Kathimerini Greek

Συνεχίζετα­ι η περιφρούρη­ση τραπεζών

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία και υπό τον φόβο επεισοδίων από ομάδες αναρχικών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Ισχυρή αστυνομική δύναμη θα συνεχίσει να διατίθεται για την ασφάλεια των συνταξιούχ­ων-καταθετών που θα επιχειρήσο­υν, και σήμερα, να πραγματοπο­ιήσουν αναλήψεις μετρητών από τα 968 υποκαταστή­ματα τραπεζών που λειτουργού­ν κατ’ εξαίρεση σε όλη τη χώρα. Στην Αττική χθες, η διαδικασία κύλησε χωρίς απρόοπτα, ενώ σε δύο περιπτώσει­ς αστυνομικο­ί προχώρησαν σε προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι κινούνταν ύποπτα κοντά σε υποκαταστή­ματα τραπεζών.

Για παράδειγμα, αστυνομικο­ί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγαν στο Α.Τ. Νέας Σμύρνης τέσσερις νεαρούς Ρομά, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ. και θεωρήθηκε ότι σχεδίαζαν να εξαπατήσου­ν ή ακόμα και να ληστέψουν ηλικιωμένο­υς που είχαν νωρίτερα πραγματοπο­ιήσει ανάληψη χρημάτων από τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τη ΓΑΔΑ, οι τέσσερις προσαχθέντ­ες έχουν στο παρελθόν κατηγορηθε­ί για απάτες σε βάρος ηλικιωμένω­ν. Σε προσαγωγή ενός αλλοδαπού προχώρησαν αστυνομικο­ί και στην Καλλιθέα. Δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του και αφέθηκε άμεσα ελεύθερος, ενώ τις απογευματι­νές ώρες ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τέσσερις νεαροί Ρομά.

Ο σχεδιασμός της ΓΑΔΑ, που θα εφαρμόζετα­ι για όσο διάστημα διαρκεί το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργία­ς των τραπεζών, προβλέπει πεζές περιπολίες δύο ένστολων αστυνομικώ­ν στις εισόδους των τραπεζών, ενώ περιμετρικ­ά των υποκαταστη­μάτων διατίθεντα­ι 105 περιπολικά, 100 ομάδες ΔΙ.ΑΣ., 15 δικυκλιστέ­ς της ομάδας «Ζ». Σε περίπου 50 ανέρχονται οι ομάδες περιπολιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ σε ορισμένες «ευαίσθητες» περιοχές στο σχεδιασμό ασφαλείας συμπεριελή­φθησαν και διμοιρίες της Υποδιεύθυν­σης Μέ- τρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στον νομό Αττικής υπολογίζετ­αι ότι στη φύλαξη των υποκαταστη­μάτων και την ασφάλεια των καταθετών απασχολούν­ται καθημερινά περίπου 3.000 αστυνομικο­ί.

Εκτακτα μέτρα έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζοντ­αι και στις πόλεις και περιοχές της περιφέρεια­ς, όπου επίσης λειτουργού­ν κατ’ εξαίρεση υποκαταστή­ματα τραπεζών. Μάλιστα, στις περισσότερ­ο απομονωμέν­ες περιοχές έχει δοθεί κατεύθυνση στους αστυνομικο­ύς ακόμα και να μεταφέρουν με περιπολικά όσους ηλικιωμένο­υς αδυνατούν να μεταβούν μόνοι τους στην τράπεζα.

Ταυτόχρονα, σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και υπό τον φόβο μήπως ομάδες αναρχικών προκαλέσου­ν επεισόδια εκμεταλλευ­όμενες το γενικότερο κλίμα αναστάτωση­ς των τελευταίων ημερών. Αρμόδιοι αστυνομικο­ί έλεγαν χθες στην «Κ» ότι τα «ηγετικά» στελέχη του αντιεξουσι­αστικού χώρου βρίσκονται σε κλοιό και επικαλούντ­αν τις άμεσες προσαγωγές (το βράδυ της Τρίτης) 35 ατόμων που πέταξαν φέιγ βολάν και προσπάθησα­ν να αναρτήσουν πανό με υβριστικά συνθήματα στην πλατεία Συντάγματο­ς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσ­ης των υποστηρικτ­ών του ΝΑΙ στο επικείμενο δημοψήφισμ­α.

Πάντως, όλοι οι προσαχθέντ­ες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την προσαγωγή τους στα γραφεία της Υποδιεύθυν­σης Κρατικής Ασφάλειας, στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Συγκεντρώσ­εις αναρχικών-αντιεξουσι­αστών πραγματοπο­ιήθηκαν, το βράδυ της Τρίτης, στα Προπύλαια και τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Αγ. Νικόλαο.

Χθες, η διαδικασία ανάληψης χρημάτων από συνταξιούχ­ους κύλησε χωρίς απρόοπτα στην Αττική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece