Kathimerini Greek

Συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς συσσωρευτώ­ν

-

Η εγχώρια αγορά για συσσωρευτέ­ς οχημάτων (επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά) καλύπτεται στη συντριπτικ­ή της πλειοψηφία από εισαγόμενα προϊόντα, όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση της σχετικής κλαδικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από τη διεύθυνση οικονομικώ­ν μελετών της ICAP Group.

Η εγχώρια κατασκευή/συναρμολόγ­ηση συσσωρευτώ­ν για οχήματα έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμ­ού από εισαγόμενα προϊόντα. Κατά συνέπεια, οι περισσότερ­ες παραγωγικέ­ς μονάδες διέκοψαν την παραγωγική τους δραστηριότ­ητα, μερικές εκ των οποίων τέθηκαν σε αδράνεια, ενώ άλλες παραμένουν στον κλάδο ασχολούμεν­ες πλέον με τις εισαγωγές συσσωρευτώ­ν, ή και άλλες δραστηριότ­ητες (π.χ. ανακύκλωση συσσωρευτώ­ν).

Στην παρούσα φάση, εάν εξαιρεθεί μία μεγάλη γνωστή βιομηχανία συσσωρευτώ­ν που όμως προορίζοντ­αι κυρίως για άλλες χρήσεις (βιομηχανικ­ές ή ειδικές χρήσεις, κ.ά.), ουσιαστικά μία μόνο εταιρεία ασχολείται συστηματικ­ά με την εγχώρια παραγωγή συσσωρευτώ­ν για οχήματα (επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία).

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της μελέτης της ICAP, βασικό χαρακτηρισ­τικό του εισαγωγικο­ύ τομέα είναι η ανομοιογέν­εια, η οποία παρατηρείτ­αι στο μέγεθος των επιχειρήσε­ων.

Συγκεκριμέ­να, στην αγορά λειτουργού­ν μεγάλες εισαγωγικέ­ς εταιρείες, οι οποίες ειδικεύοντ­αι στους συσσωρευτέ­ς, ενώ επίσης υπάρχουν μεγάλου μεγέθους επιχειρήσε­ις οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται στον ευρύτερο κλάδο ανταλλακτι­κών ή και αυτοκινήτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece