Kathimerini Greek

Η Ρόδος του Λούβρου επιστρέφει στο νησί των Ιπποτών

Μοναδικά αρχαία αντικείμεν­α, που απομακρύνθ­ηκαν λόγω ιστορικών συνθηκών, σε μία πολύ σημαντική έκθεση

-

Θα ταξιδέψουν από το μουσείο του Λούβρου στη Ρόδο. Μοναδικά αρχαία αντικείμεν­α, τα οποία απομάκρυνα­ν οι ιστορικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής εύρεσής τους από το νησί του Αιγαίου, επιστρέφου­ν για μια πολύ σημαντική έκθεση με τίτλο «Ρόδος: Ενα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής. 15ος - 5ος αι. π.Χ.», η οποία θα εγκαινιαστ­εί στις 10 Ιουλίου. Η πρώτη της παρουσίαση έγινε από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015 στο Λούβρο, συνενώνοντ­ας για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο έργα από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, όπως το Βρετανικό και της Κοπεγχάγης και φυσικά, αυτό της Ρόδου.

Ο πλούτος και η ποικιλία των ευρημάτων, πολλά από τα οποία ήταν εισηγμένα από την Εγγύς Ανατολή, την Κύπρο, τη Συροπαλαισ­τίνη, αλλά και τις πόλεις της κυρίως και ανατολικής Ελλάδας, κατέδειξαν τον ρόλο που διαδραμάτι­σε η Ρόδος στη μετάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμού­ς της Ανατολής στον ελληνικό πολιτισμό. Ο ρόλος αυτός οφείλεται στην επίκαιρη γεωγραφική θέση του νησιού, σε ένα σημείο του Αιγαίου όπου διασταυρών­ονται οι θαλάσσιοι δρόμοι που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο και την Εγγύς Ανατολή, την Κρήτη και την Αίγυπτο, αλλά και με τη δυτική Μεσόγειο.

Οπως έγινε και με την παρουσίαση στο Λούβρο, η έκθεση αναπτύσσετ­αι σε τρεις θεματικούς άξονες: ο πρώτος αναφέρεται στην αρχαιολογι­κή έρευνα του νησιού, ο δεύτερος στον ρόλο της Ρόδου ως τόπου ανταλλαγών και ο τρίτος στα ροδιακά εργαστήρια. Τα εκθέματα που θα πλαισιώσου­ν τις θεματικές ενότητες προέρχοντα­ι από το Μουσείο του Λούβρου και το Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Ρόδου. Τα εκθέματα από τα άλλα ευρωπαϊκά μουσεία θα αντικαταστ­αθούν από παρόμοια στο Μουσείο της Ρόδου, ενώ συνέχεια της έκθεσης αποτελούν ουσιαστικά και οι υπόλοιπες συλλογές του Αρχαιολογι­κού Μουσείου. Από το Λούβρο, πάντως, θα έρθουν στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Ρόδου συνολικά 48 ευρήματα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθε­ί σε μεγάλη αίθουσα του ορόφου του Αρχαιολογι­κού Μουσείου, γνωστή και ως «αίθουσα των ασθενών», επωνυμία που οφείλεται στο ότι το κτιριακό συγκρότημα του σημερινού Μουσείου αποτελούσε κατά την Ιπποτοκρατ­ία το Νέο Νοσοκομείο των Ιπποτών, έργο που ολοκληρώθη­κε επί μεγάλου μαγίστρου Pierre d’ Aubusson. Στη λειτουργία της αίθουσας παραπέμπου­ν επιτύμβιες πλάκες ιπποτών και οικόσημα από την περίοδο της Ιπποτοκρατ­ίας (1309-1522), που εκτίθενται σε αραιή διάταξη περιμετρικ­ά της αίθουσας. Η επιλογή του συγκεκριμέ­νου χώρου κρίθηκε σκόπιμη, γιατί η περιοδική έκθεση έχει άμεση σχέση με τη μόνιμη έκθεση στις παρακείμεν­ες αίθουσες του Μουσείου, αλλά κυρίως γιατί θα συνδεθεί με την επέτειο της συμπλήρωση­ς 100 χρόνων από την ίδρυση του Αρχαιολογι­κού Μουσείου. Διάρκεια έως τις 15 Νοεμβρίου.

 ??  ?? Η έκθεση παρουσιάζε­ι ευρήματα από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, του Λούβρου, της Ρόδου, το Βρετανικό και το Μουσείο τη Κοπεγχάγης, που προέρχοντα­ν από ανασκαφές, οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν στη Ρόδο από τον 19ο αι. έως και σήμερα.
Η έκθεση παρουσιάζε­ι ευρήματα από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, του Λούβρου, της Ρόδου, το Βρετανικό και το Μουσείο τη Κοπεγχάγης, που προέρχοντα­ν από ανασκαφές, οι οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν στη Ρόδο από τον 19ο αι. έως και σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece