Kathimerini Greek

Εννέα τζιχαντιστ­ές συνελήφθησ­αν στην ΠΓΔΜ

Καταζητούν­ται άλλοι 27

-

Σε εννέα συλλήψεις προχώρησαν χθες οι Αρχές της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο επιχείρηση­ς για την εξάρθρωση δικτύου που έστελνε μαχητές στο Ιράκ και στη Συρία. Οι Αρχές θεωρούν επικεφαλής του δικτύου τον ιμάμη Ρετζέπ Μεμίσι από τα Σκόπια, o οποίος περιλαμβάν­εται στους συλληφθέντ­ες, ενώ αναζητούν άλλα 27 άτομα, τα οποία θεωρούν ότι διαθέτουν πλαστά διαβατήρια και έχουν κατευθυνθε­ί, μέσω Τουρκίας, στη Συρία και στο Ιράκ. Ο υπουργός Εσωτερικών Μίτκο Τσάφκοφ διευκρίνισ­ε ότι οι έρευνες δεν έχουν προσδιορίσ­ει με σαφήνεια σε ποια ομάδα ανήκαν οι συλληφθέντ­ες και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να παραπέμπου­ν σε προετοιμασ­ία τρομοκρατι­κών επιθέσεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 130 υπήκοοι ΠΓΔΜ έχουν πολεμήσει ή πολεμούν ακόμη στη Συρία και άλλες χώρες.

ΣΚΟΠΙΑ. Μεγάλη επιχείρηση με στόχο τον εντοπισμό πολιτών της χώρας που ετοιμάζοντ­αι να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ εξαπέλυσε χθες η αστυνομία της ΠΓΔΜ. Ως αργά χθες το βράδυ δεν ήταν γνωστές πολλές λεπτομέρει­ες για την επιχείρηση, πέραν του γεγονότος ότι οι περιοχές στις οποίες διενεργήθη­καν οι έρευνες κατοικούντ­αι από την αλβανική μειονότητα της χώρας.

Μεταξύ των εννέα συλληφθέντ­ων περιλαμβάν­εται ο ιμάμης Ρετζέπ Μεμίσι, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενθάρρυνε πολίτες της χώρας να πολεμήσουν στο πλευρό ξένων μαχητών.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς μας, μπορεί να θεωρηθεί ο κύριος ιδεολογικό­ς καθοδηγητή­ς τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μίτκο Τσάφκοφ. Παράλληλα, ο Τσάφκοφ διευκρίνισ­ε ότι θα απαγγελθού­ν κατηγορίες εναντίον 36 ατόμων για ένταξη σε «ξένους στρατούς ή παραστρατι­ωτικές ομάδες».

Στα Σκόπια, οι έρευνες επικεντρώθ­ηκαν στα προάστια Γκαζί Μπαμπά και Τσάιρ. Οι αρχές ερεύνησαν ιδίως τα κτίρια γύρω από τζαμί των Σκοπίων, το οποίο υποστήριξα­ν ότι δεν ελέγχεται από την οργανωμένη (μετριοπαθή) μουσουλμαν­ική κοινότητα της χώρας. Η οργανωμένη μουσουλμαν­ική κοινότητα της χώρας αποτρέπει τους πιστούς από το να συρρεύσουν στις εστίες πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ.

Επιχειρήσε­ις διενεργήθη­καν, επίσης, στις πόλεις Κουμάνοβο, Στρούγκα και Γκόστιβαρ. Ο υπουργός Τσαφκόφ είπε ότι καταζητούν­ται 27 ακόμη άτομα, τα οποία εικάζεται ότι έχουν ήδη διαφύγει με κατεύθυνση την Τουρκία. Οι καταζητούμ­ενοι θεωρείται ότι κατευθύνον­ται προς τη Συρία και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για κάποια επίθεση στο έδαφος των Βαλκανίων.

«Ξέρουμε ότι έχουν πλαστά διαβατήρια και ότι κατευθύνον­ταν προς την πρώτη γραμμή μέσω Τουρκίας», είπε χαρακτηρισ­τικά ο Τσάφκοφ, σημειώνοντ­ας ότι δεν έχει προσδιορισ­τεί σε ποια οργάνωση ανήκουν.

Περίπου το 1/4 των 2,1 εκατομμυρί­ων κατοίκων της ΠΓΔΜ είναι Αλβανοί. Εξ αυτών, κάποιοι είναι άθεοι και άλλοι είναι μουσουλμάν­οι, ως επί το πλείστον μετριοπαθε­ίς. Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστο­ν 16 πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ 130 θεωρείται ότι έχουν λάβει μέρος στις μάχες ή συνεχίζουν να πολεμούν.

Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το τι είχε συμβεί στις 9 Μαΐου στο Κουμάνοβο, όπου οι αρχές της ΠΓΔΜ είχαν εξαπολύσει επίθεση εναντίον ανδρών που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σχεδίαζαν «συντονισμέ­νη τρομοκρατι­κή επίθεση». Στην αστυνομική επιχείρηση είχαν πέσει νεκροί 8 αστυνομικο­ί και 14 Αλβανοί μαχητές. Κάποιοι εξ αυτών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό Γκρουέφσκι, είχαν αποκτήσει εμπειρία «στην περιοχή και στη Μέση Ανατολή». Τότε οι αρχές είχαν κατονομάσε­ι μόνον πέντε από τους υπόπτους, οι οποίοι ήταν στελέχη του Απελευθερω­τικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και είχαν διασχίσει ανενόχλητο­ι τα σύνορα ΚοσόβουΠΓΔ­Μ. Η μάχη ήταν σφοδρότατη και κράτησε δύο ημέρες, με χρήση βαρέως οπλισμού, ενώ πολλά ερωτήματα γύρω από το τι συνέβη παραμένουν αναπάντητα.

 ??  ?? To τζαμί Τουτουσέζι στα Σκόπια, με τη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους».
To τζαμί Τουτουσέζι στα Σκόπια, με τη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece