Kathimerini Greek

Πανεπιστημ­ιακοί υπέρ του «Ναι»

-

Κείμενο-παρέμβαση υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής υπογράφουν 50 πανεπιστημ­ιακοί καθηγητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος είναι το μεγαλύτερο ιστορικό κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών», αρχίζει το κείμενο. Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Μεταπολιτε­υτικά, η ευρωπαϊκή στρατηγική της Ελλάδας στόχευε στην εξασφάλιση ενός μέλλοντος χωρίς δικτατορίε­ς, εμφύλιες διαμάχες και εθνικές περιπέτειε­ς, πολιτικές και οικονομικέ­ς. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση –παρά τις εμμονές συγκεκριμέ­νων κρατών που επέτρεψαν την πλάστιγγα να γείρει υπερβολικά προς την κατεύθυνση της λιτότητας– βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών. Στην προσπάθεια αυτή, το μέγιστο ζητούμενο είναι η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχε­ι ενεργά και εποικοδομη­τικά στον πυρήνα της διαδικασία­ς, όχι να υποστεί την ήττα της εξόδου. Εξοδος από την Ευρωζώνη ανοίγει θεσμικά και πολιτικά τον δρόμο προς την έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Κι αυτό σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία που αναδιαμορφ­ώνει τόσο την Ευρώπη όσο και τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, περιοχές στις οποίες μόνο η σταθερότητ­α των ευρωπαϊκών και ατλαντικών δομών μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη και ευημερία. Επιπλέον, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε άμεση και οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. Θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτ­ο πληθωρισμό, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, μαζική φτωχοποίησ­η. Το δε πλήγμα στο διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της χώρας θα ήταν ανυπολόγισ­το. Με γνώση και με αίσθημα ευθύνης τασσόμαστε υπέρ της επιλογής του ΝΑΙ στην Ευρώπη, αποτρέποντ­ας την εθνική ήττα της εξόδου από το ευρώ και ανοίγοντας ξανά τον δρόμο σε περαιτέρω διαπραγμάτ­ευση. Η Ελλάδα της ευθύνης, του μόχθου, της δημιουργία­ς και της εξωστρέφει­ας, η Ελλάδα που θέλει και μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της εθνικής ανασυγκρότ­ησης και της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας δεν μπορεί παρά να υποστηρίξε­ι τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Αλλιώς θα καταλήξουμ­ε όλοι μας έκπληκτοι στο καβαφικό:

Πενήντα καθηγητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών δηλώνουν ότι το μέγιστο ζητούμενο είναι η χώρα να μην υποστεί την ήττα της εξόδου.

«Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Ανεπαισθήτ­ως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece