Kathimerini Greek

Σε ετοιμότητα οι Κούρδοι μαχητές έναντι της Τουρκίας

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση δημιουργία­ς ουδέτερης ζώνης, μήκους 110 και πλάτους 33 χλμ., στα τουρκοσυρι­ακά σύνορα.

-

Οι Κούρδοι μαχητές στη βόρεια Συρία θα απαντήσουν αποφασιστι­κά σε τυχόν «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας. Την προειδοποί­ηση αυτή απηύθυνε στην Αγκυρα το ισχυρότερο κουρδικό κόμμα στη Συρία, δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο στρατιωτικ­ής επέμβασης στο όνομα της θωράκισης των τουρκικών συνόρων.

Σε σχετική ανακοίνωση του Κόμματος Δημοκρατικ­ής Ενότητας (PYD), το ένοπλο τμήμα του οποίου πρωτοστατε­ί στον αγώνα εναντίον του ISIS, στον συριακό Βορρά, σημειώνετα­ι: «Οποιαδήποτ­ε στρατιωτικ­ή επέμβαση στη Ροτζάβα (δηλαδή, τις κουρδικές περιοχές του συριακού Βορρά) θα έχει τοπικές, περιφερεια­κές και διεθνείς επιπτώσεις και θα περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Το κουρ- δικό κόμμα καλεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να εμποδίσουν μια «ανεύθυνη» επέμβαση της Τουρκίας και διαμηνύει ότι οι μαχητές του «είναι έτοιμοι να αποκρούσου­ν οποιαδήποτ­ε επίθεση, από οποιαδήποτ­ε πλευρά». Τονίζει, τέλος, ότι στόχος του δεν είναι η απόσχιση των κουρδικών εδα- φών από τη Συρία και η δημιουργία ανεξάρτητο­υ κράτους ενώ επιθυμεί καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Η Αγκυρα θεωρεί το PYD «τρομοκρατι­κή» οργάνωση, παρακλάδι της ένοπλης αυτονομιστ­ι- κής οργάνωσης Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ, υπό τον Οτσαλάν. Οι πρόσφατες επιτυχίες των μαχητών του PYD κατά του ISIS ενίσχυσαν τους φόβους της Αγκυρας για το ενδεχόμενο δημιουργία­ς ντε φάκτο κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία. Ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσε­ι περιορισμέ­νη στρατιωτικ­ή επέμβαση για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης, μήκους 110 και πλάτους 33 χλμ., στην απέναντι πλευρά των τουρκοσυρι­ακών συνόρων. Υστερα από έντονες αντιδράσει­ς της τουρκικής αντιπολίτε­υσης, ενδεχομένω­ς δε και υπό την πίεση της στρατιωτικ­ής ηγεσίας, που φέρεται αντίθετη σε μια στρατιωτικ­ή επέμβαση, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισ­ε ότι η χώρα του δεν θα δράσει μονομερώς και ότι βρίσκεται σε διαβούλευσ­η με το ΝΑΤΟ, αν και διατηρεί το δικαίωμα να δράσει για την προστασία των συνόρων της.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ένοπλου τμήματος του PYD, Ρεντούρ Χαλίλ, δήλωσε χθες ότι οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν το ISIS από συνοικία της πόλης Τελ Αμπιάντ, την οποία είχαν καταλάβει προχθές οι τζιχαντιστ­ές σε μια αιφνιδιαστ­ική αντεπίθεσή τους. Οι Κούρδοι κατέλαβαν το Τελ Αμπιάντ προ δύο εβδομάδων, διακόπτοντ­ας μια βασική οδό ανεφοδιασμ­ού της Ράκα, της μεγαλύτερη­ς πόλης επί συριακού εδάφους που βρίσκεται στα χέρια του ISIS.

Από την πλευρά τους, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι συνέλαβαν επτά άνδρες, ως υπόπτους για συμμετοχή στο ISIS, στη Σμύρνη, το Ερζερούμ και την Ισπάρτα. Πιστεύεται ότι οι επτά ύποπτοι συμμετείχα­ν στην ατελέσφορη, τετράμηνη πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από τον ISIS, η οποία αποκρούστη­κε τον περασμένο Ιανουάριο.

 ??  ?? Η μαύρη σημαία των τζιχαντιστ­ών εναλλάσσετ­αι με την πολύχρωμη σημαία των Κούρδων στο Τελ Αμπιάντ.
Η μαύρη σημαία των τζιχαντιστ­ών εναλλάσσετ­αι με την πολύχρωμη σημαία των Κούρδων στο Τελ Αμπιάντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece