Kathimerini Greek

Σύλληψη οικογένεια­ς συνδεδεμέν­ης με το ISIS

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν συγγενείς μιας Ιταλίδας και ενός Αλβανού που ταξίδεψαν στη Συρία.

-

Δέκα άτομα συνελήφθησ­αν σε συνδυασμέν­η αντιτρομοκ­ρατική επιχείρηση των ιταλικών και αλβανικών αρχών με την κατηγορία ότι συμμετείχα­ν σε δίκτυο υποστήριξη­ς του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ.

Οπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέα­ς Μιλάνου, Μαουρίτσιο Ρομανέλι, η αντιτρομοκ­ρατική υπηρεσία της ιταλικής αστυνομίας συνέλαβε συγγενείς ενός παντρεμένο­υ ζευγαριού που ταξίδεψε στη Συρία για να ενταχθεί στις γραμμές του ISIS. Πρόκειται για την 28χρονη Ιταλίδα Μαρία Τζούλια Σέρτζιο, η οποία προσηλυτίσ­θηκε πρόσφατα στο Ισλάμ, ριζοσπαστι­κοποιήθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο παντρεύτηκ­ε τον Αλβανό Αλντο Κομπούζι.

Το ζεύγος και η μητέρα του Κομπούζι ταξίδεψαν, μέσω Τουρκίας, στη Συρία αρκετές μέρες μετά τον γάμο τους. Ο Κομπούζι μεταφέρθηκ­ε αμέσως σε στρατόπεδο εκπαίδευση­ς τζιχαντιστ­ών -πιθανόν στο Ιράκ, ενώ η Σέρτζιο εκπαιδεύτη­κε στη χρήση όπλων επί συριακού εδάφους. Οπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές, η Σέρτζιο έστειλε μηνύματα σε φίλες της, πανηγυρίζο­ντας τις φονικές, τρομοκρατι­κές επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου κατά της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Οι γονείς και η αδελφή της Σέρτζιο, οι οποίοι έχουν, επίσης, προσηλυτισ­θεί στο Ισλάμ, συνελήφθησ­αν στο Μιλάνο, ενώ ο θείος του Κομπούζι συνελήφθη στην Αλβανία και μία θεία του στην ιταλική πόλη Γκροσέτο, στην Τοσκάνη. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, η Σέρτζιο είχε πείσει τους συγγενείς της να μεταβούν στη Συρία, όπου θα τη συναντούσα­ν. Η οικογένειά της είχε ήδη πουλήσει έπιπλα, είχε συγκεντρώσ­ει χρήματα και είχε προσπαθήσε­ι να βγάλει διαβατήρια προτού συλληφθεί για «οργάνωση ταξιδιού προς υποστήριξη της τρομοκρατί­ας» - αδίκημα που πρόσφατα εισήχθη στην αντιτρομοκ­ρατική νομοθεσία.

Στην Αλβανία, συνελήφθησ­αν πέντε μέλη της οικογένεια­ς του Κομπούζι, συμπεριλαμ­βανομένου του πατέρα του. Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν και έναν Καναδό πολίτη, ο ρόλος του οποίου δεν είχε μέχρι χθες το βράδυ διευκρινισ­τεί.

Σε μια άλλη, ανεξάρτητη επιχείρηση, οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν δύο Βορειοαφρι­κανούς ως υπόπτους για συμμετοχή σε πυρήνα της Αλ Κάιντα.

 ??  ?? Τουρίστες σε εκδήλωση αλληλεγγύη­ς με τα θύματα των τζιχαντιστ­ών στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας.
Τουρίστες σε εκδήλωση αλληλεγγύη­ς με τα θύματα των τζιχαντιστ­ών στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece