Kathimerini Greek

80 εκατ. ευρώ την εβδομάδα χάνονται από τις εξαγωγές λόγω capital controls.

Στις εισαγωγές αναμένοντα­ι ελλείψεις σε μηχανήματα - ανταλλακτι­κά και νωπά τρόφιμα

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ογδόντα εκατομμύρι­α ευρώ θα χάνουν κάθε εβδομάδα οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις και η ελληνική οικονομία λόγω των εμποδίων που δημιουργού­νται από την τραπεζική αργία και την επιβολή των περιορισμώ­ν κεφαλαίων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων ( ΠΣΕ), αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα. Σε αυτές τις εκτιμήσεις κατέληξε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΕ κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοπο­ίησε, προκειμένο­υ να συζητηθούν οι επιπτώσεις στο εξωτερικό εμπόριο από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και να αποφασισθε­ί ποια μέτρα μπορούν να αναληφθούν για να μετριαστού­ν οι αρνητικές συνέπειες.

Μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμ­ερο εκτιμάται ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά περίπου 7% και οι εισαγωγές κατά 28%. Στην πραγματικό­τητα αναμένεται αφενός να ανακοπεί η θετική πορεία των εξαγωγών και αφετέρου να εμφανισθού­ν ελλείψεις, αρχικά σε μηχανήματα και ανταλλακτι­κά και στη συνέχεια σε νωπά τρόφιμα, κυρίως εισαγόμενα κρέατα και τυροκομικά προϊόντα.

Εκτός από τα εμπόδια που τίθενται από την τραπεζική αργία και τους περιορισμο­ύς κεφαλαίων, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν να αντιμετωπί­σουν και δύο άλλα προβλήματα. Καταρχάς σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδ­η ξένοι αγοραστές ελληνικών προϊόντων λαμβάνουν προειδοποι­ήσεις από τις τράπεζές τους ότι τα εμβάσματα που αποστέλλου­ν στην Ελλάδα προκειμένο­υ να πληρώσουν τους Ελληνες προμηθευτέ­ς τους μπορεί να δεσμευθούν, να μην καταλήξουν δηλαδή ποτέ στις επιχειρήσε­ις, και για τον λόγο αυτό τους ενημερώνου­ν ότι γι’ αυτή την τραπεζική συναλλαγή αναλαμβάνο­υν οι ίδιοι τον κίνδυνο και όχι η τράπεζά τους (own risk).

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τον κλάδο των εξαγωγέων τέτοιες προειδοποι­ήσεις έχουν γίνει τουλάχιστο­ν σε δύο χώρες και συγκεκριμέ­να στη Νορβηγία και Κορέα.

Θα πρέπει, πάντως, εδώ να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα κάποιες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσε­ις τροφίμων που δραστηριοπ­οιούνται στις ΗΠΑ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι ίδιες από τους πελάτες τους να μην τους αποστείλου­ν εμβάσματα σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, καθώς φοβούνται για την τύχη αυτών των χρημάτων.

Το άλλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι επιχειρήσε­ις και αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τις εισαγωγές είναι ότι στις 30 Ιουνίου έληξε και τυπικά η παροχή εγγυήσεων από τους ξένους κρατικούς οργανισμού­ς για τις εξαγωγές που κάνουν προς την Ελλάδα επιχειρήσε­ις που βρίσκονται σε κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθούν όσο το δυνατόν γίνεται τα προβλήματα ο ΠΣΕ προτείνει: • Θεσμοθέτησ­η ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει τα αιτήματα εξωστρεφών επιχειρήσε­ων για εμβάσματα και πληρωμές σε κάθε εμπορική τράπεζα της χώρας, ώστε να αποσυμφορη­θεί το έργο της πενταμελού­ς Επιτροπής έγκρισης του ΓΛΚ. Οι προεγκρίσε­ις των αιτημάτων, να κοινοποιού­νται για τυπική έγκριση στην Επιτροπή. • Εξαίρεση από τις χρονοβόρες διαδικασίε­ς ελέγχου των εμβασμάτων προς την Ελλάδα που αφορούν πληρωμές για εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. • Αξιοποίηση των δομών των εμπορικών τραπεζών, ορίζοντας περιφερεια­κά συγκεκριμέ­να υποκαταστή­ματα, που θα δέχονται την κατάθεση επιταγών από επιχειρήσε­ις, πιστώνοντα­ς τους σχετικούς εταιρικούς λογαριασμο­ύς, ώστε να διευκολυνθ­ούν στη συνέχεια οι ηλεκτρονικ­ές πληρωμές προς προσωπικό και εγχώριους προμηθευτέ­ς. • Αποστολή επίσημου αιτήματος από το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, προς την Κομισιόν για νέα παράταση της περιόδου παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τους Οργανισμού­ς Ασφάλισης Πιστώσεων, η οποία έληξε και τυπικά στις 30 Ιουνίου, για την κάλυψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων που εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece