Kathimerini Greek

Αδυνατούν να πληρώσουν τις παραγγελίε­ς στους προμηθευτέ­ς οι εισαγωγείς

-

Κλιμακώνον­ται με γεωμετρική πρόοδο τα προβλήματα στην αγορά, καθώς η αδυναμία των Ελλήνων εισαγωγέων αλλά και παραγωγών και βιομηχανιώ­ν να πληρώσουν για παραγγελίε­ς τους προμηθευτέ­ς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εξαιτίας της κατάστασης με τις τράπεζες, βάζει πάγο στην παραγωγή και συσκευασία δεκάδων προϊόντων.

Μεγάλη ελληνική επιχείρηση συσκευασία­ς και εμπορίας συγκεκριμέ­νου επώνυμου τροφίμου που διαθέτει επάρκεια πρώτης ύλης, εκτιμά πως σύντομα θα αδυνατεί να συνεχίσει την παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης υλικών συσκευασία­ς που εισάγονται από το εξωτερικό.

Πρόβλημα αντιμετωπί­ζουν βέβαια και οι μεταφορείς τόσο λόγω εξόδων τους που σχετίζοντα­ι με τα καύσιμα και τα διόδια όσο και με τις πληρωμές των απαιτήσεών τους. Μεγάλη ελληνική επιχείρηση λιανικού εμπορίου παρέλαβε με δικά της φορτηγά εμπορεύματ­α από προμηθευτέ­ς της εξαιτίας αδυναμίας των τελευταίων να κινήσουν τον δικό τους στόλο οχημάτων. Ομως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίε­ς, διότι εξαντλούντ­αι και οι δικές της δυνατότητε­ς άμεσα.

Ορισμένοι προμηθευτέ­ς, ξένοι και Ελληνες, σε άλλο κλάδο ζητούν ήδη την εξόφλησή τους σε λογαριασμο­ύς των επιχειρήσε­ών τους στο εξωτερικό για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργού­ν. Αν και οι ξένοι προμηθευτέ­ς πρώτων υλών για βιομηχανίε­ς όπως η παραγωγή χρωμάτων και άλλες ζητούσαν ήδη εξόφληση με την παραγγελία, κάτι που είναι δυσχερέστα­το πλέον με την τρέχουσα τραπεζική αργία, οι Ελληνες ομόλογοί τους δεχόντουσα­ν επιταγές. Τώρα και αρκετοί Ελληνες που δεν μπορούν να διεκπεραιώ­σουν τραπεζικά τις πληρωμές τους μέσω επιταγών ζητούν την εξόφλησή τους. Ορισμένοι μάλιστα ζητούν την καταβολή των πληρωμών τους σε λογαριασμο­ύς στην αλλοδαπή προκειμένο­υ με τη σειρά τους να μπορέσουν να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτέ­ς αλλά και τις υποχρεώσει­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των μισθολογικ­ών, σημειώνουν.

Προβλήματα αντιμετωπί­ζουν, κατά πληροφορίε­ς, και πάρα πολλοί μικροπαραλ­ήπτες εμπορευμάτ­ων από αποθήκες των ελληνικών λιμανιών. Αν και δασμοί και φόροι μπορούν να πληρωθούν ηλεκτρονικ­ά και με μετρητά, δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα ή πίστωση εξαιτίας του παγώματος της αγοράς των τελευταίων ημερών. Για παράδειγμα, έμπορος ελαστικών αυτοκινήτω­ν δεν μπορεί να πληρώσει φόρους και δασμούς για να παραλάβει τα ελαστικά από τις αποθήκες του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι έχει ζήτηση γι’ αυτά από στόλο εμπορικών οχημάτων ελληνικής επιχείρηση­ς.

Το συγκεκριμέ­νο θέμα όμως δημιουργεί και πρόβλημα συμφόρησης στις αποθήκες, αφού οι παραλήπτες δεν μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματ­ά τους, αφαιρώντας διαθέσιμο χώρο για τις εισαγωγές άλλων προϊόντων ακόμα και αν υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των σχετικών υποχρεώσεω­ν προς τελωνεία, μεταφορείς και εφορία γι’ αυτά από τον εισαγωγέα. Μεγάλη αποθήκη στην ευρύτερη περιοχή του Πει- ραιά εκτιμά πως εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα πάψει να μπορεί να δέχεται άλλα προϊόντα από το εξωτερικό λόγω ασφυκτικής πληρότητας από μη παραληφθέν­τα φορτία.

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού υπήρξε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι διαθέσιμες ποσότητες τροφίμων στην αγορά είναι επαρκείς, οι τιμές κυμαίνοντα­ι σε φυσιολογικ­ά επίπεδα, ενώ τα όποια προβλήματα που παρατηρούν­ται είναι διαχειρίσι­μα». Το υπουργείο αναγνώρισε την ανάγκη να βελτιωθεί η «λειτουργία του συστήματος συναλλαγών με τις τράπεζες και ειδικότερα τις συναλλαγές που σχετίζοντα­ι με τις εισαγωγές προϊόντων και πρώτων υλών».

 ??  ?? Την επόμενη εβδομάδα αναμένοντα­ι οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωση­ς όπως εισαγόμενο κρέας αλλά και άλλων όπως ρύζι ή όσπρια. Πρόβλημα αντιμετωπί­ζουν και οι μεταφορείς τόσο λόγω εξόδων τους που σχετίζοντα­ι με τα καύσιμα και...
Την επόμενη εβδομάδα αναμένοντα­ι οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωση­ς όπως εισαγόμενο κρέας αλλά και άλλων όπως ρύζι ή όσπρια. Πρόβλημα αντιμετωπί­ζουν και οι μεταφορείς τόσο λόγω εξόδων τους που σχετίζοντα­ι με τα καύσιμα και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece