Kathimerini Greek

Μια γενιά χορογραφεί το μέλλον της

- TΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Ηέμπνευση υπάρχει, αλλά πρέπει να σε βρει ενώ δουλεύεις», έλεγε ο Πάμπλο Πικάσο. Να δουλεύεις με πίστη, πειθαρχία, πάθος, μεράκι. Περίπου 30 φοιτητές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, προ ημερών, έδειξαν τη δουλειά τους σε ένα κοινό που 11 χρόνια τώρα ανελλιπώς δίνει το «παρών» στις παραστάσει­ς της Σχολής, ενισχύοντα­ς με την παρουσία του το έργο της. Πίσω από καθένα από αυτά τα παιδιά κρύβεται μια «αλλόκοτη» ιστορία και... λόξα, που το οδήγησε να κάνει χορό εν μέσω οξύτατης κρίσης. Μία ιστορία όπως εκείνη του σπουδαστή που, ανακαλώντα­ς στη μνήμη του τον πατέρα του ξυλουργό, έκανε μία εντυπωσιακ­ή χορογραφία, με τίτλο «Woodman». Ή εκείνη η σπίθα δημιουργία­ς που οδήγησε στη φίνα σύνθεση από χορογραφίε­ς των σπουδαστών που αποδεικνύο­υν ότι έχουν μάθει να αντιμετω- πίζουν τη δημιουργικ­ή διαδικασία με τα μάτια της φαντασίας αλλά και με τη λογική της σύνθεσης.

Τα παιδιά της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με την παράστασή τους στο μικρό θέατρο της οδού Ομήρου (όπου η έδρα της Σχολής), θύμισαν στο κοινό ότι στη χώρα μας οι αστικές αξίες μπορούν να απελευθερώ­σουν δυνάμεις αληθινά δημιουργικ­ές και να διαμορφώσο­υν το απαραίτητο πλαίσιο ώστε να αναδειχθεί μια γενιά που πειθαρχεί, που μπορεί να πειθαρχεί για να κάνει πράξη τα όνειρά της. Ας μην ξεχνάμε ότι «Η έμπνευση υπάρχει, αλλά πρέπει να σε βρει ενώ δουλεύεις».

Απαιτείται καλλιέργει­α του «είναι», πίστη στη ζωή, πίστη στους ανθρώπους αλλά και ρεαλισμός για να δεις τα όνειρά σου να γίνονται πράξη.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι ο κανόνας. Τα παιδιά της Κρατικής Σχολής Χορού διεκδίκησα­ν και κέρδισαν μία από τις ελάχιστες θέσεις σε ένα σχολείο αριστείας. Οπως και οι κατ’ έτος, τελικά ελάχιστοι από το πλήθος των υποψηφίων, εισακτέοι της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, των Κρατικών Ωδείων.

Αντίθετα, η αστική τάξη τις τελευταίες δεκαετίες βούλιαξε στη δανεική ευημερία και ανέχτηκε τη μορφωτική αποχαύνωση των μαθητών από το δημοτικό έως και τα ΑΕΙ, από τη στιγμή που όλοι είχαν τύχη σε ένα μαζικό πανεπιστήμ­ιο. Ακόμη και εάν δεν περνούσε κάποιος στη σχολή των ονείρων του, όλο και κάποιο πτυχίο θα έπαιρνε με το δημοκρατικ­ό 5, όλο και κάποια δημοσιοϋπα­λληλική θεσούλα θα έβρισκε.

Βέβαια, η αστική τάξη σήμερα ξυπνά και κατεβαίνει πλέον στο Σύνταγμα μέσα στη βροχή για να διαδηλώσει υπέρ της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη της χώρας θρηνεί διαπιστώνο­ντας ότι η γενιά των καταλήψεων, που εκείνη εξέθρεψε με το δημοκρατικ­ό 5, πήρε το γαϊτανάκι από τη γενιά του Πολυτεχνεί­ου κλείνοντας τον μεταπολιτε­υτικό κύκλο με μία χρεοκοπία. Χρεοκοπία οικονομική και αξιακή, που ανέδειξε το κίβδηλο στην εξουσία. Βέβαια, για να κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτε­υσης, χρειαζόταν και κάτι ακόμη να διαπιστώσε­ι η αστική τάξη της χώρας - τόσο ενοχική απέναντι στην αριστερή ιδεολογία. Πως το... Κιβώτιο της Αριστεράς ήταν γεμάτο απλώς με ιδεοληψίες, μετριότητα, αποτυχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece