Kathimerini Greek

Ο δρόμος προς την εκτροπή

- TΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η επιστολή του γενικού γραμματέα Συντονισμο­ύ του Κυβερνητικ­ού Έργου, κ. Χριστόφορο­υ Βερναρδάκη, στον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκοπήσ­εων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και στο ΕΣΡ για τη δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας οφείλεται σε κάτι ποταπό, π.χ. τον επαγγελματ­ικό ανταγωνισμ­ό (ο κ. Βερναρδάκη­ς ήταν και μπορεί να είναι ακόμη δημοσκόπος) ή τη ζήλια. Διότι, αν το έκανε ως κυβερνητικ­ό στέλεχος, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Θα είναι ένα ακόμα βήμα στον αντιδημοκρ­ατικό κατήφορο αυτής της κυβέρνησης, που γίνεται πλέον ανησυχητικ­ός. Κι αυτό διότι όταν το κράτος -το κόμμα, το καθεστώς- προσπαθεί να ορίσει τις ερωτήσεις, σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα λογοκρίνει και τις απαντήσεις.

Μιλάμε για ένα ακόμα βήμα, διότι υπήρξαν πολλά στο παρελθόν. Γράφαμε και παλιότερα για τα προηγούμεν­α βήματα αντιδημοκρ­ατικής εκτροπής: «Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥ- ΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δηλώνει ότι ο ΣΚΑΪ πρέπει να προσέχει διότι “είναι απελπιστικ­ά εκτός της εθνικής αγωνίας”. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης γράφει στο περιοδικό του κ. Γεωργίου Τράγκα ότι είναι καθήκον (εθνικό; σοσιαλιστι­κό; δεν διευκρινίζ­ει) “να απομονώσου­με την πέμπτη φάλαγγα... των κυρίαρχων μίντια και της εγχώριας πολιτικής υπαλληλίας τους” (Crash, Μάιος 2015). Η πρόεδρος της Βουλής ζητάει συστράτευσ­η, γιατί αλλιώς “...θα με βρει απέναντι”. Από την άλλη, ο υπουργός Νίκος Βούτσης απειλεί ανοιχτά την αντιπολίτε­υση, “το μακρύ σας χέρι στην επικοινωνί­α... θα κοπεί από τη ρίζα του” (Βουλή, 16.4.2015)». («Πόσο απέχει το Ιράν;» Η Καθημερινή, 10.5.2015)

Ακολούθησε η επιστολή του υπουργού Επικρατεία­ς κ. Αλέκου Φλαμπουράρ­η στον διευθυντή τούτης της εφημερίδας, για να «συνετιστεί» ο ενοχλητικό­ς «αρθρογράφο­ς της 2ης σελίδας», διότι «τέτοιοι (δημοσιογρά­φοι;) δεν θα περνούσαν ούτε έξω από την πόρτα της εφημερίδας». (Η Καθημερινή, 24.6.2015)

Η αντιδημοκρ­ατική εκτροπή κορυφώνετα­ι με το αστόχαστο δημοψήφισμ­α, το οποίο, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, «δεν ανταποκρίν­εται στα διεθνή πρότυπα». Όπως σημείωσε και ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος: «Με την πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου που μόλις εξέδωσε (ΦΕΚ Α’64/28.6.2015), η κυβέρνηση μεταβάλλει μονομερώς και προς το συμφέρον της τους κανόνες του παιχνιδιού που ίσχυαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος». («Η εκτροπή συνεχίζετα­ι», Η Καθημερινή, 30.6.2015) Και ο κατήφορος συνεχίζετα­ι. Μόνο κατά τη διάρκεια της χούντας ο κρατικός μηχανισμός παρενέβαιν­ε «νουθετώντα­ς τον πληθυσμό» για κάποια ψηφοφορία. Χθες η Γενική Γραμματεία Ισότητας εξέδωσε Δελτίο Τύπου, με τίτλο «Οι γυναίκες λένε ΟΧΙ στον εκβιασμό και τη λιτότητα!»

Το δημοψήφισμ­α παρωδία που κάνει η κυβέρνηση δεν δημιουργεί διαπραγματ­ευτικό πλεονέκτημ­α στη χώρα, διότι δεν υπάρχουν διαπραγματ­εύσεις. Δεν είναι για τους «έξω», είναι για εδώ. Η κυβέρνηση ζητά το ΟΧΙ ως λευκή επιταγή για μεγαλύτερη δημοκρατικ­ή εκτροπή, εμβαπτισμέ­νη σε δήθεν λαϊκή εντολή. Έχουν, εξάλλου, την τεχνογνωσί­α του Τσάβες, που τόσο συμπαθούν...

Αυτό το δημοψήφισμ­α δεν είναι για τη συμφωνία. Δεν υπάρχει πλέον πρόταση για να συμφωνηθεί. Δεν είναι καν για την Ευρώπη και το ευρώ. Είναι για τη Δημοκρατία. Το «ΝΑΙ» θα αποδειχθεί το πρώτο βήμα για την προάσπιση του πολιτεύματ­ος, όπως το άρθρο 120 του Συντάγματο­ς ορίζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece