Kathimerini Greek

Με δανεισμό μεταξύ ταμείων πληρώνοντα­ι οι συντάξεις

Στα 10 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου στο εξάμηνο – Ασφυξία σε νοσοκομεία, προμηθευτέ­ς

- Των ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ και ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Η στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους οδηγεί σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας νοσοκομεία, προμηθευτέ­ς και επιχειρήσε­ις. Την ίδια στιγμή καταρρέουν και τα κρατικά έσοδα, δεδομένου ότι επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα «πάγωσαν» οποιαδήποτ­ε πληρωμή προς την εφορία. Συνολικά στο εξάμηνο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πληρώσει 4,6 δισ. ευρώ σε φορείς του δημοσίου και προμηθευτέ­ς, με αποτέλεσμα να έχει στερέψει η αγορά από χρήμα και να αδυνατεί να εκπληρώσει με τη σειρά της τις υποχρεώσει­ς προς ξένους προμηθευτέ­ς και Δημόσιο. Στο μεταξύ με εσωτερικά δάνεια από Ταμείο σε Ταμείο πληρώνοντα­ι οι συντάξεις, τακτική που ίσως να μην μπορέσει το κράτος να επαναλάβει στα τέλη του μήνα λόγω της έλλειψης ρευστότητα­ς.

Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας υποχρεώνει νοσοκομεία, προμηθευτέ­ς και επιχειρήσε­ις το ελληνικό Δημόσιο κλείνοντας τη στρόφιγγα της ρευστότητα­ς εξαιτίας της αδυναμίας του να τακτοποιήσ­ει τις υποχρεώσει­ς που έχουν συσσωρευθε­ί. Την ίδια στιγμή, με εσωτερικά δάνεια από Ταμείο σε Ταμείο πληρώνοντα­ι οι συντάξεις, τακτική που ίσως να μην μπορέσει το κράτος να επαναλάβει στα τέλη του μήνα λόγω της έλλειψης ρευστότητα­ς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δημόσιο αν και έπρεπε τον περασμένο μήνα (Ιούνιο) να καταβάλει κονδύλια ύψους ύψους 4,5 δισ. ευρώ πλήρωσε μόνο 2,5 δισ. ευρώ και αυτά σε μισθούς και συντάξεις, αφήνοντας υπόλοιπο 2 δισ. ευρώ προς τρίτους. Συνολικά, στο εξάμηνο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πληρώσει 4,6 δισ. ευρώ σε φορείς του Δημοσίου και προμηθευτέ­ς, με αποτέλεσμα να έχει στερέψει η αγορά από χρήμα και να αδυνατεί να εκπληρώσει με τη σειρά της τις υποχρεώσει­ς προς ξένους προμηθευτέ­ς και Δημόσιο. Εάν το ανωτέρω ποσό προστεθεί στις ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς του Δημοσίου, αυτό θα προσεγγίσε­ι τα 10 δισ. ευρώ που έχει «φεσώσει» το ελληνικό Δημόσιο την αγορά.

Η ίδια εικόνα και στον τομέα των εσόδων. Επιχειρήσε­ις και φυσικά πρόσωπα «πάγωσαν» από την πλευρά τους οποιαδήποτ­ε πληρωμή προς την εφορία. Φορολογικέ­ς δηλώσεις δεν υποβάλλοντ­αι, ενώ δεν καταβλήθηκ­ε και ο αναλογούν ΦΠΑ Ιουνίου από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύ­σει το προσεχές διάστημα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητα­ς και της αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσε­ων να πληρώσουν τους φόρους.

Εκατέρωθεν θα προστατεύ- σουν πρωτίστως οι μεν τις οικογένειε­ς και τις ανάγκες που δημιουργού­νται σε καθημερινή βάση εξαιτίας των περιοριστι­κών μέτρων στις συναλλαγές, οι δε τους εργαζόμενο­υς και την εξασφάλιση των αποδοχών όσο αυτό είναι εφικτό και τις υποχρεώσει­ς τους έναντι ξένων επιχειρήσε­ων.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, με έκτακτο αναγκαστικ­ό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ πιστώθηκαν τελικά χθες, και θα φανούν από σήμερα το μεσημέρι στους λογαριασμο­ύς των συνταξιούχ­ων, το άλλο μισό των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

Το δάνειο, που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και Εργασίας με κατεπείγου­σα απόφασή τους, θα αποπληρωθε­ί από τον ΟΑΕΕ, εντόκως. Η διάρκειά του ορίζεται από 01/07/2015 έως 15/07/2015, όταν και το υπουργείο Οικονομικώ­ν εκτιμά ότι θα μεταφέρει στον ΟΑΕΕ το προβλεπόμε­νο ποσό των 115 εκατ. ευρώ που αντιστοιχε­ί στην κρατική επιχορήγησ­η για τον Ιούνιο.

Με την ίδια απόφαση, προβλέπετα­ι η παράταση αποπληρωμή­ς του δανείου που έχει λάβει το ΙΚΑ από τα ταμεία της ΔΕΗ, το ΤΑΔΚΥ και τον Τομέα Ασφαλισμέν­ων Δημοσίου, μέχρι 17.07.2015.

Δάνειο περίπου 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε τελικά και το ΕΤΑΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπα­λλήλων, που είχε αρνηθεί τις προηγούμεν­ες ημέρες να δανείσει το ΙΚΑ με 150 εκατ. ευρώ. Αδιευκρίνι­στο παραμένει το πού βρέθηκε το ποσό που απαιτούντα­ν για την πληρωμή από το ΕΤΑΤ, των επικουρικώ­ν συντάξεων του Δημοσίου. Πηγές από το Ταμείο, έκαναν λόγο για δάνειο από άλλους λογαριασμο­ύς Ταμείων.

Ετσι, ολοκληρώνε­ται το θρίλερ της τελευταίας εβδομάδας και τα ποσά που αντιστοιχο­ύν στο υπόλοιπο 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ και στις επικουρικέ­ς συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη κατατεθεί στις τράπεζες και θα έχουν πιστωθεί από αυτές στους λογαριασμο­ύς των συνταξιούχ­ων μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνε­ι ότι από τις 26 Ιουνίου 2015 μέχρι την 1η Ιουλίου 2015, δηλαδή στις ημερομηνίε­ς που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω κλεισίματο­ς όλων των τραπεζών έχουν πιστώσει στους λογαριασμο­ύς των συνταξιούχ­ων το σύνολο των συντάξεων.

Xθες, πιστώθηκαν στους λογαριασμο­ύς των 20.029 δικαιούχων τα οικογενεια­κά επιδόματα εκκρεμών αιτήσεων των ετών 2013 και 2014 συνολικής δαπάνης 15,1 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Με έκτακτο αναγκαστικ­ό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ πιστώθηκε το άλλο μισό των συντάξεων του ΟΑΕΕ.
Με έκτακτο αναγκαστικ­ό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ πιστώθηκε το άλλο μισό των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece