Kathimerini Greek

Η Apple μπαίνει δυνατά στην αγορά του streaming

Ενεργοποίη­ση της υπηρεσίας Apple Music που φιλοδοξεί να ανταγωνιστ­εί το Spotify Ο κατάλογος θα περιλαμβάν­ει πάνω από 30 εκατ. τραγούδια και θα προσφέρετα­ι για iPhone, Mac, PC, ενώ αργότερα και για λειτουργικ­ό Android.

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

ΗApple είναι ο τεχνολογικ­ός εκείνος κολοσσός που έχει ταυτιστεί με μερικές από τις μεγαλύτερε­ς εξελίξεις και πρωτοπορίε­ς στα προϊόντα του κλάδου. Πολύ σπάνια, μάλιστα, η συγκεκριμέ­νη φίρμα έμεινε πίσω από τις τρέχουσες δυναμικές, ακόμα κι αν αυτές δεν λανσάροντα­ν από την ίδια. Ετσι ήταν τουλάχιστο­ν περίεργη η καθυστέρησ­η –πολλοί ισχυρίζοντ­αν η άρνηση– της Αpple να μπει στον χώρο των υπηρεσιών streaming όσον αφορά τη μουσική, τομέα τον οποίο, ας μην ξεχνάμε, η ίδια έχει επανακαθορ­ίσει περισσότερ­ες από μία φορές στο παρελθόν.

Αυτή η «πολιτική», πάντως, τερματίστη­κε την Τρίτη με την ενεργοποίη­ση της υπηρεσίας Apple Music, η οποία περιλαμβάν­ει τρία μέρη και φιλοδοξεί να επικαιροπο­ιήσει τη θέση της εταιρείας στη μουσική βιομηχανία. Πιο συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι μια υπηρεσία streaming, ανάλογη με εκείνη του γνωστού μας Spotify, η οποία θα αφορά τα iPhone, αλλά και τα Mac και PC. Αργότερα μέσα στο 2015 το κομμάτι αυτό θα γίνει διαθέσιμo και σε Android. Αναφορικά με το κόστος τώρα, μετά το πρώτο τρίμηνο της δωρεάν γνωριμίας, το Apple Music θα κοστίζει 10 ευρώ μηνιαίως για πρόσβαση στο πλήρες πακέτο, ενώ θα υπάρχουν και κάποια δωρεάν στοιχεία. Ο εν λόγω κατάλογος από τον οποίο θα μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες θα περιλαμβάν­ει πάνω από 30 εκατομμύρι­α τραγούδια, με τη σημαντική διευκρίνισ­η πως θα υπάρχει και δυνατότητα αποθήκευσή­ς τους για ακρόαση εκτός δικτύου.

Σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, για τα οποία πολύς λόγος έγινε το προηγούμεν­ο διάστημα με αφορμή και την οργισμένη παρέμβαση της τραγουδίστ­ριας Τέιλορ Σουίφτ, έχει ήδη διευκρινισ­τεί πως αυτά θα καταβληθού­ν κανονικά και για το πρώτο τρίμηνο της δωρεάν λειτουργία­ς. Εκτός όμως από την on-demand υπηρεσία θα υπάρχει και το λεγόμενο «ραδιόφωνο», το οποίο θα εκπέμπει διαδικτυακ­ά όλο το εικοσιτετρ­άωρο από στούντιο στο Λος Αντζελες και στη Νέα Υόρκη. Εκεί, εκτός των μόνιμων εκπομπών, θα υπάρχουν και επιφανείς guest dj, όπως οι καλλιτέχνε­ς Dr Dre, Ελτον Τζον και Φάρελ Γουίλιαμς. Αντίθετα με το συμβατικό ραδιόφωνο, πάντως, εδώ θα έχουμε «σταθμούς» που θα δημιουργού­νται επί τούτου από dj ώστε να εξυπηρετήσ­ουν ένα συγκεκριμέ­νο μου- σικό είδος ή μια θεματική, σε ένα παρόμοιο μοτίβο με την υπηρεσία «Now» του Spotify. Το στοιχείο αυτό της υπηρεσίας θα είναι δωρεάν, με προνόμια ωστόσο (π.χ. παράλειψη τραγουδιών) για όσους καταβάλουν τη συνολική συνδρομή.

Το τρίτο στοιχείο του Apple Music είναι το Αpple Connect, μια διαδραστικ­ή πλατφόρμα, η οποία θα αξιοποιεί τους γίγαντες του Youtube και του Facebook για να προσφέρει έξτρα «καλούδια» στους χρήστες. Εκεί, επιφανείς καλλιτέχνε­ς θα ανεβάζουν νέα κομμάτια, βίντεο και φωτογραφίε­ς, στη λογική των profile και των status, προκειμένο­υ να έρθουν πιο κοντά με τους φαν. Είναι άγνωστο, ωστόσο, αν το Apple Music θα πετύχει. Θυμίζουμε πως η πρόσφατη υπηρεσία Tidal του ράπερ και μεγαλοπαρα­γωγού JayZ, αν και λανσαρίστη­κε με τυμπανοκρο­υσίες από δεκάδες μεγάλα ονόματα, κρίνεται εκ του αποτελέσμα­τος μάλλον αποτυχημέν­η. Γενικά, έχει φανεί ιδιαίτερα δύσκολο ώς τώρα για οποιαδήποτ­ε υπηρεσία streaming –και υπάρχουν 5-6 αρκετά σημαντικές– να απειλήσει έστω την παντοδυναμ­ία του Spotify. Το μικρό σουηδικό start-up ήταν το πρώτο που «μυρίστηκε» τις νέες εξελίξεις και τώρα εξαργυρώνε­ι...

 ??  ?? Από την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας Apple Music, σε ένα από τα περίφημα event της αμερικανικ­ής εταιρείας. Με αυτήν η Apple φιλοδοξεί να κάνει αισθητή την είσοδό της στον χώρο του streaming μουσικής.
Από την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας Apple Music, σε ένα από τα περίφημα event της αμερικανικ­ής εταιρείας. Με αυτήν η Apple φιλοδοξεί να κάνει αισθητή την είσοδό της στον χώρο του streaming μουσικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece