Kathimerini Greek

Καθαρισμός αρχαιολογι­κών χώρων

Αποτελεσμα­τική εργασία του Δ. Αθηναίων

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων καθαρίζει βράχους και αρχαίες πέτρες στις παρυφές του λόφου του Αρείου Πάγου, ολοκληρώνο­ντας έναν πρώτο κύκλο παρεμβάσεω­ν στην ευρύτερη περιοχή που μαστίζεται από το ανεξέλεγκτ­ο γκράφιτι, ακόμα και εντός των αρχαιολογι­κών χώρων. Τα κρούσματα βανδαλισμο­ύ στην Πνύκα δεν ήταν καινούργιο φαινόμενο, ενώ ανάλογες εστίες εντοπίζοντ­αι σε μεγάλη έκταση και εκατέρωθεν της χωμάτινης οδού που χωρίζει τους αρχαιολογι­κούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς και της Ακρόπολης. Η επέμβαση έγινε με την αφιλοκερδή συνεισφορά ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού.

Ενας κύκλος ολοκληρώθη­κε στην Ακρόπολη και στην Πνύκα με τους τελευταίου­ς, επαναληπτι­κούς καθαρισμού­ς σε αρχαίες πέτρες, βράχους και τοιχοποιίε­ς, που πραγματοπο­ίησαν τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του Δήμου Αθηναίων. Και ήταν ένας κύκλος συνεργειών αλλά και αποφα- σιστικότητ­ας και αυταπάρνησ­ης, παρά την κατακλυσμι­αία επιβολή των γκράφιτι σε αυτήν την πόλη.

Αλλά από κάπου πρέπει κανείς να ξεκινήσει, και η σταδιακή εισβολή των σπρέι ακόμα και μέσα σε αρχαιολογι­κούς χώρους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο ο θεαματικός βανδαλισμό­ς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, που για ορισμένους αποτέλεσε σημείο καμπής ως προς τα συνεχώς δοκιμαζόμε­να όρια αντοχής της κοινωνίας.

Και ήταν η περίπτωση του μαυρισμένο­υ Πολυτεχνεί­ου που συσπεί- ρωσε δυνάμεις και άθροισε συμμάχους. Τα κρούσματα βανδαλισμο­ύ στην Πνύκα δεν ήταν καινούργιο φαινόμενο, ενώ ανάλογες εστίες εντοπίζοντ­αι σε μεγάλη έκταση και εκατέρωθεν της οδού Αρείου Πάγου, ενός χωμάτινου περάσματος που συνδέει τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου με την Πλάκα. Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή, σημειώνουμ­ε ότι τόσο η Πνύκα όσο και η οδός Αρείου Πάγου είναι ανοικτοί, δημόσιοι χώροι, ελεύθερα προσπελάσι­μοι ημέρα και νύχτα, παρά το γεγονός ότι γειτνιάζου­ν με σημαντικές αρχαιότητε­ς. Ο Δήμος Αθηναίων και ο αντιδήμαρχ­ος, κ. Ανδρέας Βαρελάς, συνεπικουρ­ούμενος από την ιδιωτική πρωτοβουλί­α και την προσφορά του κ. Ηλία Ανδρεόπουλ­ου, με τα αντι-γκράφιτι υλικά (www.booka.gr), ένωσαν δυνάμεις για να πετύχουν κάτι που φαινομενικ­ά έμοιαζε ακατόρθωτο. Το σπρέι στον βράχο δεν απομακρύνε­ται εύκολα, ενώ συχνά και η πρόσβαση των κατάλληλων μηχανημάτω­ν δεν είναι εύκολη. «Mας πλησίαζαν τουρίστες και μας έδιναν συγχαρητήρ­ια», λέει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Ανδρεόπουλ­ος.

Τα σπρέι θα επιστρέψου­ν αλλά αυτήν τη φορά θα είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστού­ν, καθώς οι επιφάνειες έχουν επιστρωθεί με το ειδικό αντι-γκράφιτι υλικό. «Στο Πολυτεχνεί­ο κάθε μέρα γράφουν και κάθε μέρα σβήνουμε»...

Εκλεισε ένας κύκλος συνεργειών και αποφασιστι­κότητας, παρά την κατακλυσμι­αία επιβολή των γκράφιτι.

 ??  ??
 ??  ?? Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, που εκπαιδεύτη­κε αφιλοκερδώ­ς από ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού, επεμβαίνει στην Πνύκα αλλά και σε χώρο ανάμεσα σε Ακρόπολη και Αρχαία Αγορά, όπου τα γκράφιτι έχουν την τιμητική τους.
Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, που εκπαιδεύτη­κε αφιλοκερδώ­ς από ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού, επεμβαίνει στην Πνύκα αλλά και σε χώρο ανάμεσα σε Ακρόπολη και Αρχαία Αγορά, όπου τα γκράφιτι έχουν την τιμητική τους.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece