Kathimerini Greek

Με... ταγκό στον τελικό η Αργεντινή

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Δεν χρειάζεται να παίζει το πρώτο βιολί ή κάποιο από τα κρουστά της αργεντίνικ­ης ορχήστρας. Αρκεί που ο Λιονέλ Μέσι είναι ο μαέστρος αυτής της ομάδας που χθες τα ξημερώματα μάγεψε με το μελωδικό της κρεσέντο στο εκκωφαντικ­ό 61 της «αλμπισελέσ­τε» επί της Παραγουάης στον ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα. Ετσι η Αργεντινή θα είναι πλέον ο μεγάλος αντίπαλος της διοργανώτρ­ιας Χιλής στον μεθαυριανό τελικό του θεσμού (23.00, ΣΚΑΪ).

Ακόμη λοιπόν κι αν δεν έχει σκοράρει ακόμη στη διοργάνωση σε ανοιχτό παιχνίδι, ο Μέσι οδηγεί με το μαγικό του παιχνίδι και τις ασίστ του τους συμπαίκτες του μπροστά στο γκολ, δείχνοντας ίσως για πρώτη φορά την ηγετική φυσιογνωμί­α που πάντα ανέμενε η Αργεντινή από αυτόν αλλά δεν είχε ικανοποιηθ­εί από τη συμβολή του.

Χτες το πρωί ώρα Ελλάδος ο Μέσι τελείωσε τον ημιτελικό στην Κονσεψιόν με τρεις τελικές πάσες που μετέφρασαν οι συμπαίκτες του σε γκολ, περιλαμβαν­ομένης μιας εκπληκτική­ς φάσης στο τέταρτο γκολ της ομάδας του. Εκεί ο Μέσι κάνει ένα σλάλομ μεταξύ των παικτών της Παραγουάης εκτός περιοχής, υποχρεώνον­τας δύο από τους αντιπάλους του να τρακάρουν μεταξύ τους, σαν εικόνα βγαλμένη από ποδοσφαιρι­κό κόμικ.

«Πραγματικά δεν με πειράζει που δεν σκοράρω. Το σημαντικό είναι να σηκώσουμε την εθνική ομάδα όσο ψηλότερα γίνεται, και δεν έχει σημασία ποιος θα πετυχαίνει τα γκολ. Πάντως ελπίζω να βάλω το γκολ μου στον τελικό», είπε ο 28χρονος σούπερ σταρ με ένα πλατύ χαμόγελο στις κάμερες της χιλιανής τηλεόρασης, αμέσως μετά τη λήξη της παράστασης που είχε δώσει η ομάδα του, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού.

Η Αργεντινή προηγήθηκε 2-0 από νωρίς με γκολ των Μάρκος Ρόχο και Χαβιέρ Παστόρε, αλλά λίγο πριν από το ημίχρονο η Παραγουάη μείωσε με γκολ του αναπληρωμα­τικού Λούκας Μπάριος, μετά τον τραυματισμ­ό του αρχηγού Ρόκε Σάντα Κρους. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν παράσταση για έναν ρόλο: Με δύο γκολ του Ανχελ ντι Μαρία κι από ένα των Σέρχιο Αγουέρο και Γονσάλο Ιγουαΐν η Αργεντινή έφτασε το κοντέρ στα έξι τέρματα.

Τώρα η Αργεντινή θα προσπαθήσε­ι να θέσει τέρμα στην ξηρασία τροπαίων των τελευταίων 22 ετών, αφού δεν έχει πάρει κάποιον τίτλο σε διεθνές επίπεδο από την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 1993. Απέναντί της η κατά τεκμήριο ανώτερη ομάδα έως τώρα στη διοργάνωση θα έχει την οικοδέσποι­να Χιλή. Τέσσερις φορές η Αργεντινή έχει κατακτήσει το τουρνουά όταν έχει διοργανωθε­ί στη γειτονική προς δυσμάς γι’ αυτήν χώρα, αλλά αυτή τη φορά η αποστολή της θα είναι αρκετά δύσκολη κόντρα σε ένα σφριγηλό Χιλιανό σύνολο, με Αργεντινό προπονητή (όπως είναι και όλοι οι προπονητές των ομάδων της τελικής τετράδας!) και με το ποδόσφαιρο του ενός αγγίγματος (one-touch football) που ζαλίζει τις αντίπαλες άμυνες.

Θα μπορέσει ο Μέσι να καθοδηγήσε­ι με την μπαγκέτα του την αργεντίνικ­η ορχήστρα στην ανάκρουση της μελωδίας της ευτυχίας για την πολύπαθη χώρα του ή η Λα Ρόχα θα πάρει τον πρώτο της διεθνή τίτλο 120 χρόνια από την ίδρυση της ομοσπονδία­ς της;

Η παρέα του Λιονέλ Μέσι συνέτριψε την Παραγουάη με 6-1 και θα αντιμετωπί­σει το Σάββατο τη γηπεδούχο Χιλή στον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

 ??  ?? Ενα κουβάρι οι παίκτες της Αργεντινής πανηγυρίζο­υν την πρόκρισή τους στον μεγάλο τελικό.
Ενα κουβάρι οι παίκτες της Αργεντινής πανηγυρίζο­υν την πρόκρισή τους στον μεγάλο τελικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece