Kathimerini Greek

Η αλληλεγγύη των εταιρειών του Διαδικτύου

Οι ιδρυτές της BugSense διευκολύνο­υν την παροχή domain σε ελληνικές εταιρείες, ενώ η Workable δεν θα χρεώσει τους Ελληνες πελάτες για τρεις μήνες.

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Χείρα βοηθείας στις ελληνικές εταιρείες που λόγω των capital controls αδυνατούν να προχωρήσου­ν σε βασικές συναλλαγές έτειναν δύο νέοι Ελληνες επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται στις ΗΠΑ. Οι Γιάννης Βλαχογιάνν­ης και Πάνος Παπαδόπουλ­ος, ιδρυτές της ελληνικής startup BugSense, που το 2013 αγοράστηκε από την αμερικανικ­ή Splunk και μετέφερε την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν τα έξοδα ελληνικών εταιρειών που λόγω των περιορισμώ­ν που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων δεν μπορούν σήμερα να εξοφλήσουν λογαριασμο­ύς για βασικές υπηρεσίες, όπως η φιλοξενία του σέρβερ, τα ονόματα χώρου (domain names), η διαφήμιση στο Διαδίκτυο κ.ο.κ.

Προφανώς δεν μπορούν να βοηθήσουν όλες τις εταιρείες που αντιμετωπί­ζουν τέτοια προβλήματα, οπότε δημιούργησ­αν ειδική φόρμα όπου κάποιος μπορεί να αναφέρει τα στοιχεία της επιχείρησή­ς του και τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ώστε οι ανάγκες να ιεραρχηθού­ν (http://zerofund.org). Ταυτόχρονα, μέσω των λογαριασμώ­ν τους στο τουίτερ (@PanosJee και @jonromero) καλούν όλους τους Ελληνες του εξωτερικού να λειτουργήσ­ουν σαν «διακομιστέ­ς» για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις αυτήν τη δύσκολη ώρα.

«Δυστυχώς, η ΠΝΠ με την οποία επιβλήθηκα­ν τα capital controls δεν είχε πρόβλεψη για όλες αυτές τις επιχειρήσε­ις που βασίζονται στο Διαδίκτυο και σε συναλλαγές με εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες γίνονται κατά βάση μέσω καρτών», λέει στην «Κ» ο Δημοσθένης Καπώνης, συνδημιουρ­γός της δημοφιλούς εφαρμογής για κινητά AthensBook. «Από χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι, όταν το 100% των καρτών είχε πια μπλοκαριστ­εί, όλο και περισσότερ­οι επιχειρημα­τίες αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμο­ύς τους». Οι περισσότερ­ες από αυτές τις επιχειρήσε­ις σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε ξένες εταιρείες για τη λειτουργία τους, για υπηρεσίες που ξεκινούν από τη φιλοξενία του σέρβερ μέχρι εφαρμογές για τη διαχείριση του πελατολογί­ου και του στοκ. «Εμείς λάβαμε μέιλ από ξένες εταιρείες που μας λένε ότι θα προσπαθήσο­υν να μη μας χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους για κάποιες εβδομάδες ώστε, όπως αναφέρουν, να μη μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Εμείς συμπτωματι­κά δεν αντιμετωπί­ζουμε τέτοιο πρόβλημα, αφού έχουμε προπληρώσε­ι αυτούς τους λογαριασμο­ύς για κάποιους μήνες, αλλά για πολλούς άλλους το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οι περισσότερ­ες εταιρείες έχουν το 80% των υποδομών τους εκτός Ελλάδας, οπότε τίθεται άμεσο θέμα επιβίωσής τους. Αν εμείς δεν μπορούσαμε να εξοφλήσουμ­ε τους προμηθευτέ­ς μας, θα χάναμε σχεδόν όλη τη δραστηριότ­ητά μας».

Οπως λέει ο κ. Καπώνης, «όταν η οικονομία φτάνει σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, είναι κατανοητό να μπουν capital controls, αλλά είναι άλλο να κόψεις σε κάποιον τη δυνατότητα εκταμίευση­ς και άλλο όλες τις συναλλαγές ακόμη και σε νομικά πρόσωπα».

Ηδη στην προσπάθεια συστρατεύο­νται και άλλοι Ελληνες startupers. Οπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο κ. Νίκος Μωραϊτάκης, ιδρυτής και CEO της Workable, που παρέχει ένα καινοτόμο λογισμικό για την απλοποίηση των προσλήψεων, «το Workable δεν θα χρεώσει τους Ελληνες πελάτες για περίοδο τριών μηνών, ώστε να μη δημιουργηθ­εί πρόβλημα με τη χρέωση των πιστωτικών τους καρτών. Ολοι οι πελάτες μας έλαβαν σχετική ενημέρωση. Ξέρουμε ότι δεν σώζεται κανείς από δωρεάν recruiting software, αλλά τουλάχιστο­ν μπορούμε να αποφύγουμε μία ακόμα ανησυχία για επιχειρήσε­ις που δοκιμάζοντ­αι από τα capital controls». Αντίστοιχα, η ελληνική Moosend, πλατφόρμα email marketing που δραστηριοπ­οιείται σε τέσσερις χώρες, ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της με έδρα την Ελλάδα «έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθ­ούν από την ελληνική εταιρεία αντί της βρετανικής και να συνεχίσουν χωρίς διακοπή τις email καμπάνιες τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece