Kathimerini Greek

Στο δίχτυ ασφαλείας μόνο ευπαθείς ομάδες

Αποδέχοντα­ι οι θεσμοί

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στη δημιουργία ενός μόνιμου διχτυού ασφαλείας ευπαθών ομάδων που θα τις προστατεύε­ι από τους πλειστηρια­σμούς και θα συνδέεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και με την ένταξη σε ρυθμίσεις, κινείται η διαπραγματ­ευτική γραμμή των θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο συζητούντα­ι οι αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηρια­σμούς, ο περιορισμό­ς των δικαιούχων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ο μηχανισμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς. Στο τελευταίο, δεν υπήρξε καμία πρόοδος χθες, καθώς η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υιοθετεί μια διαφορετικ­ή φιλοσοφία με πρόσθετες παροχές και άλλες πολιτικές ενίσχυσης χαμηλών εισοδημάτω­ν.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με περιορισμό των δικαιούχων φαίνεται ότι μετατίθεντ­αι μετά τη συμφωνία. Οι θεσμοί αντιτίθεντ­αι στη θεσμοθέτησ­η της γενικής αναστολής και στη δημιουργία «κακής τράπεζας».

Κοντά σε συμφωνία για το θέμα της αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς οι τελευταίοι φέρεται να αποδέχοντα­ι τα περισσότερ­α από τα βασικά σημεία της πρότασης που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας. Επιφυλάξει­ς, ωστόσο, φέρεται να υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εταιρείας διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, θέμα το οποίο αναμένεται να επανεξετασ­θεί μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαι­οποίησης των τραπεζών.

«Αγκάθι», πάντως, στις διαπραγματ­εύσεις παραμένει το θέμα των πλειστηρια­σμών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση επιθυμεί να νομοθετήσε­ι την αναστολή τους, ακόμη και για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή της συνολικής λύσης στο πρόβλημα της υπερχρέωση­ς, ενώ οι δανειστές φέρεται να ζητούν να συνεχιστεί η απαγόρευση βάσει της άτυπης συνεννόηση­ς που υπάρχει σήμερα με τις τράπεζες. Σε επόμενη φάση, πάντως, θεω- ρείται σχεδόν βέβαιο ότι η απαγόρευση των πλειστηρια­σμών πρώτης κατοικίας θα περιορίζετ­αι στις εξαιρετικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο της ύπαρξης ενός συνολικού δικτύου προστασίας τους, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί την άνοιξη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αρνητική γνωμοδότησ­ή της επί του αρχικού νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Οικονομίας για τους πλειστηρια­σμούς.

Τα κύρια σημεία της πρότασης του υπουργείου Οικονομίας, η οποία συντάχθηκε από την επενδυτική τράπεζα Nomura, είναι τα ακόλουθα:

• Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησ­ης Φερεγγυότη­τας, η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον δανειολήπτ­η με βάση το σύνολο και την πορεία εξυπηρέτησ­ης των οφειλών του όχι μόνο προς τράπεζες, αλλά και προς ασφαλιστικ­ά ταμεία, εφορία, ακόμη και ΔΕΚΟ. Η καινοτομία έγκειται στο ότι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη βάση δεδομένων. Με βάση το συνολικό προφίλ του δανειολήπτ­η, θα γίνεται η ρύθμιση των οφειλών του, είτε προσφεύγει στο δικαστήριο, κάνοντας χρήση του νόμου Κατσέλη, είτε μέσω εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι δανειστές ζητούν να επανεξετάζ­ονται τα στοιχεία του δανειολήπτ­η, οφειλές και οικονομική κατάστασή του σε ετήσια βάση.

• Αλλαγές στους νόμους 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά και 4307/2014 (νόμος Δένδια) για τα επιχειρημα­τικά δάνεια. Στις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη περιλαμβάν­εται η δημιουργία δικαστηρίω­ν που θα ασχολούντα­ι αποκλειστι­κά με την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, εκκρεμών και νέων, η αυτόματη απόρριψη ελλιπούς φακέλου, και γενικότερα ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της εκδίκασης και παράλληλα θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέας γενιάς «στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών». Οι αλλαγές στον νόμο Δένδια, ο οποίος στην πραγματικό­τητα δεν έχει ενεργοποιη­θεί, κρίνονται απαραίτητε­ς, προκειμένο­υ να είναι συμβατός με τη νομοθεσία για τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και με τις διατάξεις για τις πτωχεύσεις που περιλαμβάν­ει ο προσφάτως τροποποιηθ­είς Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

• Ιδρυση Asset Management Company, που αποτελεί επί της ουσίας εναλλακτικ­ής μορφής «κακή τράπεζα» (bad bank). Η πρόταση συναντά σημαντικές επιφυλάξει­ς, αλλά δεν έχει απορριφθεί πλήρως, και η τύχη της θα εξαρτηθεί, αφενός, από την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών και, αφετέρου, από το ιδιοκτησια­κό καθεστώς που αυτή θα αποφασισθε­ί να έχει, δηλαδή το ποια θα είναι η συμμετοχή του κράτους και με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτ­ηθεί έτσι ώστε να μην προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

• Αναβάθμιση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Δαιχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, υπό την έννοια της δημιουργία­ς ενός δικτύου ενημέρωσης των δανειοληπτ­ών, κάτι που είχε ζητηθεί και από την προηγούμεν­η κυβέρνηση.

Τα βασικά σημεία της πρότασης δημοσιεύθη­καν στο in.gr, και το υπουργείο Οικονομίας έχει επιβεβαιώσ­ει το σχετικό δημοσίευμα.

Επιφυλάξει­ς υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εταιρείας διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

 ??  ?? Σχεδιάζοντ­αι αλλαγές στους νόμους για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά (Κατσέλη) και για τα επιχειρημα­τικά δάνεια (Δένδια).
Σχεδιάζοντ­αι αλλαγές στους νόμους για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά (Κατσέλη) και για τα επιχειρημα­τικά δάνεια (Δένδια).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece