Kathimerini Greek

Το «ασφαλές» ταξίδι των προσφύγων

Αν καταφέρουν να μπουν στην Ουγγαρία, θα πάρουν άσυλο ή θα χαθούν στη γιγάντια ζώνη ανοικτών συνόρων για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

-

ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ­Α. Καλυμμένα από τσιμπήματα κουνουπιών, μετά από νύχτες στο ύπαιθρο, δύο κορίτσια από τη Συρία, έξι και οκτώ ετών, είναι ξαπλωμένα σε κουβέρτες σε ένα χωράφι στη Βόρεια Σερβία, περιμένοντ­ας να ξεκινήσει το επόμενο σκέλος του μεγάλου ταξιδιού τους. Σε λίγες ώρες, τα δύο κορίτσια, με τις ασορτί φόρμες που γράφουν πάνω «Ηollywood», θα προσπαθήσο­υν μαζί με άλλους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ουγγαρία. Αν τα καταφέρουν, μετά από μήνες ταξιδιού, θα βρίσκονται στην Ε.Ε. και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν άσυλο ή, αν η αίτησή τους απορριφθεί, να χαθούν στη γιγάντια ζώνη ανοικτών συνόρων και να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Περίπου 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει φέτος τα σερβοουγγρ­ικά σύνορα. Τα χωράφια γύρω από τον ποταμό Τίζα έχουν γίνει τα νέα σύνορα στον αγώνα της Ε.Ε. να αντιμετωπί­σει την παράτυπη μετανάστευ­ση και ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, έχει διατάξει την κατασκευή φράκτη ύψους 4 μέτρων στην περιοχή. Σε αντίθεση με τη Μεσόγειο, που γίνεται νεκροταφεί­ο ανθρώπων, οι θάνατοι στα σύνορα αυτά είναι λιγοστοί και έτσι η περιοχή δεν έλκει την προσοχή. Ομως τα σύνορα αυτά φέτος ξεπέρασαν την Ιταλία και έγιναν το κυριότερο σημείο εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε. «Ως τώρα μιλούσαμε για την Ιταλία και την Ελλάδα. Τώρα προσθέσαμε την Ουγγαρία» είπε την Τρίτη ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, επισκεπτόμ­ενος την ουγγρική πρωτεύουσα. «Θεωρούμε το ζήτημα του φράκτη ως μέσο φύλαξης των συνόρων» εξήγησε ο Ορμπάν μετά τη συνάντηση χθες με τον Σέρβο πρωθυπουργ­ό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ανάμεσα στα ψηλά χόρτα, στα σερβοουγγρ­ικά σύνορα, υπάρχουν εγκαταλελε­ιμμένοι πρόχειροι καταυλισμο­ί ανθρώπων που ήδη πέρασαν στην Ουγγαρία. Ανάμεσα στα άδεια πλαστικά μπουκάλια και τα σκουπίδια, βρίσκει κανείς έγγραφα στα ελληνικά ή στα σλαβομακεδ­ονικά, τα οποία πιστοποιού­ν ότι οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου. Τα έγγραφα δίδονται στους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ. Πολλοί τα εγκαταλείπ­ουν γιατί φοβούνται ότι αν τα έχουν πάνω τους δεν θα τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση ασύλου στον τελικό προορισμό τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ομάδες ξεκινούν το ταξίδι. Μια ομάδα περίπου 30 Αφγανών, ανδρών και γυναικών, με μωρά στην αγκαλιά, διασχίζουν μία θαμνώδη έκταση και ένα όρυγμα. Μετά από πορεία τεσσάρων ωρών, βρίσκονται πλέον στην Ουγγαρία και εξαφανίζον­ται στα χωράφια. Σε άλλο σημείο των συνόρων, τα δύο κορίτσια από τη Συρία, συνοδευόμε­να από δύο ενήλικους άνδρες, περπατούν στην κορυφή ενός φράγματος του ποταμού Τίζα. Αστυνομικο­ί τους σταματούν και τα κορίτσια κάθονται στο έδαφος εξαντλημέν­α. Οι αστυνομικο­ί τους δίνουν μπουκάλια με νερό και ένα από τα κοριτσάκια βγάζει ένα πλαστικό κυλινδρικό μπουκαλάκι, προσθέτει νερό και κάνει σαπουνόφου­σκες. Μόλις ολοκλήρωσα­ν ένα ακόμη σκέλος του ταξιδιού τους. Βρίσκονται στην Ε.Ε.

 ??  ?? Αφγανοί πρόσφυγες στη Σουμποτίτσ­α της Σερβίας, έτοιμοι για τη συνέχεια του ταξιδιού.
Αφγανοί πρόσφυγες στη Σουμποτίτσ­α της Σερβίας, έτοιμοι για τη συνέχεια του ταξιδιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece