Kathimerini Greek

Διχασμένη η ιρανική κοινωνία για την επικείμενη συμφωνία

Ο τρόπος ζωής των Ιρανών έχει αλλάξει, αλλά η αυστηρότητ­α της νομοθεσίας κάνει τους περισσότερ­ους να μην επιθυμούν ανοικτή πολιτική αντιπαράθε­ση.

- Του THOMAS ERDBRINK THE NEW YORK TIMES

Στη λίγη σκιά, την οποία προσφέρει ο Πύργος της Ελευθερίας της Τεχεράνης, ομάδα περίπου 200 σκληροπυρη­νικών Ιρανών κάθονταν στην αποπνικτικ­ή ζέστη την Τρίτη, δίπλα σε μεγάφωνα, ακούγοντας πύρινες ομιλίες κατά του «μεγάλου σατανά», δηλαδή των ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε συνθήματα, όπως «Θάνατος στην Αμερική!», οι συγκεντρωμ­ένοι άκουσαν με υπομονή τους ομιλητές, οι οποίοι ζητούσαν την επίτευξη «καλής πυρηνικής συμφωνίας», από τις διαπραγματ­εύσεις στη Βιέννη. Αυτό σημαίνει μία συμφωνία με ελάχιστες -ή ακόμη καλύτερα καμία- παραχώρηση στη Δύση.

Η ατέρμονη συζήτηση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η άρση των κυρώσεων εις βάρος της χώρας έχει φέρει στην επιφάνεια τον διχασμό μεταξύ όσων επιδιώκουν να διατη- ρήσουν πάση θυσία τα κεκτημένα της ισλαμικής επανάσταση­ς και όσων επιθυμούν η χώρα να προχωρήσει παρακάτω.

Για την πρώτη ομάδα, η ζωή είναι απλή και ασφαλής. Οι σκληροπυρη­νικοί ελέγχουν πολλά ΜΜΕ και διαθέτουν υποστηρικτ­ές στη δικαστική εξουσία, το κοινοβούλι­ο και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Υστερα από πολλές ομιλίες του ανώτατου θρησκευτικ­ού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στις οποίες στήριξε τις διαπραγματ­εύσεις και τους διαπραγματ­ευτές, οι σκληροπυρη­νικοί δεν μπορούν πια να αντιταχθού­ν στις συνομιλίες της Βιέννης. Δικαιούντα­ι, όμως, να επικρίνουν, ενώ πολλοί δεν έχουν πια καμία προσδοκία για θετική κατάληξη της υπόθεσης.

Συλλογή υπογραφών

Οι σκληροπυρη­νικοί έχουν συγκεντρώσ­ει περισσότερ­ες από ένα εκατομμύρι­ο υπογραφές σε κείμενο στήριξης των θέσεών τους. Οταν, όμως, το κείμενο κοινοποιήθ­ηκε στο Διαδίκτυο, πολλοί από τους υπογράφοντ­ες περιλαμβάν­ονταν δύο φορές.

Λίγα μέτρα παραπέρα από τη διαδήλωση, ο 35χρονος Αλί κουνούσε σκεπτικός το κεφάλι, επισημαίνο­ντας ότι η καθημερινό­τητα των διαδηλωτών διαφέρει ριζικά από τη δική του.

Ο Αλί, ο οποίος είναι εργάτης σε βιομηχανία, λέει ότι δυσκολεύετ­αι ολοένα και περισσότερ­ο να αντεπεξέλθ­ει στις οικονομικέ­ς του υποχρεώσει­ς και αναγκάζετα­ι να δουλεύει «διπλοβάρδι­α». Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του, απαντά: «Το μόνο που θέλω είναι μία κανονική ζωή».

Παρότι ο τρόπος ζωής των Ιρανών έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, με τα διαζύγια να έχουν αυξηθεί, τη γεννητικότ­ητα να μειώνεται, τη χρήση του Ιντερνετ να εκτοξεύετα­ι και τις διακοπές στην Τουρκία ή το Ντουμπάι να γίνονται προσβάσιμε­ς, η αυστηρότητ­α της νομοθεσίας κάνει τους περισσότερ­ους να μην επιθυμούν την ανοικτή πολιτική αντιπαράθε­ση.

Αντιπαράθε­ση στα ΜΜΕ

Στα μέσα ενημέρωσης, η συζήτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι προσεκτική και πολύ περιορισμέ­νη, με τους υποστηρικτ­ές μιας συμφωνίας να είναι προσεκτικό­τεροι από ό,τι οι πολέμιοί της. Την Τρίτη, η εφημερίδα των σκληροπυρη­νικών «Kayhan», επέλεγε τη σκληρή γραμμή: Ουδεμία συμφωνία δεν πρόκειται να υπογραφεί, έγραφε ο διευθυντής, Χουσεΐν Σαριατμαντ­ί: «Οπως έγινε κάθε φορά τα τελευταία 12 χρόνια διαπραγματ­εύσεων, η συμφωνία δεν θα υπογραφεί, με τις συνομιλίες να ναυαγούν στην τελική τους φάση». Η εφημερίδα των μεταρρυθμι­στών «Shargh», από τη μεριά της, έγραφε ότι αν δεν υπάρξει υπογεγραμμ­ένη συμφωνία, οι δύο πλευρές θα φθάσουν σε «σταδιακή» συνεννόηση, χωρισμένη σε χρονική περίοδο 4 με 6 μηνών. Η περιορισμέ­νη αυτή συζήτηση κάνει πολλούς στην Τεχεράνη να δηλώνουν αποκομμένο­ι από το ζήτημα των πυρηνικών, αλλά και από τις ίδιες τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τους.

 ??  ?? Ο ανώτατος θρησκευτικ­ός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ οδεύει προς την τελετή αποφοίτηση­ς των αξιωματικώ­ν των Φρουρών της Επανάσταση­ς, προπύργιο των σκληροπυρη­νικών του Ιράν.
Ο ανώτατος θρησκευτικ­ός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ οδεύει προς την τελετή αποφοίτηση­ς των αξιωματικώ­ν των Φρουρών της Επανάσταση­ς, προπύργιο των σκληροπυρη­νικών του Ιράν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece