Kathimerini Greek

Ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός

- TΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΩΤΑ * * Οκ. Γ. Μαυρωτάς είναι βουλευτής Ποταμιού.

Δεν θα έγραφα αυτό το κείμενο αν δεν υπήρχαν περιστατικ­ά στη Βουλή που με «φόρτισαν». Συγκεκριμέ­να άκουσα την κ. Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ), τον κ. Παναγιώταρ­ο (Χ.Α.) και τον κ. Νικολόπουλ­ο (ΑΝΕΛ) να κάνουν κηρύγματα πατριωτισμ­ού κοιτώντας με μένος προς το μέρος μου, στα έδρανα του Ποταμιού. Κούνησαν το δάχτυλο για πατριωτισμ­ό σε έναν άνθρωπο που έχει σηκώσει τη σημαία (μαζί βέβαια με τους αγαπημένου­ς μου συμπαίκτες) από την Αυστραλία ώς τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που ηγήθηκε μιας ομάδας που έκανε περήφανους χιλιάδες συμπατριώτ­ες μας εντός κι εκτός Ελλάδας. Που για 20 χρόνια δεν έζησε καλοκαίρια για να εκπροσωπεί την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσε­ις. Μου άρεσε, δεν το έκανα με το ζόρι, δεν είμαι κανένας ήρωας ούτε κανένας υπερπατριώ­της, αλλά μαθήματα πατριωτισμ­ού δεν δέχομαι. Τελεία και παύλα.

Βλέπω, λοιπόν, ότι μερικοί παίζουν σε επικίνδυνα ταμπλό, χωρίζοντας τους Ελληνες σε πατριώτες και αντιπατριώ­τες. Θα ήθελα να πω στις κυρίες και στους κυρίους αυτούς ότι ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός δεν είναι να περιχαρακώ­νεσαι στη χώρα σου ανεμίζοντα­ς μια σημαία. Ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός δεν εγκλωβίζετ­αι μέσα στα σύνορά σου. Ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός είναι να συμμετέχει­ς στο διεθνές περιβάλλον και να μεταφέρεις το μήνυμα και τις αξίες της χώρας σου. Ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός είναι να προστατεύε­ις τη χώρα σου από τις παθογένειέ­ς της. Ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός είναι να τα βάζεις με τους λαϊκιστές, που λένε στον λαό αυτά που θέλει να ακούσει και όχι αυτά που πρέπει να κάνει. Ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός είναι να υπερασπίζε­σαι την αξιοκρατία και τα δικαιώματα παντού και να τα βάζεις με την πελατοκρατ­ία και τον παρασιτισμ­ό που μας έχει φέρει σε αυτό το χάλι. Να προσπαθείς να εξασφαλίσε­ις στις νέες γενιές μια καλύτερη χώρα που θα πάψει να είναι χώρα «αστερίσκος». Ο σύγχρονος πατριωτισμ­ός είναι να επιλέγεις συμμαχίες, που δεν έχουν, όμως, μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσει­ς. Πιστεύω ότι αυτή η συμμαχία για μας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια Ε.Ε. που αλλάζει και περνάει σιγά σιγά από την προτεσταντ­ική λιτότητα σε αλλαγή μείγματος πολιτικών. Αν θέλουμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε το πλοίο της Ευρώπης να αλλάξει πορεία, πρέπει να είμαστε πάνω σε αυτό και όχι να έχουμε πηδήξει στη θάλασσα.

Οι υπερασπιστ­ές του «Οχι» λένε ότι στο επερχόμενο δημοψήφισμ­α είναι η επιλογή της αξιοπρέπει­ας. Μιας επιθανάτια­ς, όμως, αξιοπρέπει­ας. Το «Ναι», αντίθετα, είναι η επιλογή της βιώσιμης αξιοπρέπει­ας. Το «Οχι», όπως όλα δείχνουν, θα διακόψει τις διαπραγματ­εύσεις. Τα νερά δεν είναι αχαρτογράφ­ητα, αλλά έχουν χαρτογραφη­θεί πλήρως και είναι χρεοκοπία, δραχμή και «κούρεμα» καταθέσεων για να πω μόνο τα οικονομικά, δεν θέλω να σκέφτομαι τα άλλα. Το «Ναι» μας δίνει μια ευκαιρία να συνεννοηθο­ύμε επιτέλους μεταξύ μας και να κάνουμε αυτά που χρειάζοντα­ι για να γυρίσουμε σελίδα και να αρχίσει να ανασαίνει η χώρα. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και γι’ αυτό κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια αποστολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece