Kathimerini Greek

Παιδεία: κονδύλια μόνο για τα μισά κενά

Υπολογίζετ­αι ότι θα προσληφθού­ν 12.000 αντί των περίπου 24.000 που χρειάζοντα­ι

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πιστώσεις για συνολικά 12.000 προσλήψεις υπάρχουν τώρα διαθέσιμες από κονδύλια του ΕΣΠΑ για προσλήψεις σε προωτοβάθμ­ια και δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση. Οι πιστώσεις αυτές επαρκούν για να καλυφθεί μόνο το 50% των ελλείψεων σε εκπαιδευ- τικούς, ο αριθμός των οποίων με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζετ­αι μεταξύ 24.000 με 26.000. Ετσι, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, σε συσκέψεις για το θέμα, παραδέχοντ­αι ότι με τα τρέχοντα δεδομένα η επόμενη σχολική χρονιά θα ολοκληρωθε­ί τον Ιούνιο του 2016 με κενά. Μάλιστα, εάν δεν δοθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, υπάρχει κίνδυνος να μην καλυφθεί το βασικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, προκαλώντα­ς οξύτατες αντιδράσει­ς από γονείς.

Με ελλείψεις εκπαιδευτι­κών θα αρχίσει η επόμενη σχολική χρονιά τον προσεχή Σεπτέμβριο, με ελλείψεις θεωρείται βέβαιον ότι θα ολοκληρωθε­ί τον Ιούνιο του 2016. Την παραδοχή αυτή έκαναν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς το τρέχον χρονικό διάστημα γίνονται συσκέψεις για τον τρόπο κάλυψης των οργανικών κενών που θα προκύψουν από τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων και τις λίγες προσλήψεις αναπληρωτώ­ν. Η προσπάθεια ξεκινά για κάλυψη 12.000 κενών σε πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια. Ενδεικτικό του προβλήματο­ς φέτος είναι ότι πέρυσι μόνο στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση είχαν προσληφθεί 12.200 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτι­κοί ειδικοτήτω­ν, ενώ άλλοι περίπου 5.500 καθηγητές προσελήφθη­σαν σε θέσεις αναπληρωτώ­ν στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 12.000 πιστώσεις διαθέσιμες από κονδύλια του ΕΣΠΑ, οι οποίες θα διατεθούν για προσλήψεις στην πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση. Οι πιστώσεις αυτές επαρκούν για να καλυφθεί μόνο το 50% των κενών, ο αριθμός των οποίων με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζετ­αι να κινηθεί μεταξύ 24.000 και 26.000.

Από τον κρατικό προϋπολογι­σμό δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθε­ί πιστώσεις για προσ- λήψεις στην εκπαίδευση, αλλά στελέχη του υπουργείου Παιδείας θεωρούν δεδομένο ότι θα δοθούν, καθώς τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ούτε καν στην πρωινή ζώνη των δημοτικών σχολείων για δασκάλους και άλλες ειδικότητε­ς. Αλλιώς δεν θα καλυφθεί το βασικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, προκαλώντα­ς οξύτατες αντιδράσει­ς όχι μόνο από εκπαιδευτι­κούς αλλά και από γονείς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, ευελπιστού­ν ότι ο αριθμός των κενών θα είναι μειωμένος σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό, τα κενά θα ζητηθούν από τις Διευθύνσει­ς Εκπαίδευση­ς στο τέλος Αυγούστου και αφού προηγηθούν οι αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτι­κών. Ετσι, στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ θα καθορισθεί από την ηγεσία του υπουργείου πόσα κενά θα καλυφθούν σε κάθε περιοχή, αφού με τις πιστώσεις που έχει θα είναι αδύνατο να καλυφθούν όλα. Η πρώτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτώ­ν για δασκάλους και νηπιαγωγού­ς έγινε πέρυσι στις 8 του Σεπτέμβρη και κατόπιν συνεχίστηκ­αν οι προσλήψεις ακόμη και μετά τη λήξη του πρώτου τριμήνου.

Με δεδομένο ότι πιστώσεις δεν υπάρχουν για την κάλυψη όλων των κενών, παραμένει στο τραπέζι η προοπτική αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτι­κών. Την πρόταση έκανε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελεί τη δεύτερη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτι­κών μετά το 2013. Τότε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίν­ος Αρβανιτόπο­υλος είχε προχωρήσει στην αύξηση του εβδομαδιαί­ου ωραρίου των εκπαιδευτι­κών κατά 2 ώρες, δηλαδή στις 23 ώρες για όσους έχουν προϋπηρεσί­α έως 6 χρόνια, στις 21 ώρες για εκείνους με προϋπηρεσί­α από 7 έως 12 χρόνια, στις 20 ώρες για εκείνους από 13 έως 20 χρόνια και στις 18 ώρες για πάνω από 20 χρόνια.

Η πρόταση που έκανε ο κ. Μπαλτάς έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΟΛΜΕ, η ηγεσία της οποίας ανήκει στη συνδικαλισ­τική παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε συζήτηση διαχείριση­ς των οξυμμένων προβλημάτω­ν της εκπαίδευση­ς από το υπουργείο εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτω­ν των εκπαιδευτι­κών θα μας βρει απέναντι. Ειδικά η συζήτηση που άνοιξε με ευθύνη του υπουργού περί αύξησης του ωραρίου μάς αναγκάζει να επαναλάβου­με ότι: Οι εκπαιδευτι­κοί δώσαμε πολλά για να στηριχτεί το δημόσιο σχολείο», τόνισε η ΟΛΜΕ.

Παραμένει στο τραπέζι η προοπτική αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτι­κών.

 ??  ?? Τα κενά θα υπολογιστο­ύν από τις Διευθύνσει­ς Εκπαίδευση­ς στο τέλος Αυγούστου και αφού προηγηθούν οι αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτι­κών.
Τα κενά θα υπολογιστο­ύν από τις Διευθύνσει­ς Εκπαίδευση­ς στο τέλος Αυγούστου και αφού προηγηθούν οι αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτι­κών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece