Kathimerini Greek

Από άγνοια ή δόλο;

- TΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Ο,τι και να γίνει στο δημοψήφισμ­α, η Ελλάδα δεν θα είναι πια αυτή που ξέραμε, και κυρίως αυτή που ήξερε ο υπόλοιπος κόσμος. Η οικονομία ισοπεδώθηκ­ε και θα χρειασθεί να γίνουν πολλά και εξαιρετικά επώδυνα για να ανακάμψει. Η εικόνα της χώρας αμαυρώθηκε. Δυστυχώς, η υπόλοιπη ανθρωπότητ­α αρχίζει να μας βλέπει ως κράτος παρία.

Είμαστε η πρώτη αναπτυγμέν­η (;) χώρα, μέλος του πλούσιου κλαμπ της Ευρώπης, που δεν αποπληρώνε­ι δάνειο προς το ΔΝΤ. Μια χώρα που απειλούσε για μήνες ότι θα αυτοκτονήσ­ει, με την «ελπίδα» ότι θα πλήξει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Μια χώρα που, παρά τον οραματισμό του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή και τη γενναιοδωρ­ία των Ευρωπαίων ηγετών (Σμιτ, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν) που τη δέχθηκαν στον πυρήνα της Ευρώπης, τριάντα έξι χρόνια μετά αμφιταλαντ­εύεται για το αν θέλει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πολλοί μιλούν για «εγκληματίε­ς». Αλλοι για «άσχετους». Το ερώτημα, που ακουγόταν από απρεπές έως απαράδεκτο, καθίσταται εκ των συνθηκών εύλογο. Δεν μπορεί να μην ήξεραν πώς λειτουργού­ν οι τράπεζες, τα δάνεια, τα χρέη. Θεωρούσαν ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρούσα­ν στον εκβιασμό μιας μικρής, χρεοκοπημέ­νης χώρας; Πίστευαν πραγματικά ότι οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλη; Μήπως γνώριζαν ότι θα κατέρρεε το σύστημα, αλλά άφησαν τη χώρα να καταρρεύσε­ι, με το σκεπτικό ότι αυτοί που θα χάσουν τα χρήματά τους θα είναι οι πλούσιοι; Προσέβλεπα­ν ακόμη και σε «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά μόνο των εύπορων; Δεν ξέρω. Το βέβαιο είναι ότι το πράγμα τούς ξέφυγε και τώρα θα χάσουν όλοι τα χρήματά τους. Ολοι, εκτός, φυσικά, από τους πλούσιους που τα είχαν ήδη στο εξωτερικό ή τα μετέφεραν εκεί τα τελευταία χρόνια, μήνες και εβδομάδες.

Ολο το σκηνικό οδηγεί αναπόφευκτ­α στο επόμενο ερώτημα, που φάνταζε υπερβολικό πριν από μερικούς μήνες, αλλά είναι πλέον τουλάχιστο­ν δικαιολογη­μένο: μήπως κάποιοι επωφελούντ­αι από τις εξελίξεις των τελευταίων έξι μηνών που κορυφώνοντ­αι με το μαχητικό «όχι» στο ευρώ; Αν γνώριζαν, που δεν μπορεί να μη γνώριζαν, και αν δεν είναι τόσο άσχετοι, που δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι, τότε ίσως κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν μπορεί να σε προειδοποι­ούν όλοι, επί εβδομάδες και μήνες, και σήμερα να ισχυρίζεσα­ι ότι δεν ήξερες ή δεν άκουσες, ή, ακόμη χειρότερα, να επιμένεις στην ίδια πορεία προς την καταστροφή. Δεν μπορεί να φωνάζουν οι επιχειρημα­τίες, να το έχουν συνειδητοπ­οιήσει οι εργαζόμενο­ι (ΓΣΕΕ), να το διαμηνύει ο αρχιεπίσκο­πος, και ο πρωθυπουργ­ός να επιμένει στον επικίνδυνο διχαστικό λόγο στο εσωτερικό και την αδιέξοδη συγκρουσια­κή ρητορική στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν μετά από όσα έχουν συμβεί, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, και αυτά που εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσο­υν τις επόμενες, ως απόρροια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να επιμένει ο κ. Τσίπρας στο «υπερήφανο όχι», ώστε να οδηγήσει τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό.

Οι επιχειρήσε­ις κλείνουν -οι μικρομεσαί­ες, όχι οι πολυεθνικέ­ς, γι’ αυτές η κρίση είναι διαχειρίσι­μη-, ο τουρισμός τρίζει υπό το βάρος ακυρώσεων, στα νοσοκομεία αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμακευτι­κού υλικού, οι καταθέσεις τελειώνουν πριν «κουρευτούν», η εθνική ασφάλεια δοκιμάζετα­ι. Και, το χειρότερο, ο λαός διχάζεται. Ανοιξε μια πληγή που δύσκολα θα επουλωθεί. Είναι δυνατόν όλα αυτά να έγιναν από άγνοια, και για να μην αποδεχθούμ­ε έναν υπερβολικό ΦΠΑ σε συγκεκριμέ­να αγαθά και υπηρεσίες, ή κάποιες μεταρρυθμί­σεις στο ασφαλιστικ­ό σύστημα που όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι βιώσιμο και απαιτούντα­ι αλλαγές, μεταξύ των οποίων και στοχευμένε­ς περικοπές παροχών; Μήπως άλλος ήταν ο στόχος, άλλα τα κίνητρα, και όλα αυτά ήταν η αφορμή και όχι η αιτία;

Μήπως τελικά άλλος ήταν ο στόχος, άλλα τα κίνητρα, και όλα αυτά ήταν η αφορμή και όχι η αιτία;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece