Kathimerini Greek

CIA: Ανάγκη για φυλετική ποικιλία

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ύπαρξη δυσανάλογα μεγάλου αριθμού λευκών εργαζομένω­ν στη CIA διαπίστωσε έρευνα της υπηρεσίας πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ, η οποία κοινοποιήθ­ηκε χθες και επισημαίνε­ι ότι η έλλειψη φυλετικής ποικιλίας συμβάλλει στις αποτυχίες της. «Παρά τις διαπιστώσε­ις πολλών παλαιότερω­ν μελετών, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ηγεσία της υπηρεσίας δεν ενδιαφέρετ­αι για τη φυλετική διαφοροποί­ησή της», αναφέρει η έκθεση των 54 σελίδων, με τίτλο «Διαφοροποί­ηση Ηγεσίας».

Τη μελέτη εκπόνησε ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου της προεδρίας Κλίντον, Βέρνον Τζόρνταν, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτω­ν αποτελούν ποσοστό 23,9% του συνόλου των εργαζομένω­ν στη CIA, αλλά μόλις 10,8% των ανώτατων στελεχών της υπηρεσίας. «Η έλλειψη διαφοροποί­ησης σκέψης και εμπειρίας αναγνωρίσθ­ηκε και σε προηγούμεν­ες εκθέσεις του Κογκρέσου, αλλά και ανεξάρτητω­ν επιτροπών, ως αίτιο που συνέβαλε σε παλαιότερε­ς αποτυχίες στο πεδίο των πληροφοριώ­ν. Η πολιτισμικ­ή διαφοροποί­ηση αποτελεί κρίσιμο συστατικό της επιτυχίας μιας υπηρεσίας πληροφοριώ­ν», αναφέρει η έκθεση.

Στον πρόλογο, ο Τζόρνταν ανα- φέρει ότι συναντήθηκ­ε με περισσότερ­ους από 200 σημερινούς και πρώην υπαλλήλους της CIA. Μεταξύ αυτών, οι Ασιάτες και όσοι κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή ανέφεραν ότι δεν απολάμβανα­ν την πλήρη εμπιστοσύν­η των συναδέλφων τους.

Παρότι οι ερωτηθέντε­ς από τον Τζόρνταν και τους άλλους συντάκτες της μελέτης, δήλωσαν ότι επιθυμούν η CIA να γίνει πιο αντιπροσωπ­ευτική της σύγχρονης αμερικανικ­ής κοινωνίας και περισσότερ­ο ικανή να αντιλαμβάν­εται τον υπόλοιπο πλανήτη, «τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ξεκάθαρα ότι η ηγεσία της υπηρεσίας έγινε λιγότερο αντιπροσωπ­ευτική τα τελευταία 20 χρόνια».

Το προοίμιο της έκθεσης αναφέρει: «Για παράδειγμα, τη χρονική περίοδο 2004 - 2014, ο αριθμός Αφροαμερικ­ανών ανώτατων αξιωματικώ­ν πληροφοριώ­ν μει- ώθηκε τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε ποσοστό στη Διεύθυνση Πληροφοριώ­ν. Επιπλέον, ενώ η εκπροσώπησ­η ισπανόφωνω­ν αξιωματικώ­ν στη CIA αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό τους παραμένει αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο χώρο εργασίας στις ΗΠΑ». Η έκθεση συστήνει «μετ’ επιτάσεως» στον διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, να κινηθεί αμέσως και αποφασιστι­κά, με στόχο την προαγωγή μελών μειονοτήτω­ν σε ανώτατες θέσεις στην υπηρεσία.

«Μία σειρά τέτοιων προαγωγών στα ανώτατα κλιμάκια της CIA θα βοηθούσε καθοριστικ­ά στο να ξεπερασθού­ν τα εμπόδια προς την πραγματική πολιτισμικ­ή ποικιλία. Το βήμα αυτό, περισσότερ­ο από κάθε άλλο, θα αποδείξει ότι η υπηρεσία εισήλθε σε νέα εποχή και έχει δεσμευτεί να γίνει πραγματικά αντιπροσωπ­ευτική της αμερικανικ­ής κοινωνίας».

Ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος παρήγγειλε την έκθεση τον Ιανουάριο, τόνισε ότι θα λάβει αμέσως μέτρα, ειδικά στα ανώτατα κλιμάκια. «Μέσα στο έτος, κάθε αξιωματικό­ς της ομάδας των επικεφαλής θα παρακολουθ­ήσει σεμινάρια πολιτισμικ­ής ευαισθησία­ς», είπε ο κ. Μπρέναν.

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Βέρνον Τζόρνταν, είπε ότι τα μέλη μειονοτήτω­ν αποτελούν μόλις το 10,8% των ανώτατων στελεχών.

 ??  ?? Η κεντρική είσοδος του αρχηγείου της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, με τον διάσημο θυρεό στο δάπεδο.
Η κεντρική είσοδος του αρχηγείου της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, με τον διάσημο θυρεό στο δάπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece