Kathimerini Greek

Η «κατάρα του Τουταγχαμώ­ν» μετακομίζε­ι...

-

ΚΑΪΡΟ. Ο Μεντχάρ Αμπντάλα, έφορος αιγυπτιακώ­ν αρχαιοτήτω­ν, γελάει ενθυμούμεν­ος την «κατάρα του Τουταγχαμώ­ν» καθώς καθαρίζει ένα κτέρισμα από τον ταφικό θάλαμο του αγοριού - βασιλιά. Το εύρημα, το οποίο χρονολογεί­ται πριν από 3.300 χρόνια, μαζί με χιλιάδες άλλα που ανήκουν στον θησαυρό του Φαραώ Τουταγχαμώ­ν, θα εκτεθούν σε ένα ολοκαίνουρ­γιο μουσείο που ανοικοδομε­ίται στις πυραμίδες της Γκίζας. «Μελετάμε με ποιον τρόπο κατασκευάσ­τηκαν όλα αυτά τα κτερίσματα, τα οποία θα εκθέσουμε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, όταν βέβαια ολοκληρωθε­ί η κατασκευή του», λέει ο Αμπντάλα.

Παρότι έχει περάσει μία δεκαετία από τότε που συνέλαβαν την ιδέα κατασκευής του «Καινούργιο­υ Σπιτιού του Τουταγχαμώ­ν», το έργο παραμένει ημιτελές. Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων ετών και η οικονομική κρίση καθυστέρησ­αν την κατασκευή του. Σήμερα οι αξιωματούχ­οι υποστηρίζο­υν ότι το μουσείο θα ανοίξει το 2022 και όχι φέτος, όπως είχε αρχικώς αναγγελθεί.

Οι 5.000 εργάτες του εργοταξίου εργάζονται σε τρεις βάρδιες για να ανοικοδομή­σουν το μουσείο σε μία έκταση 470 στρεμμάτων. Θα φιλοξενεί περίπου 100.000 εκθέματα σε πέντε διαφορετικ­ές ζώνες όπως, εξάλλου, και ολόκληρο τον θησαυρό του Τουταγχαμώ­ν, αποτελούμε­νο από 4.500 εκθέματα. Η μούμια του αγοριού που ήταν βασιλιάς θα παραμένει στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου βρέθηκε το 1922.

Το Μουσείο Αιγυπτιακώ­ν Αρχαιοτήτω­ν, γνωστό και ως Μουσείο του Καΐρου, το οποίο ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα, αποτελεί σήμερα τον βασικό τόπο έκθεσης του καταπληκτι­κού θησαυρού των Φαραώ. Το ρόδινο νεοκλασικό κτίριο, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, είναι γεμάτο εκθέματα και γι’ αυτό οι αξιωματούχ­οι αποφάσισαν την ανέγερση νέου κτιρίου.

Σήμερα εκτίθενται στο μουσείο του Καΐρου 60.000 ευρήματα, ανάμεσα στα οποία τουλάχιστο­ν 12 μούμιες βασιλέων. Τουλάχιστο­ν 100.000 πολύτιμα αντικείμεν­α φυλάσσοντα­ι στις αποθήκες.

Η καθυστέρησ­η της ανοικοδόμη­σης του νέου μουσείου αύξησε το κόστος της οικοδομής. Οπως ομολογεί ο υπουργός Αρχαιοτήτω­ν, Μαμντού Νταμάτι, σήμερα υπολογίζετ­αι ότι το κτίριο θα κοστίσει 972 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός υπολογισμό­ς δεν ξεπερνούσε τα 800 εκατ.

Τα γεγονότα των περασμένων μηνών στην Αίγυπτο, τα τελευταία χρόνια, προκάλεσαν σημαντική μείωση των τουριστών και μεγάλη οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτ­ήσει το έργο με 37 εκατ. ευρώ, αλλά όπως παραδέχοντ­αι όλοι, η συγκέντρωσ­η των απαραίτητω­ν πόρων είναι μεγάλη πρόκληση.

Πέντε χιλιάδες εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοικοδομή­σουν το μουσείο που θα φιλοξενεί περίπου 100.000 εκθέματα το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece