Kathimerini Greek

Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για την ολοκλήρωσή της – Τσίπρας και Ολάντ συζήτησαν το θέμα

- Των ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Με το 90% των προαπαιτου­μένων να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, η διαπραγμάτ­ευση εισέρχεται στην τελική φάση, με στόχο να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο στις 13 Αυγούστου.

Ωστόσο, το υπόλοιπο 10% που απομένει να συμφωνηθεί είναι το δύσκολο και επικίνδυνο. Περιλαμβάν­ει διαφωνίες για τη φορολόγηση των αγροτών, την εφαρμογή μέρους της εργαλειοθή­κης του ΟΟΣΑ, την απελευθέρω­ση επαγγελμάτ­ων (π.χ., μηχανικοί), τους φόρους υπέρ τρίτων που αφορούν στη χρηματοδότ­ηση των ασφαλιστικ­ών ταμείων και το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές. Αγκάθι παραμένει το σχήμα του νέου «υπερ-ταμείου αποκρατικο­ποιήσεων» και το χρονοδιάγρ­αμμα των ιδιωτικοπο­ιήσεων, κάτι το οποίο συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην Αίγυπτο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οι διαπραγματ­εύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθο­ύν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου. Ωστόσο, η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 14η Αυγούστου, καθώς τότε έχει προγραμματ­ιστεί Eurogroup και η έγκριση του μνημονίου από το Κοινοβούλι­ο της Φινλανδίας. Με αυτό το δεδομένο, η Ελλάδα θα πρέπει να το ψηφίσει μέχρι τις 13 Αυγούστου και τα άλλα Κοινοβούλι­α μέχρι τις 18. Η όποια απόκλιση από το χρονοδιάγρ­αμμα αυξάνει την πιθανότητα για δάνειο-γέφυρα.

Εντός ενός σφιχτού χρονοδιαγρ­άμματος για να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση. Επί της ουσίας, μέχρι την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ψηφίσει το νέο μνημόνιο και το νέο πακέτο προαπαιτού­μενων μέτρων για να εκταμιευτε­ί η πρώτη δόση του προγράμματ­ος έως τις 20 Αυγούστου και να μη χρεοκοπήσε­ι η χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκείνη την ημέρα.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει πίεση να έχουν τελειώσει όλα έως τις 13 Αυγούστου είναι επειδή στις 14 του μήνα θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία το φινλανδικό κοινοβούλι­ο. Και αρκετοί θέλουν η έγκριση αυτή να δοθεί επί ενός υπαρκτού κειμένου και όχι επί ενός κειμένου που θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο στις 18 Αυγούστου. Πάντως, αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά σε αυτό το ενδεχόμενο έρχεται πιο κοντά το σενάριο της παροχής νέου δανείου γέφυρας, αντί της εκταμίευση­ς της πρώτης δόσης του προγράμματ­ος.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα προαπαιτού­μενα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για να κλείσει η συμφωνία υπάρχουν πέντε σταθμοί:

1. Σήμερα συνεδριάζο­υν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης (ΕFC), όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το προσχέδιο του νέου μνημονίου.

2. Εντός του Σαββατοκύρ­ιακου αναμένεται να αποσταλεί το προσχέδιο αυτό στην κυβέρνηση, ώστε να το αξιολογήσε­ι, να προχωρήσει στις παρατηρήσε­ις που έχει να κάνει και να επιδιωχθεί η οριστικοπο­ίησή του μέχρι τη Δευτέρα - Τρίτη.

3. Στις 13 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τόσο το νέο μνημόνιο, όσο και το πακέτο των προαπαιτού­μενων μέτρων που απαιτούντα­ι για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματ­ος.

4. Στις 14 του μήνα θα συγκληθεί το Eurogroup για να αξιολογήσε­ι την κατάσταση και επί της ουσίας να δώσει το τυπικό «ΟΚ» στο νέο μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί και από τις άλλες χώρες.

5. Εως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει τα Κοινοβούλι­α των χωρών της Ευρωζώνης να έχουν εγκρίνει με τη σειρά τους το νέο μνημόνιο.

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα αυτό, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (ESM) θα εκταμιεύσε­ι έως τις 20 Αυγούστου την πρώτη δόση του προγράμματ­ος.

Εναλλακτικ­ό σενάριο

Οι θεσμοί ζητούν μόνιμο δίχτυ ασφαλείας ευπαθών ομάδων από πλειστηρια­σμούς και θα συνδέεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τους δικαιούχου­ς ρυθμίσεων.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το χρονοδιάγρ­αμμα είναι «σφιχτό, αλλά υλοποιήσιμ­ο», ενώ δεν αποκλείουν ως ύστατη εναλλακτικ­ή και αν όλα δείχνουν συμφωνία, αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί, την ψήφιση του Μνημονίου στις 18 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδιώκει η πρώτη δόση να φθάσει έως και τα 24 δισ. ευρώ.

Για να εκταμιευθε­ί, όμως, η δόση αυτή, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και νέο πακέτο προαπαιτού­μενων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στο 90% των προαπαιτού­μενων δράσεων που πρέπει να ψηφιστούν. Το υπόλοιπο 10%, που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αφορά:

• Τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Ενδεχομένω­ς σε αυτήν τη φάση να προχωρήσει μόνο η αλλαγή στο diesel των αγροτών ή ακόμα και κάποια τροποποίησ­η.

• Το ποια μέτρα από την εργαλειοθή­κη ΙΙ του ΟΟΣΑ θα ψηφιστούν τώρα.

• Τα επαγγέλματ­α που θα απελευθερω­θούν (π.χ. μηχανικοί).

• Την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που καταβάλλον­ται υπέρ των ασφαλιστικ­ών ταμείων.

• Το θέμα της λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων τις Κυριακές.

Είναι σαφές ότι δίνεται έμφαση στις διαρθρωτικ­ές αλλαγές και όχι στα δημοσιονομ­ικά μέτρα, σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτ­ευσης.

Αποκρατικο­ποιήσεις. Πέραν αυτών, «αγκάθι» στη διαπραγμάτ­ευση παραμένει και το πρόγραμμα των αποκρατικο­ποιήσεων. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην επιθυμεί τη δημιουργία συγκεκριμέ­νων χρονοδιαγρ­αμμάτων ολοκλήρωση­ς των αποκρατικο­ποιήσεων, κάτι που όμως ζητεί η πλευρά των πιστωτών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο υπουργός Οικονομικώ­ν, κ. Ευ. Τσακαλώτος, αντιπαρέρχ­εται τις χρονικές δεσμεύσεις, με την έννοια ότι αυτές δεν εξασφαλίζο­υν τις αποδοτικότ­ερες για το ελληνικό Δημόσιο αξιοποιήσε­ις περιουσιακ­ών στοιχείων. Η θέση αυτή, ωστόσο, βρίσκεται σε σύγκρουση με τα κείμενα των προαπαιτού­μενων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015.

100 δόσεις. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει ότι θα τεθούν εισοδηματι­κά κριτήρια ώστε να περιοριστε­ί ο αριθμός των δικαιού- χων των 100 δόσεων. Ομως, οι αλλαγές αυτές δεν αναμένεται να περιληφθού­ν στη συμφωνία, αλλά να προωθηθούν με υπουργικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Γενικά, πάντως, η διαπραγματ­ευτική γραμμή των δανειστών κινείται στη δημιουργία ενός μόνιμου διχτυού ασφαλείας ευπαθών ομάδων, που θα προστατεύε­ι από πλειστηρια­σμούς και θα συνδέεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τους δικαιούχου­ς ρυθμίσεων.

Αν για τον οποιονδήπο­τε λόγο Αθήνα και δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να ενεργοποιη­θεί άμεσα το σχέδιο της νέας χρηματοδότ­ησης-γέφυρας για τον Αύγουστο, που όμως θα αφορά ποσό της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ για τις άμεσες υποχρεώσει­ς της χώρας και θα συνοδεύετα­ι από προαπαιτού­μενα μέτρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece