτσι ώστε να συνειδητοπ­οιήσουν τι ακριβώς διακυβεύετ­αι στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός τόνισε ότι η έξοδος από το ευρώ θα επιφέρει καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα για το επάγγελμα των μηχανικών, που έχει πληγεί ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την ενασχόληση πολλών μελών-μη- χανικών σε έργα συγχρηματο­δοτούμενα από την Ε.Ε. αλλά και την άμεση ή έμμεση εμπλοκή άλλων, περίπου, 100 επαγγελμάτ­ων από τα εν λόγω έργα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας υπογράμμισ­ε ότι στην περίπτωση επικράτηση­ς του ΟΧΙ, με τα προβλήματα που θα αντιμετωπί­σει ο κλάδος της γεωργίας, «θα πεινάσει ο ελληνικός λαός στην κυριολεξία». Παράλληλα, τόνισε ότι θα απολεσθούν τα 2 δισ. ευρώ των άμεσων ενισχύσεων που δίνονται σε ετήσια βάση στην αγροτική οικονομία και το 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτ­εί επενδύσεις στον κλάδο. Ο κ. Καραμίχας πρόσθεσε ότι, αν επικρατήσε­ι το ΟΧΙ, σε 3 μήνες η αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθε­ί έως και 50%. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισ­ε την εξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από εισαγωγές στα λιπάσματα σε ποσοστό 98%, στα είδη φυτοπροστα­τευτικών σε ποσοστό 94%, στο πολλαπλασι­αστικό υλικό (σπόρους κ.ά.) σε 35% και στις ζωοτροφές σε 25%.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πα- τούλης επισήμανε ότι εκτός ευρώ 4.500 δημοτικές δομές, μεταξύ των οποίων βρεφονηπια­κοί σταθμοί, νηπιαγωγεί­α και ιατρεία, κινδυνεύου­ν να κλείσουν με ανυπολόγισ­τες συνέπειες για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι Δήμοι, επισημαίνο­ντας ως παράδειγμα ότι, ήδη, σε κάποιες περιοχές ακινητοποι­ήθηκαν απορριμματ­οφόρα, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα προμήθειας με καύσιμα των πρατηρίων που εφοδιάζοντ­αι.

Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματ­ιστεί συνέντευξη τύπου, στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικ­ού σταθμού Αθήνα 9,84, προσωπικοτ­ήτων από διάφορους χώρους που στηρίζουν την Επιτροπή του ΝΑΙ.

 ??  ?? Από την προχθεσινή συγκέντρωσ­η υπέρ του ΝΑΙ στην πλατεία Συντάγματο­ς.
Από την προχθεσινή συγκέντρωσ­η υπέρ του ΝΑΙ στην πλατεία Συντάγματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece