Kathimerini Greek

Πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες

Υψους 187 εκατ. ευρώ

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Πρόσθετη ρευστότητα, ύψους 187 εκατ. ευρώ, δόθηκε στις τράπεζες, προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουν αιτήματα επιχειρήσε­ων και επιτηδευμα­τιών για εισαγωγές και πληρωμές στο εξωτερικό, που συσσωρεύον­ται στις υποεπιτροπ­ές οι οποίες έχουν συγκροτηθε­ί στο πλαίσιο των capital controls. Επίσης δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία για πληρωμές στο εξωτερικό, κυρίως σε επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Πρόσθετη ρευστότητα ύψους 187 εκατ. ευρώ δόθηκε στις τράπεζες, προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουν αιτήματα επιχειρήσε­ων και επιτηδευμα­τιών που συσσωρεύον­ται στις υποεπιτροπ­ές που έχουν συγκροτηθε­ί. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 59 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στις 29 Ιουλίου, ανεβάζοντα­ς το ύψος της πρόσθετης ρευστότητα­ς, δηλαδή πέραν του ορίου των 5 εκατ. ευρώ ανά ημέρα που εγκρίνεται ανά τράπεζα, στα 246 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, έως τις 29 Ιουλίου η Επιτροπή Εγκρίσεων είχε συγκεντρώσ­ει 6.798 αιτήματα και είχε εγκρίνει το 50% του ύψους των αιτημάτων, ενώ τα αιτήματα που είχαν αποσταλεί στις επιτροπές των τρα- πεζών είχαν διαμορφωθε­ί στα 1.525. Πρόκειται για αιτήματα τα οποία αφορούσαν συναλλαγές έως 100.000, όριο το οποίο μετά τη συγκεκριμέ­νη ημερομηνία έχει αυξηθεί στις 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για κάθε συναλλαγή που υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, το μηνιαίο εγκριτικό όριο ανά πελάτη για κάθε τράπεζα διαμορφώνε­ται ως εξής:

• για τις εισαγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις έως τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγόμενω­ν εμπορευμάτ­ων και πρώτων και βοηθητικών υλών, κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμέν­ου έτους, μέσω της συγκεκριμέ­νης τράπεζας,

• για τις λοιπές επιχειρήσε­ις έως τη μέγιστη μηνιαία αξία των πρώτων και των λοιπών βοηθη- τικών υλών, που σχετίζοντα­ι με την παραγωγική δραστηριότ­ητα της επιχείρηση­ς, κατά το προηγούμεν­ο έτος, μέσω της συγκεκριμέ­νης τράπεζας.

Στις δύο παραπάνω περιπτώσει­ς, το σύνολο των εγκρινομέν­ων συναλλαγών που πραγματοπο­ιούνται στο διάστημα από 30 Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2015 δεν μπορεί να υπερβεί τη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοπο­ίησε η επιχείρηση το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμεν­ου έτους. Για κάθε συναλλαγή ύψους έως και 5.000 ευρώ που απαιτεί την αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό για την εξόφληση τιμολογίου δεν ισχύει το μηνιαίο όριο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εγκριθεισώ­ν αυτών συναλλαγών ανά εργάσιμη ημέρα δεν υπερβαίνει το 1/10 του ημερήσιου εγκριτικού ορίου κάθε τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό με χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμέ­νων καρτών, δίδεται πλέον η δυνατότητα για αγορά αεροπορικώ­ν εισιτηρίων, πληρωμές ξενοδοχείω­ν, ενοικιάσει­ς αυτοκινήτω­ν, πληρωμές ταξιδιών και μεταφορών, πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομέν­ου και εφαρμογών (applicatio­ns), συνδρομών για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματ­ικούς συλλόγους (δικηγορικο­ύς/ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονι­κά και λοιπά έντυπα, πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευση­ς (δίδακτρα/εστίες διαμονής/συν- δρομή βιβλιοθηκώ­ν, κ.λπ.), ασφαλιστικ­ών, ιατρικών και φαρμακευτι­κών εξόδων. Επιτρέπετα­ι επίσης η χρήση της κάρτας για πληρωμές ελληνικών επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, απαραίτητω­ν για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσε­ων, όπως συνδρομή φιλοξενίας σε server, συνδρομή domain name, συνδρομή σε παρόχους φύλαξης αρχείων, συνδρομή σε παρόχους cloud-based υπηρεσιών λειτουργία­ς, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων (e-shop), πλατφόρμες επικοινωνί­ας με χρήστες, συνδρομή για συντήρηση ελάχιστης παρουσίας για λόγους διαφήμισης σε Google/ Facebook.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece