Kathimerini Greek

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος λέει το ΔΝΤ

Αυστηρή προειδοποί­ηση προς τη χώρα μας

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Το ΔΝΤ είναι διατεθειμέ­νο να βοηθήσει την Ελλάδα εφόσον προχωρήσει σε μεταρρυθμί­σεις και οι Ευρωπαίοι «προσφέρουν επιπλέον χρηματοδότ­ηση και ελάφρυνση του χρέους». Ωστόσο, τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότ­ηση από το τρέχον πρόγραμμα και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότ­ηση μέχρι να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Οπως τονίζει, αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Η πολιτική του ΔΝΤ είναι να μη δίνει αναβολές σημειώνει χαρακτηρισ­τικά. Μεταξύ του 1978 και του 1989, συνολικά 19 χώρες βρέθηκαν σε καθεστώς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, και με την εξαίρεση του Σουδάν και της Σομαλίας όλες οι άλλες κατάφεραν να πληρώσουν τις καθυστερημ­ένες υποχρεώσει­ς τους.

Προτεραιότ­ητα του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) παραμένει να βοηθήσει τους Ελληνες αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομική­ς αναταραχής, υπογραμμίζ­ει σε εννέα ερωταπαντή­σεις για την Ελλάδα ο διεθνής οργανισμός. Οπως τονίζει, «το προσωπικό του Ταμείου πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι μέσω μιας ισορροπημέ­νης προσέγγιση­ς, με την Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα για να μεταρρυθμί­σει την οικονομία της και τους Ευρωπαίους να προσφέρουν επιπλέον χρηματοδότ­ηση και ελάφρυνση του χρέους». Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ακολουθήσε­ι αυτήν την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνε­ι. Η χρηματοδότ­ηση από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση το περιθώριο να προωθήσει σταδιακά τις μεταρρυθμί­σεις, με τρόπο που να προστατεύε­ι τους πιο ανίσχυρους και να ισχυροποιε­ί την οικονομία, εκτιμά ο διεθνής οργανισμός.

Ωστόσο, η μη πληρωμή της δόσης σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότ­ηση από το τρέχον πρόγραμμα και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότ­ηση μέχρι να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Οπως τονίζει το ΔΝΤ, αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Αυτό, σημειώνει, είναι και η μεγαλύτερη «ποινή» για την καθυστέρησ­η της πληρωμής. Οσο για τις ευρύτερες επιπτώσεις της συσσώρευση­ς οφειλών προς το ΔΝΤ, αυτό εναπόκειτα­ι στους άλλους πιστωτές της χώρας να το αποφασίσου­ν. Με δεδομένη, πάντως, τη σημασία του ελληνικού προγράμματ­ος, η διευθύντρι­α του Ταμείου ενημέρωσε το συμβούλιο αμέσως ότι η χώρα βρίσκεται σε καθυστέρησ­η πληρωμών, όταν το χρονοδιάγρ­αμμα της δίνει περιθώριο ενός μήνα για να το κάνει.

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ, σημειώνει το ΔΝΤ, με δικαιώματα ψήφου και εκπροσώ- πηση στο συμβούλιο, ενώ επί του παρόντος η χώρα εξακολουθε­ί να μπορεί να λαμβάνει τεχνική βοήθεια, δηλαδή πρόσβαση στους ειδικούς του Ταμείου για θέματα όπως η φορολογική διοίκηση και οι πολιτικές για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Οσο για το αίτημα αναβολής της πληρωμής της 30ής Ιουνίου, το Ταμείο επιβεβαιών­ει ότι μία χώρα μπορεί να το ζητήσει αυτό, όπως έκανε η Ελλάδα. Προσθέτει, όμως, ότι πολιτική του είναι να μη δίνει αναβολές. «Στόχος μας είναι να εργασθούμε με τη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά τους. Πριν από περισσότερ­α από 30 χρόνια, το ΔΝΤ έδωσε αναβολή σε λίγες χώρες χαμηλών εισοδημάτω­ν που το ζήτησαν, αλλά σε κάθε περίπτωση η αναβολή δεν βοήθησε τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότ­ησης ή τα διαρθρωτικ­ά οικονομικά τους προβλήματα».

Σχετικά με την επίλυση εξάλλου των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, το ΔΝΤ σημειώνει ότι πολιτική του είναι να συνεργασθε­ί με τα κράτη-μέλη – κάτι που τονίζει ότι έχει κάνει αποτελεσμα­τικά σε γενικές γραμμές. Μεταξύ του 1978 και του 1989, συνολικά 19 χώρες βρέθηκαν σε καθεστώς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών και με την εξαίρεση του Σουδάν και της Σομαλίας, όλες οι άλλες κατάφεραν να πληρώσουν τις καθυστερημ­ένες υποχρεώσει­ς τους. Μόνο η Ζιμπάμπουε δεν το έχει κάνει στο πιο πρόσφατο παρελθόν.

Τέλος, διαβεβαιών­ει τα μέλη και τους μετόχους του ότι τα οικονομικά του στοιχεία είναι ισχυρά. Με τη χρηματοδοτ­ική του δυ- νατότητα στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο των 377 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ διαβεβαιών­ει ότι μπορεί να ικανοποιήσ­ει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες των λοιπών μελών του. Τέλος, διαβεβαιών­ει τους μετόχους του ότι δεν θα υποστούν απώλειες. Ανεξάρτητα από τη μη πληρωμή της δόσης, τα χρήματα των μελών του ΔΝΤ είναι απολύτως διασφαλισμ­ένα, τονίζει το ΔΝΤ, που σημειώνει ότι θα συνεχίσει να ικανοποιεί τις υποχρεώσει­ς του προς τα μέλη και τους δανειστές του.

 ??  ?? Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν
Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
 ??  ?? Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ, σημειώνει το Ταμείο, με δικαιώματα ψήφου και εκπροσώπησ­η στο συμβούλιο.
Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ, σημειώνει το Ταμείο, με δικαιώματα ψήφου και εκπροσώπησ­η στο συμβούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece