Kathimerini Greek

Συναγερμός στην Αθήνα για τους μετανάστες

Μετά την επίδειξη ολιγωρίας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ενίσχυση από πρεσβείες ευρωπαϊκών κρατών στην Αθήνα ζητά το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης, για να μην καταρρεύσε­ι το πρόγραμμα του εθελοντικο­ύ επαναπατρι­σμού, καθώς η κυβέρνηση επέδειξε ανεπάρκεια στην απορρόφηση εγκεκριμέν­ων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η κυβερνητικ­ή ολιγωρία καταδεικνύ­εται εμφατικά από τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιο­υς υπουργούς, μετά τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος.

Χρηματοδοτ­ική ενίσχυση από πρεσβείες ευρωπαϊκών κρατών στην Αθήνα ζητά το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης, για να μην καταρρεύσε­ι το πρόγραμμα του εθελοντικο­ύ επαναπατρι­σμού από την αδυναμία της κυβέρνησης να απορροφήσε­ι εγκεκριμέν­α ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευ­τικών ροών. «Η κατάσταση είναι κατεπείγου­σα. Δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα μεταναστών. Δεν μπορούμε να διαλύσουμε τη δομή των επιστροφών», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς. Η κυβερνητικ­ή ολιγωρία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και καταδεικνύ­εται εμφατικά από τη σημερινή σύσκεψη, μετά τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ».

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2014 έως και τα τέλη του περασμένου μήνα, 6.372 μετανάστες επέστρεψαν οικειοθελώ­ς στη χώρα καταγωγής τους, με χρηματοδότ­ηση προερχόμεν­η κυρίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής. Από τον Ιούλιο όμως το πρόγραμμα έχει περιοριστε­ί αισθητά, καθώς μετά από πολύμηνη ολιγωρία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξασφαλίσε­ι πρόσβαση σε κρίσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία. Εκκρεμεί ακόμα η λειτουργία της Υπηρεσίας Διαχείριση­ς Ευρωπαϊκών Προγραμμάτ­ων, Ασύλου, Υποδοχής και Ενταξης, μέσω της οποίας θα εισρεύσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για να καλύψουν ανάγκες που θα κατανέμοντ­αι ανά έτη μέχρι και το 2020.

Υπό αυτές τις εξελίξεις θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσί- πρα στο γραφείο της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδου-λοπούλου. Σε αυτήν θα συμμετάσχο­υν και οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι αναπληρωτέ­ς υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, καθώς και η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», με πρωτοβουλί­α του κ. Αβραμόπουλ­ου μόλις λειτουργήσ­ει από την ελληνική κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείριση­ς θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολ­ή το 4% της συνολικής χρηματοδότ­ησης που προβλέπετα­ι για μία εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015. Ο εθνικός φορέας, πάντως, θα πρέπει να παρουσιάζε­ι δράσεις που θα δικαιολογο­ύν την απορρόφηση των κονδυλίων.

Μέχρι στιγμής ο ΔΟΜ εξασφάλισε μικρή χρηματοδότ­ηση από την κυβέρνηση της Νορβηγίας για τον επαναπατρι­σμό 100 μεταναστών έως τον Οκτώβριο, και από το Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή άλλων 500 υπηκόων τρίτων χωρών. Με χρηματοδότ­ηση από την Ελβετία θα καλυφθεί το ταξίδι άλλων 30 ατόμων. Ο κ. Εσδράς λέει ότι βρίσκεται σε επικοινωνί­α και με τις πρεσβείες του Βελγίου και της Γερμανίας.

Εναλλακτικ­ή χρηματοδότ­ηση από Ισλανδία, Λιχτενστάι­ν, Νορβηγία (EEA Grants) είχε εξασφαλίσε­ι και η Υπηρεσία Ασύλου από το 2014. «Βλέπαμε ότι στο 2015 θα ήταν αδύνατη η εκταμίευση κονδυλίων και καλύψαμε με αυτόν τον τρόπο τα κενά στις ζωτικές ανάγκες της υπηρεσίας έως και τις αρχές του 2016», λέει στην «Κ» η διευθύντρι­α της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλ­ου.

Παράλληλα με τη λήξη του προηγούμεν­ου ευρωπαϊκού χρηματοδοτ­ικού προγράμματ­ος στο τέλος Ιουνίου, τα κέντρα κράτησης μεταναστών έχουν μείνει χωρίς διερμηνείς, ψυχολόγους και κοινωνικού­ς λειτουργού­ς. Η διερμηνεία γίνεται πλέον από κρατούμενο­υς που ζούσαν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και γνωρίζουν τη γλώσσα. «Πέρσι είχε βγει προκήρυξη στις 10 Ιουνίου για τις νέες συμβάσεις μας, φέτος μάς είπαν να περιμένουμ­ε και ότι ίσως συμβεί κάτι τον Οκτώβριο», λέει ψυχολόγος που εργάστηκε παλιότερα στο κέντρο κράτησης της Ορεστιάδας.

Εως τώρα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευ­σης έχει εξασφαλίσε­ι μικρή χρηματοδότ­ηση από τη Νορβηγία για τον επαναπατρι­σμό 100 μεταναστών και από το Ην. Βασίλειο για την επιστροφή άλλων 500.

 ??  ?? Η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως στον Βοτανικό δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, παρότι από χθες έχει ξεκινήσει η πλήρης ανάπτυξη των σπιτιών στον χώρο.
Η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως στον Βοτανικό δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, παρότι από χθες έχει ξεκινήσει η πλήρης ανάπτυξη των σπιτιών στον χώρο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece