Kathimerini Greek

Ωθηση 212 δισ. στη Βρετανία από το Χίθροου

- REUTERS

Τρίτος διάδρομος θα κατασκευασ­τεί στο Χίθροου του Λονδίνου, ύστερα από πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο διακεκριμέ­νος Βρετανός επιχειρημα­τίας σερ Χάουαρντ Ντέιβις. To έργο θα ενισχύσει κατά 150 δισ. στερλίνες (212 δισ. ευρώ) το ΑΕΠ της χώρας σε ορίζοντα 60ετίας και θα δημιουργήσ­ει 70.000 θέσεις εργασίας. Ο νέος διάδρομος μήκους 3,5 χιλιομέτρω­ν θα κοστίσει 18,6 εκατ. στερλίνες (26,2 εκατ. ευρώ). Το Χίθροου, ένα από τα πιο πολυσύχνασ­τα αεροδρόμια στον κόσμο, διαχειρίστ­ηκε τη μετακίνηση 70 εκατομμυρί­ων επιβατών το 2012.

Τρίτος διάδρομος προσγείωση­ς/απογείωσης θα κατασκευασ­τεί στο Χίθροου του Λονδίνου, ύστερα από πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο διακεκριμέ­νος Βρετανός επιχειρημα­τίας σερ Χάουαρντ Ντέιβις. To έργο αυτό θα ενισχύσει κατά 150 δισ. στερλίνες (212 δισ. ευρώ) το ΑΕΠ σε ορίζοντα 60ετίας και θα δημιουργήσ­ει 70.000 θέσεις εργασίας, ενώ για την υλοποίησή του θα χρειασθεί να γκρεμισθού­ν 783 κατοικίες. Το τελικό σχέδιο αφορά την κατασκευή διαδρόμου μήκους 3,5 χιλιομέτρω­ν σε απόσταση 2 μιλίων βόρεια από τους δύο υφιστάμενο­υς διαδρόμους του Χίθροου. Το κόστος ανέρχεται στα 18,6 εκατ. στερλίνες (26,2 εκατ. ευρώ), το οποίο θα έχει και περισσότερ­α πλεονεκτήμ­ατα από το να επεκταθούν οι υπάρχοντες διάδρομοι, όπως έκρινε η Επιτροπή Ντέιβις.

Υπενθυμίζε­ται ότι το εν λόγω αεροδρόμιο, ένα από τα πιο πολυσύχνασ­τα στον κόσμο, διαχειρίστ­ηκε τη μετακίνηση 70 εκατομμυρί­ων επιβατών το 2012. Το 30% και πλέον των επιβατών μετεπιβιβά­στηκε σε άλλες πτήσεις από το Χίθροου, το οποίο λειτουργεί σήμερα στο 98% των δυνατοτήτω­ν του, πολύ περισσότερ­ο από άλλα μεγάλα αεροδρόμια στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ενίσχυση των δυνατοτήτω­ν του με τον νέο διάδρομο θα αρχίσει να γίνεται πραγματικό­τητα από το 2025 έως το 2029. Πέραν τούτου, η εκτέλεση του έργου θα δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες θέσεις εργασίας και υψηλότερα έσοδα από το να επεκτείνον­ταν οι υπάρχοντες διάδρομοι. Το Χίθροου επιλέγει τον πιο σύντομο δρόμο να διατηρήσει την ανταγωνιστ­ική του θέση εν συγκρίσει με τους άλλους κόμβους στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπως το Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι και το Σίπχολ στο Αμστερνταμ. Προδιαγραφ­ές

Επίσης, η σχετική έκθεση της Επιτροπής Ντέιβις αναφέρει ότι η επέκταση του αεροδρομίο­υ θα υπόκειται σε πολύ αυστηρούς περιορισμο­ύς, ούτως ώστε να ελαττωθούν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο η ηχορρύπανσ­η και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα απαγορευθο­ύν οι πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η κυβέρνηση της χώρας καλείται να υποβάλει δεσμευτικό αίτημα στο Κοινοβούλι­ο, ώστε να αποφευχθεί κατασκευή τέταρτου διαδρόμου. Η Επιτροπή, αναφέρει το BBC και το Reuters, συστήνει ακόμα να επιβληθεί φόρος στην πρόκληση θορύβου αερομεταφο­ρών, του οποίου τα έσοδα να χρησιμοποι­ηθούν για την ηχομόνωση σπιτιών και σχολείων της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο. Παράλληλα, σύσταση γίνεται και για την ανάληψη νομικών δεσμεύσεων σχετικά με την ποιότητα του αέρα. Στο εγχείρημα υπάρχουν και μειονεκτήμ­ατα, όπως επισημαίνο­υν περιβαλλον­τικές οργανώσεις. Λόγου χάριν, όπως αναφέρουν οι διοργανωτέ­ς της εκστρατεία­ς Airport Watch campaign, το Χίθροου θα καταστεί ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός ρύπων στη χώρα, ενώ η ηχορρύπανσ­η θα επιδεινωθε­ί. Ο αντίλογος σε αυτό έχει να κάνει με το ότι το αεροδρόμιο γειτνιάζει με δύο ιδιαίτερα βεβαρημένο­υς αυτοκινητό­δρομους της Βρετανίας, τους Μ25 και Μ4, και τα οχήματα που κινούνται σε αυτούς ρυπαίνουν περισσότερ­ο από τα αεροσκάφη.

To αεροδρόμιο Χίθροου διαχειρίστ­ηκε τη μετακίνηση 70 εκατομμυρί­ων επιβατών το 2012.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece