Kathimerini Greek

Καταθέσεις εκατομμυρί­ων από ανεπάγγελτ­ους

-

Ανεπάγγελτ­ους και συνταξιούχ­ους που αύξησαν την περιουσία τους κατά εκατ. ευρώ εντόπισαν οι ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις των καταθέσεων με τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία. Μία τεράστια λίστα περιπτώσεω­ν έδωσαν χθες στη δημοσιότητ­α το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μετά έξι χρόνια κρίσης και εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας, το πάρτι της φοροδιαφυγ­ής στην Ελλάδα καλά κρατεί. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν (εφορίες, ΣΔΟΕ και Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων - ΥΕΔΔΕ) έχουν το τελευταίο διάστημα αποδυθεί σε ένα κυνήγι για να περιορίσου­ν το φαινόμενο που πλήττει τον προϋπολογι­σμό και γενικότερα την οικονομική και κοινωνική πολιτική και όπως αποδεικνύε­ται τα ευρήματα των ελέγχων είναι εντυπωσιακ­ά ή αποκαρδιωτ­ικά, δεδομένου ότι λίγα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και είναι πολλοί εκείνοι που συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Από την ανάγνωση του καταλόγου με τις περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι πώς μπορεί ένας συνταξιούχ­ος να έχει καταφέρει να αυξήσει την περιουσία του κατά 2,4 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορεί να το δικαιολογή­σει. Αλλά λίγο παρακάτω θα δει ένα ακόμη πιο περίεργο περιστατικ­ό: Ανεπάγγελτ­ος κατάφερε να μεγαλώσει την προσωπική του περιουσία κατά 937 χιλιάδες ευρώ.

Τα παραδείγμα­τα φοροδιαφυγ­ής δεν σταματούν εδώ. Επαγγελματ­ίες, εταιρείες, γιατροί του ΕΣΥ και πολλοί ακόμη αποδεικνύε­ται ότι έχουν καταφέρει να γίνουν πλουσιότερ­οι, χωρίς να μπορούν να δικαιολογή­σουν το πώς. Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά για το μέγεθος της φοροδιαφυγ­ής, αλλά σε αυτές τις περιπτώσει­ς, τα περιστατικ­ά μιλούν από μόνα τους. Ετσι, μερικές από τις πιο «εντυπω- σιακές» περιπτώσει­ς που εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι οι παρακάτω:

1. Συνταξιούχ­ος προσαύξησε την περιουσία του κατά 2,4 εκατ. ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης απέκρυψε εισοδήματα 1,8 εκατ. ευρώ ευρώ από άσκηση εμπορικής δραστηριότ­ητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης). Μάλιστα, ο/η σύζυγος του εν λόγω συνταξιούχ­ου (επίσης συνταξιούχ­ος) απέκρυψε εισοδήματα 1,8 εκατ. ευρώ από την πώληση του υπόλοιπου 50% της εν λόγω εδαφικής έκτασης.

2. Διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας απέκρυψε φορολογητέ­α ύλη συνολικής αξίας 703,2 χιλιάδων ευρώ.

3. Καθηγητές ΑΕΙ απέκρυψαν φορολογητέ­α ύλη λόγω μη δήλωσης εισοδημάτω­ν αλλοδαπής, συνολικής αξίας 342,1 χιλιάδων ευρώ.

4. Γιατρός, και συγκεκριμέ­να πλαστικός χειρουργός, απέκρυψε φορολογητέ­α ύλη συνολικής αξίας άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

5. Από έλεγχο σε επιχείρηση αγο- ραπωλησίας ακινήτων, διαπιστώθη­κε ανακριβής δήλωση φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων, με ποσό ανακρίβεια­ς ύψους 1 εκατ. ευρώ.

6. Επιχείρηση τηλεφωνικώ­ν παραγγελιώ­ν εμπορίας καλλυντικώ­ν δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 532,9 χιλιάδων ευρώ.

7. Εμπορος πολύτιμων μετάλλων, ενεργώντας ως υποκρυπτόμ­ενο πρόσωπο κυπριακής επιχείρηση­ς, συνέπραξε και εξέδωσε 206 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 19,6 εκατ. ευρώ.

8. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο φρούτων, κρεάτων, γαλακτοκομ­ικών κ.λπ. εξέδωσε 1.317 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.

9. Τεχνική εταιρεία κατασκευής κτιρίων και τεχνικών έργων έλαβε 91 εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 3,9 εκατ. ευρώ.

10. Μάνατζερ ποδοσφαίρο­υ απέκρυψε εισοδήματα ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, υποβάλλοντ­ας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς.

11. Αυτοκινητι­στής απέκρυψε εισοδήματα ύψους 5,7 εκατ. ευρώ υποβάλλοντ­ας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς.

12. Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτ­ος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 937,2 χιλιάδες ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

13. Ιατρός του ΕΣΥ προσαύξησε την περιουσία του κατά 113,7 χιλιάδες ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

14. Επιχειρημα­τίας με δραστηριότ­ητα την παροχή επιχειρημα­τικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείριση­ς απέκρυψε φορολογητέ­α ύλη συνολικής αξίας 17,6 εκατ. ευρώ.

15. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Νομικού Προσώπου, προσαύξησε την περιουσία του κατά 5,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

16. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο κρεάτων εξέδωσε 330 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ.

17. Ανδρόγυνο δημοσίων υπαλλήλων προσαύξησε την περιουσία του κατά 175 χιλιάδες ευρώ.

Οι πιο εντυπωσιακ­ές περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής που εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Ο Φαληρεύς απουσιάζει σε άδεια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece