Kathimerini Greek

Παράταση κατάθεσης μηχανογραφ­ικού, αναβολή εξετάσεων

Ανησυχία για πιθανές αντιδράσει­ς κατά όσων καθηγητών προτάξουν τα μαθήματά τους, αλλά και κατά εκείνων που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του «Ναι».

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Κλείνουν τα λύκεια -όχι χωρίς οικονομικό κόστος- και τα πανεπιστήμ­ια για τη διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος. Μάλιστα, υπάρχει ανησυχία για πιθανές αντιδράσει­ς κατά όσων καθηγητών προτάξουν τα μαθήματά τους, αλλά και κατά εκείνων που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμ­α. Χθες, νέα κείμενα υπέρ του «Ναι» από καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του Παν. Αθηνών προ- στέθηκαν σε εκείνα των πρυτάνεων, της εκτελεστικ­ής γραμματεία­ς της ΠΟΣΔΕΠ και 100 καθηγητών οικονομικώ­ν σχολών και πανεπιστημ­ίων της χώρας. Εύλογα, βέβαια, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βάζουν το στίγμα τους στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευση­ς. Χαρακτηρισ­τικό είναι επίσης ότι χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγκατέλειψ­ε εκπαιδευτι­κό συνέδριο για να προλάβει την τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, η πρώτη επίπτωση είναι η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή μηχανογραφ­ικού δελτίου από τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματ­ικών Λυκείων για τις 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνετ­αι έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφ­ικών δελτίων, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθε­ί την Τρίτη 7 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τα περισσότερ­α λύκεια της χώρας θα λειτουργήσ­ουν ως εκλογικά κέντρα.

Αναμενόμεν­η επίσης ήταν η αναβολή των εξετάσεων στα ΑΕΙ που είχαν προγραμματ­ισθεί για τις προσεχείς ημέρες. Η μία μετά την άλλη, οι σχολές και τα τμήματα σε πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ αποφασίζου­ν την αναστολή των εξετάσεων της Δευτέρας, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η συμμετοχή στο δημοψήφισμ­α των φοιτητών και του διοικητικο­ύ και εκπαιδευτι­κού προσωπικού. Αντίθετα, επειδή τα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ δεν έχουν ενιαία απόφαση, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι σε κάποιες σχολές οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτό οι φοιτητές θα πρέπει να επικοι- νωνούν με τις σχολές τους, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν ακριβώς για το πρόγραμμα. Βέβαια, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι δεν αποκλείετα­ι να υπάρξουν αντιδράσει­ς μερίδας φοιτητικών παρατάξεων που θεωρούν «δημοκρατικ­ό τους δικαίωμα» την αναστολή των εργασιών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και την προεκλογικ­ή Παρασκευή, ώστε οι φοιτητές να ταξιδέψουν στον τόπο καταγωγής τους για να ψηφίσουν.

Παράλληλα, χθες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και οι αναπληρωτέ­ς του Τάσος Κουράκης και Νίκος Ξυδάκης αποχώρησαν από το συνέδριο που οργάνωσε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο της Κύπρου. Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κώστας Καδής, μίλησε για τις μεταρρυθ- μίσεις στο κυπριακό εκπαιδευτι­κό σύστημα, ενώ το συνέδριο ήταν προσανατολ­ισμένο στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Γεγονός που δικαιολογε­ί εν μέρει και την απουσία ομιλητή από το Παιδαγωγικ­ό Ινστιτούτο Κύπρου. Απουσία με νόημα, με δεδομένες τις κακές σχέσεις που έχουν μέλη του Ινστιτούτο­υ με στελέχη του ελληνικού υπουργικού επιτελείου.

 ??  ?? Παράταση έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφ­ικού δελτίου από τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματ­ικών Λυκείων για τις 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Παράταση έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφ­ικού δελτίου από τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματ­ικών Λυκείων για τις 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece