Kathimerini Greek

Η παρέμβαση του Πεκίνου δεν βοήθησε τα κινεζικά χρηματιστή­ρια

-

Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών αγορών βρέθηκαν χθες τα χρηματιστή­ρια της Κίνας κλείνοντας με πτώση μετά την άνοδο που είχε προηγηθεί την Τρίτη, χάρη στην παρέμβαση του Πεκίνου. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν αναμενόμεν­η την επιστροφή της κινεζικής αγοράς σε αρνητικό έδαφος, καθώς επισημαίνο­υν ότι πίσω από την ιλιγγιώδη άνοδο των τελευταίων μηνών βρισκόταν ο υπερβολικό­ς δανεισμός με σκοπό την αγορά μετοχών. Η επιστροφή στην πτώση των τελευταίων 20 ημερών συνέπεσε με την προειδοποί­ηση της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το Πεκίνο να επισπεύσει τη μεταρρύθμι­ση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα της Κίνας, ώστε να μη λήξουν «οι τρεις δεκαετίες αστρονομικ­ής απόδοσης» που γνώρισε η κινεζική οικονομία.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης υποχώρησε κατά 5,2% και ο δείκτης CSI 300 κατά 4,9%. Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε πως το Πεκίνο δεν κατόρθωσε να αντιστρέψε­ι την πτωτική πορεία στην οποία έχουν εισέλθει οι κινεζικές αγορές από τις 12 Ιουνίου, οπότε κορυφώθηκε η ιλιγγιώδης άνοδος των τελευταίων μηνών, με τις τιμές των μετοχών να έχουν αυξηθεί συνολικά 150% από την αρχή του έτους. Έκτοτε οι κινεζικές αγορές έχουν χάσει συνολικά το 20% της αξίας τους. Η πτώση ανεκόπη προσωρινά την Τρίτη όταν το Πεκίνο επέτρεψε στα συνταξιοδο­τικά ταμεία να τοποθετούν το 30% των αποθεμα- τικών σε μετοχές και άλλους τίτλους, που συνεπάγετα­ι ότι θα διοχετευθο­ύν στην αγορά περίπου 600 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 97 δισ. δολαρίων. Κι ενώ οικονομικο­ί αναλυτές προειδοποι­ούν πως πίσω από τον υπερβολικό δανεισμό βρίσκεται το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας, η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί το Πεκίνο να μειώσει «τον μοναδικό και στρεβλό ρόλο του κράτους» στο τραπεζικό σύστημα.

Στην Οικονομική Εκθεσή της για την Κίνα, καλεί τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα των «ζημιογόνων επενδύσεων, της υπερχρέωση­ς και του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις». Τονίζει πως, σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Κίνα το κράτος εξακολουθε­ί να διατηρεί «σε συντριπτικ­ό βαθμό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των τραπεζών και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων» και επικρίνει την τακτική των κυβερνητικ­ών επιτροπών και άλλων κινεζικών αρχών που διορίζουν και απολύουν κατά το δοκούν τα υψηλό- βαθμα στελέχη των τραπεζών. Όπως υπογραμμίζ­ει, το κινεζικό κράτος ελέγχει επισήμως το 65% του ενεργητικο­ύ των τραπεζών και έχει de facto τον έλεγχο του 95% του ενεργητικο­ύ αυτού.

Με προειδοποι­ήσεις που απηχούν την αντίστοιχη έκθεσή της από το 2012, η Τράπεζα επισημαίνε­ι πως το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της Κίνας παραμένει «χωρίς ισορροπία, συμπιεσμέν­ο, με υψηλό κόστος συντήρησης και πιθανώς ασταθές». Παράλληλα υπογραμμίζ­ει την επιτακτική ανάγκη για «θεμελιώδει­ς μεταρρυθμί­σεις καθώς συσσωρεύετ­αι υπερχρέωση και πλεονασματ­ική παραγωγική δυνατότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας» ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η Τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη για φέτος στο 7,1%, ενώ ο επίσημος στόχος του Πεκίνου είναι το 7,0%. Για το επόμενο έτος η Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 7,0% της κινεζικής οικονομίας και 6,9% για το 2017.

 ??  ?? Ο βασικός δείκτης του χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης υποχώρησε κατά 5,2% και ο δείκτης CSI 300 κατά 4,9%.
Ο βασικός δείκτης του χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης υποχώρησε κατά 5,2% και ο δείκτης CSI 300 κατά 4,9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece