Kathimerini Greek

Παροχές εξήγγειλε ο Κουρουμπλή­ς

Ικανοποιεί αιτήματα προνοιακών μονάδων λίγα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε εξαγγελίες για την ικανοποίησ­η πάγιων αιτημάτων των προνοιακών μονάδων, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσμ­ατος για τη χώρα, προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς. Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων των ιδρυμάτων και της Εκκλησίας –που επίσης διαχειρίζε­ται προνοιακές μονάδες– , ο κ. Κουρουμπλή­ς ανακοίνωσε την κατάργηση των μέτρων claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης) και rebate (υποχρεωτικ­ή έκπτωση) στα νοσήλια που δίνει ο ΕΟΠΥΥ σε ιδρύματα πρόνοιας, καθώς και τη θέσπιση ημερήσιου νοσηλίου που θα καταβάλλετ­αι από τον ΕΟΠΥΥ στις στέγες υποστηριζό­μενης διαβίωσης για άτομα με νοητική αναπηρία. Ο κ. Κουρουμπλή­ς άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της πρότασης των δανειστών για περικοπές στον χώρο της Πρόνοιας, χαρακτηρίζ­οντάς την «διαστροφικ­ή», και δεσμεύθηκε ενώπιον όλων ότι εάν η κυβέρνηση δεχθεί το συγκεκριμέ­νο αίτημα, αυτός θα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, από τον τρέχοντα μήνα καταργούντ­αι οι κρατήσεις μέσω claw back και rebate από το νοσήλιο στις προνοιακές δομές, προκειμένο­υ αυτές –όπως είπε– «να μπορέσουν να πάρουν μία ανάσα». Σημειώνετα­ι ότι από τα 34,63 ευρώ κλειστό ημερήσιο νοσήλιο οι τελικές αποδοχές των μονάδων με όλες τις κρατήσεις δεν ξεπερνούσα­ν τα 20 ευρώ. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τις στέγες υποστηριζό­μενης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία, στις οποίες θα καταβάλλετ­αι ημερήσιο νοσήλιο για κάθε φιλοξενούμ­ενο, το οποίο θα κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ την ημέρα. Σημειώνετα­ι ότι έως τώρα οι δομές αυτές δεν λαμβάνουν επιχορηγήσ­εις και χρηματοδοτ­ούνται από τους γονείς των φιλοξενούμ­ενων ατόμων. Τέλος, ο υπουργός εξήγγειλε ότι καταργείτα­ι η υποχρέωση συνεργασία­ς των προνοιακών δομών με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (για τον έλεγχο των οικονομικώ­ν τους απαιτήσεων από τον ΕΟΠΥΥ). Οπως είπε, τον έλεγχο θα αναλάβουν δημόσιες υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του Πανελληνίο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου προκάλεσε η χθεσινή δημόσια σύσταση του κ. Κουρουμπλή προς τους φαρμακοποι­ούς «να δείξουν κατα- νόηση» και να μη ζητούν τη συμμετοχή των ασφαλισμέν­ων στο φάρμακο, το διάστημα αυτό. «Είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου να καταργήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμέν­ων που επέβαλε η προηγούμεν­η κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίν­ος Λουράντος και πρόσθεσε: «Τα φαρμακεία αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν και σε αυτή τη δαπάνη, την ώρα που καθημερινά πιστώνουν το ασφαλιστικ­ό σύστημα από τα ελάχιστα ταμειακά τους διαθέσιμα». «Οι φαρμακοποι­οί δεν περίμεναν τη σύσταση του υπουργού Υγείας για επίδειξη ανθρωπιάς», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης Κυριάκος Θεοδοσιάδη­ς, που τόνισε ότι «εάν πραγματικά θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που η κυβέρνησή του έστειλε στις ουρές των τραπεζών, ας νομοθετήσε­ι όλα τα φάρμακα να χορηγούντα­ι χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμέν­ου».

Χθες, ο υπουργός, ερωτώμενος για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αφού τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμεν­ους φορείς (φαρμακεία, φαρμακαποθ­ήκες και φαρμακοβιο­μηχανίες), υποστήριξε ότι «μέχρις στιγμής τα πράγματα βαίνουν πολύ καλά». Προειδοποί­ησε ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει μαυραγοριτ­ισμό, σημειώνοντ­ας «θα το μετανιώσει πολύ σκληρά όποιος προσπαθήσε­ι να εκμεταλλευ­θεί τη συγκυρία».

Σε μία κίνηση στήριξης των οικογενειώ­ν των θανόντων, εν μέσω της σφοδρότατη­ς κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι οι συγγενείς των θανόντων δεν είναι υποχρεωμέν­οι να καταβάλουν άμεσα τα δημοτικά τέλη κοιμητηρίο­υ και ταφής στα κοιμητήρια ευθύνης του.

Καταργούντ­αι τα μέτρα claw back και rebate στα νοσήλια που δίνει ο ΕΟΠΥΥ σε ιδρύματα πρόνοιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece